Κοροναϊός στην Ελλάδα: «Μην αγγίζετε το πρόσωπό σας»

Κοροναϊός στην Ελλάδα

«Να καθυστερήσουμε τη μετάδοση» λέει ο λοιμωξιολόγος Σ. Τσιόδρας – Τα πρώτα συμπτώματα

Τα εφτά κρούσματα κοροναϊού στην Ελλάδα αφορούν αποκλειστικά σε ταξιδιώτες και επαφές τους – συγγενικά πρόσωπα και σε μία περίπτωση φιλικό – διευκρίνισε σήμερα ο επικεφαλής της επιτροπής λοιμωξιολόγων Σωτήρης Τσιόδρας.

Χθες το απόγευμα, ο αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα αυξήθηκε από τα τέσσερα στα επτά, και ο κ. Τσιόδρας προειδοποίησε πως, αν και η νόσος είναι «αντίστοιχη με το κοινό κρυολόγημα, δεν έχουμε ανοσία». Όπως είπε το πιο συχνό σύμπτωμα είναι ο πυρετός και ακολουθούν ήπια συμπτώματα – πονόλαιμός, καταρροή και καταβολή ενώ ο ιός φαίνεται πως επιδεινώνει την υγεία των ασθενών μετά την πέμπτη ή έκτη ημέρα. Στην Ελλάδα, οι ασθενείς έχουν ήπια μορφή της νόσου αυτή τη στιγμή.

Ο ίδιος τόνισε πως το υψηλότερο «φορτίο» του COVID-19 είναι στην μύτη των φορέων.

«Μην αγγίζετε το πρόσωπό σας, δεν θα κολλήσετε επειδή πιάσατε το πακέτο ή το πόμολο της πόρτας, θα κολλήσετε επειδή πιάσατε το πρόσωπό σας, τη μύτη σας, τα μάτια σας, το στόμα», ξεκαθάρισε, κάνοντας έκκληση για τήρηση των κανόνων υγιεινής.

Ο κ. Τσιόδρας είπε πως η πλειονότητα των περιστατικών είναι ελαφρά, προειδοποιώντας ότι περισσότερο κινδυνεύουν οι ηλικιωμένοι, όσοι αντιμετωπίζουν καρδιαγγειακά ή αναπνευστικά προβλήματα ή πάσχουν από διαβήτη. Σύμφωνα με τον ειδικό, οι έγκυοι δεν φαίνεται να κινδυνεύουν περισσότερο από τον γενικό πληθυσμό αλλά στις ευπαθείς ομάδες είναι άτομα με κακοήθειες και άνθρωποι που παίρνουν ειδικά φάρμακα τα οποία μειώνουν την ανοσοποιητική άμυνά τους.

Από τα 100 παιδιά που επαναπατρίστηκαν πρόσφατα, δύο είχαν συμπτώματα και σήμερα αναμένονται τα αποτελέσματα για το ένα από αυτά. Τα σχολεία εξετάζονται ανά περίπτωση και αν γίνει μία μεγαλύτερη εξάπλωση του ιού, μπορεί να εφαρμοστεί κάποιο «δρακόντειο μέτρο, όχι για να αποφύγουμε την μετάδοση αλλά για να την καθυστερήσουμε», ξεκαθάρισε ο κ. Τσιόδρας. «Ετοιμαζόμαστε για την επόμενη φάση με την μετάδοση στον πληθυσμό […] σε παγκόσμιο επίπεδο αναμένουμε αυτή την διασπορά και έχουμε τεράστια ατομική ευθύνη για ατα μέτρα ατομικής υγιεινής που θα έπρεπε να τα εφαρμόζουμε όλοι ανεξαρτήτως του κοροναϊού».

Αν υπάρξει μαζική εξάπλωση του ιού στον πληθυσμό, τα ελαφριά κρούσματα θα παραμένουν σπίτια τους και μόνο τα σοβαρά θα νοσηλεύονται στα νοσοκομεία.

Μέχρι στιγμής, 86.986 κρούσματα του ιού έχουν καταγραφεί σε 61 χώρες με την γειτονική Ιταλία να είναι τρίτη με 1.128 κρούσματα, πίσω από την Κίνα (79.826) και τη Νότια Κορέα (3.526). Από τον Δεκέμβριο έχουν χάσει την ζωή τους έχουν χάσει 2.979 άτομα ενώ έχουν ιαθεί πλήρως 42.294.

Πηγή: www.lifo.gr

Διαβάστε επίσης:

Οδηγίες για το χειρισμό πιθανού ή επιβεβαιωμένου κρούσματος COVID-19 που δε χρήζει νοσηλείας

Κοροναϊός σε εγκύους και βρέφη: Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος μας ενημερώνει

Ο νέος κοροναϊός και τα παιδιά: Τα πρώτα δεδομένα – Απαντήσεις στις συχνότερες ερωτήσεις

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network