«Τα μωρά μαθαίνουν να θηλάζουν, θηλάζοντας»

μωρά μαθαίνουν να θηλάζουν

“Μετά από τον τρομακτικό αποχωρισμό από τον γιο μου αμέσως μετά τη γέννησή του, πάλεψα πολύ για να θηλάσω. Συχνά κατέληγα να ξαπλώνω μαζί του, εξαντλημένη και δίνοντας μάχη για να τον ενθαρρύνω να θηλάσει. Φαινόταν να παλεύει με το στήθος μου, σαν να προσπαθούσε να το διώξει μακριά του παρά να πιει γάλα.

Και ξαφνικά εκεί που είχα ξαπλώσει δίπλα του, μισοκοιμισμένη και εγώ, ήταν η στιγμή που θήλασε για πρώτη φορά σωστά. Το ολοκαίνουριο λίκνο και η κούνια με το ακριβό στρωματάκι δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ τελικά. «Τα μωρά μαθαίνουν να θηλάζουν, θηλάζοντας» ήταν άλλη μία συμβουλή που μας είχαν δώσει και έγινε πραγματικότητα τελικά για εμάς.

Ανά τους αιώνες και σε όλο τον κόσμο, οι μητέρες υιοθετούν την ίδια στάση για να κρατούν τα μωρά τους ασφαλή όταν κοιμούνται. [1]

Ένας από τους λόγους για τους οποίους το bed sharing (το να μοιράζεται η μαμά και το μωρό το ίδιο κρεβάτι) είναι ασφαλέστερο όταν θηλάζετε, είναι ο τρόπος που η θηλάζουσα μητέρα τοποθετεί ενστικτωδώς το σώμα της δίπλα στο μωρό της, είναι αυτό που οι συγγραφείς της La Leche League International αποκαλούν στο Sweet Sleep: Nighttime and Naptime strategies for the Breastfeeding Family, ως «καμπύλη αγκαλιάς».

Η καμπύλη αγκαλιάς

Η καμπύλη αγκαλιάς, είναι ο τρόπος με τον οποίο η φύση προστατεύει το μωρό κατά την διάρκεια του ύπνου. Όταν μια μητέρα ξαπλώνει με το θηλάζον βρέφος της, τα γόνατά της ανεβαίνουν και ο πήχης του χεριού της μπαίνει κάτω από το κεφάλι ή το μαξιλάρι της, ή γύρω από το σώμα του μωρού της. Με αυτό τον τρόπο, δημιουργείται ένα προστατευμένο πλαίσιο για το μωρό.

Η μητέρα δεν μπορεί με αυτό τον τρόπο, να κυλήσει προς το μωρό της επειδή τα λυγισμένα πόδια της, την εμποδίζουν. Κανένας άλλος δεν μπορεί να κυλήσει προς το μωρό επειδή τα γόνατα της μητέρας και οι αγκώνες θα τον εμποδίσουν.

«Ακόμη και κατά τη διάρκεια του ύπνου, ένα μωρό που θηλάζει θα παραμείνει ενστικτωδώς με το πρόσωπό του κοντά στο στήθος, επειδή αυτό είναι ο κόσμος του όλος (και η τροφή του)». [2]

Περίπου μετά τους τέσσερις μήνες, οποιοσδήποτε υπεύθυνος ενήλικας μπορεί να κοιμάται στο ίδιο κρεβάτι με το παιδί, με ασφάλεια, όπως και μία υπεύθυνη θηλάζουσα μητέρα (τηρώντας τους κανόνες ασφαλούς συγκοίμησης). [3]”

Παραπομπές:

[1] Ball, H. Parent-infant bed-sharing behaviour. Human Nature 17, no. 3 (2006):301-318. Ball, H. and Klingaman, K. Breastfeeding and mother-infant sleep proximity: in Trevathan, W. Smith, E., and McKenna, J. (eds.) Evolutionary Medicine, New York: Oxford University Press, 1999.

[2] Richard, C. et al. Sleeping position, orientation, and proximity in bedsharing infants and mothers. Sleep 19, no. 9 (1996): 685-690. Baddock, S. et al. Differences in infant and parent behaviours during routine bed sharing compared with cot sleeping in the home setting. Pediatrics 117, no. 5 (2006):1599-1607.

[3] Blair, P. et al. Babies sleeping with parents: case-control study of factors influencing the risk of the sudden infant death syndrome. CESDI SUDIResearch Group. BMJ 319, no. 7223 (1999):1457-1461. For full list of references see Sweet Sleep: Nighttime and Naptime strategies for the Breastfeeding Family

* Πρωτότυπο Κείμενο: Barbara Higham
* Μετάφραση • Επιμέλεια Κειμένου: Healing Parenting 

Διαβάστε επίσης:

Ο θηλασμός είναι ευεργέτημα για παιδί και μητέρα, χωρίς ανώτερο όριο

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network