Σε διεθνές επίπεδο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ένας στους τέσσερις ενήλικες έχει κακοποιηθεί σεξουαλικά ως παιδί. Η ομάδα «Άγγιγμα και Όρια» χρησιμοποιεί τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση ως ασπίδα προστασίας ενάντια στη βουβή αυτή επιδημία.
Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι
Σύμφωνα με στοιχεία της UNICEF του 2017 από έρευνα που έγινε σε 28 χώρες, στις 9 από τις 10 περιπτώσεις εφήβων που κατήγγειλαν βιασμό ο δράστης ήταν «υπεράνω κάθε υποψίας», και ανήκε στο οικογενειακό ή φιλικό περιβάλλον του παιδιού. Με βάση στοιχεία από 30 χώρες, σύμφωνα με άλλη έρευνα του ίδιου έτους, μόνο 1% των έφηβων κοριτσιών που έχουν πέσει θύματα βιασμού ζήτησαν τη βοήθεια ειδικού.
Το θέμα δεν αποτελεί πλέον ταμπού. Ωστόσο, ακόμα και σήμερα, οι διαθέσιμες στατιστικές που δημοσιεύονται κατά καιρούς από εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς αδυνατούν να συλλάβουν την πραγματική διάσταση του φαινομένου, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των περιστατικών δεν καταγγέλλεται.
O ΠΟΥ εκτιμά ότι περίπου 1 δισεκατομμύριο ανήλικοι μεταξύ 2 και 17 ετών υπέστησαν σωματική, σεξουαλική ή συναισθηματική βία τον τελευταίο χρόνο.
Η σεξουαλική κακοποίηση, σύμφωνα με στοιχεία της UNICEF του 2014, επηρεάζει πάνω από 120 εκατομμύρια κορίτσια παγκοσμίως (λίγο περισσότερα από 1 στα 10). Ωστόσο, τα κορίτσια σε ορισμένα μέρη του κόσμου βρίσκονται σίγουρα σε μεγαλύτερο κίνδυνο απ’ ό,τι σε άλλα.
Σε έκθεσή του το 2013, ο ΠΟΥ κάνει λόγο για σχεδόν 18 εκατομμύρια παιδιά θύματα σεξουαλικής κακοποίησης στην Ευρώπη. Αυτό αντιστοιχεί στο 13,4% των κοριτσιών και στο 5,7% των αγοριών. Σύμφωνα με έρευνα της UNICEF (2017) σε 28 ευρωπαϊκές χώρες, περίπου 2,5 εκατομμύρια κορίτσια αναφέρουν ότι έχουν υποστεί κάποιου είδους σεξουαλική βία πριν από τα 15 τους χρόνια. Οι αριθμοί τρομάζουν και οι γονείς ανησυχούν.
Τι είναι το «Άγγιγμα και Όρια»
Το «Άγγιγμα και Όρια» είναι μια δράση εστιασμένη στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, με κύριο και βασικό της σκοπό την προστασία των παιδιών σε σχέση με το σώμα τους. Αποτελείται από μια ομάδα ειδικών (ψυχολόγους, θεατροπαιδαγωγούς και δικηγόρο), οι οποίοι μαζί πραγματοποιούν συναντήσεις τριών κύκλων.
Στον 1ο και 2ο κύκλο πραγματοποιούνται ομιλίες για ενήλικες με θέμα τη «Διαπαιδαγώγηση και Διαχείριση της Σεξουαλικότητας του Παιδιού» και το «Άγγιγμα: Όρια και Προστασία».
Στον 3ο κύκλο πραγματοποιούνται βιωματικά εργαστήρια για παιδιά 4 έως 12 χρόνων, χωρισμένα ανά ηλικιακές ομάδες, με θέμα «Συναισθήματα, Σώμα και Προστασία».
Στόχος της δράσης είναι η ενημέρωση σχετικά με την αυτονομία που μπορεί και χρειάζεται να έχει ένα παιδί σε σχέση με το σώμα του· πώς αυτό επιδρά στην αυτοεκτίμηση, τον αυτοσεβασμό αλλά και την αυτοπροστασία του.
Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται σε σχολεία, δήμους, ημερίδες και μεμονωμένες εκδηλώσεις.
Επόμενη στάση της ομάδας η Πύλος, όπου στις 14 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με τη στήριξη του Δήμου και των συλλόγων γονέων και διδασκόντων των δημοτικών σχολείων της περιοχής.
«Είναι σημαντικό να μας γνωρίσει η επαρχία, που έχει και τη μεγαλύτερη ανάγκη από άποψη ενημέρωσης για το συγκεκριμένο θέμα», επισημαίνει η κ. Λυκομήτρου.
«Οι γονείς έρχονται στις συναντήσεις μας με πολλή ανησυχία και ανάγκη για ενημέρωση, και φεύγουν αρκετά καθησυχασμένοι και ανακουφισμένοι. Όσο για τα παιδιά, φεύγουν ενδυναμωμένα και με περισσότερες γνώσεις, απαραίτητες για να προστατεύσουν τον εαυτό τους. Στους κύκλους των συναντήσεών μας, πολλοί ενήλικες μοιράζονται δικές τους εμπειρίες παρενόχλησης, είτε από την παιδική τους ηλικία είτε από την ενήλική ζωή τους. Όσο για τα παιδιά, αφού πάρουν το ερέθισμα από εμάς, αν τους έχει ήδη συμβεί κάτι θα το εκφράσουν αργότερα σε έναν άνθρωπο με τον οποίον νιώθουν πολλή ασφάλεια, είτε μέσα στην οικογένεια είτε σε κάποιο άλλο οικείο πρόσωπο», διευκρινίζει η κ. Λυκομήτρου.
Info
Αν θέλετε κι εσείς να διοργανώσετε στο σχολείο σας ή στον δήμο σας έναν κύκλο συναντήσεων, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ομάδα «Άγγιγμα και Όρια» μέσω της σελίδας της, ή στέλνοντας mail στο aggigmakaioria@gmail.com