Δευτέρα, λοιπόν, κι αν είσαι κι εσύ στη φάση «τι να φτιάξω ΠΑΛΙ για το σχολικό ταπεράκι» σου έχουμε μια πρόταση που θα αγαπήσετε οικογενειακώς! Αυτά τα αφράτα ρολλάκια με ταχίνι -κακάο είναι υγιεινά, νόστιμα, πρακτικά και θα σου λύσουν τα χέρια!
Δοκίμασε την παρακάτω συνταγή για ταχινοψωμάκια και μας ευχαριστείς αργότερα!
Υλικά για τη ζύμη
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (μπορείτε να βάλετε και αλεύρι αμυγδάλου ή καρύδας κλπ)
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
250 ml χλιαρό νερό
3 κ.σ. λάδι ή λιωμένο βούτυρο
1 κ.γ. αλάτι
1/2 κ.γ κανέλα Κεϋλάνης
Προαιρετικά: λίγο σουσάμι
Υλικά για τη γέμιση
200 γρ. βιολογικό ταχίνι με κακάο
50 γρ. μέλι
50 γρ. τριμμένο φουντούκι (ή άλλο ξηρό καρπό της αρεσκείας σας)
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
Εκτέλεση
Για τη ζύμη:
1. Σε ένα μπολ βάζουμε τη μαγιά, 1/2 φλ. από το αλεύρι και λίγο από το χλιαρό νερό. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε στην άκρη για 15 λεπτά προκειμένου να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
2. Στη συνέχεια ρίχνουμε στο μπολ το υπόλοιπο αλεύρι και κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο.
3. Προσθέτουμε το λάδι, το αλάτι, την κανέλα και λίγο- λίγο το υπόλοιπο νερό και ζυμώνουμε καλά, μέχρι να έχουμε μια ζύμη που δεν κολλά στα χέρια.
4. Σκεπάζουμε καλά το μπολ με πετσέτα ή μεμβράνη και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά – μέχρι να φουσκώσει.
Για τη γέμιση
1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ταχίνι με κακάο, το μέλι, το τριμμένο φουντούκι και το ξύσμα.
2. Το αφήνουμε στην άκρη για λίγο.
3. Στη συνέχεια επανερχόμαστε στο ζυμάρι και το «δουλεύουμε» λίγο ακόμη.
4. Αλευρώνουμε την επιφάνεια που θα ακουμπήσουμε το ζυμάρι και με έναν πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη σε μακρόστενο (ορθογώνιο) σχήμα και πάχος 2 εκατοστά.
5. Απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση και αφήνουμε ένα κενό 2 εκατοστών γύρω-γύρω – σε όλες τις άκρες της ζύμης. Με ένα πινέλο βρέχουμε όλες τις άκρες που αφήσαμε ακάλυπτες και τυλίγουμε σε μακρόστενο ρολό με τη γέμιση προς τα μέσα.
6. Κόβουμε σε ροδέλες ίσου πάχους (βγάζει περίπου 15 κομμάτια).
7. Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί και τα τοποθετούμε. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 25-30 λεπτά στους 180 βαθμούς μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα.
Καλή απόλαυση!