Έχω ακούσει πολλές μέλλουσες μαμάδες να λένε: “Εγώ δεν θα γίνω απ’ αυτές τις γυναίκες με τα δίχρονα να τους τραβάνε την μπλούζα και να ζητάνε να θηλάσουν“. Και έχω τη χαρά να αναφέρω ότι πολλές από αυτές τις μητέρες θηλάζουν τελικά τα παιδιά τους μέχρι τη νηπιακή τους ηλικία. Όπως λέει και το ρητό: “Μην κοροϊδεύεις τίποτα πριν το δοκιμάσεις“. Ο μακροχρόνιος θηλασμός είναι ένα από τα χαρακτηριστικά της ανατροφής ισχυρού δεσμού, που πραγματικά ξεχωρίζει σε σχέση με τους τρόπους που μεγαλώνουν τα παιδιά τους οι περισσότερες γυναίκες στη Δύση. Ευτυχώς, οι απόψεις μας σχετικά με τον απογαλακτισμό έχουν αρχίσει να αλλάζουν. Και να γιατί:
Τι λένε οι ειδικοί.
Το 1990, η τότε επικεφαλής υγειονομικών υπηρεσιών δρ Αντόνια Νοβέλο έγραφε: “Είναι τυχερά, πιστεύω, τα μωρά που θηλάζουν ως τα δύο τους χρόνια“. Αν ρίξει κανείς μια ματιά στις διαχρονικές συστάσεις της Επιτροπής για τη Διατροφή της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, θα δει ότι η υποστήριξη του παρατεταμένου θηλασμού επεκτείνεται. Στη δήλωση της Επιτροπής αυτής το 1997 σε θέματα θηλασμού, περιλαμβάνεται η σύσταση να συνεχίζεται ο θηλασμός για τουλάχιστον δύο χρόνια. Αν, λοιπόν, κάποιος ανενημέρωτος φίλος σας ανασηκώσει τα φρύδια και πει “Τι;! Θηλάζεις ακόμα;“, πείτε του απλώς ότι ακολουθείτε τις συστάσεις των ειδικών.
Τι λένε οι μητέρες.
Οι πραγματικοί ειδικοί σε θέματα θηλασμού κατά τη νηπιακή ηλικία είναι οι μητέρες που τον έχουν βιώσει. Οι λόγοι για τους οποίους καθεμία από αυτές επέλεξε να συνεχίσει να θηλάζει ένα μωρό που περπατάει και μιλάει είναι, συχνά, εντελώς πρακτικοί: “Ο θηλασμός τα βοηθάει όταν χτυπάνε ή πονάνε“, “Είναι η μόνη ευκαιρία που βρίσκω να καθίσω κι εγώ λιγάκι“, “Δεν ξέρω πώς θα την έβαζα να κοιμηθεί το βράδυ αν δεν θήλαζε ακόμα“. Πολλές μητέρες, επίσης, ανακαλύπτουν ότι ο θηλασμός τις βοηθάει να καλμάρουν τα μωρά που ξεκινάνε να δοκιμάζουν τα όριά τους και τα οποία συχνά εκνευρίζονται με τα πράγματα που δεν μπορούν ακόμα να κάνουν.
Ο θηλασμός βοηθάει μητέρα και μωρό να επανασυνδεθούν τις μέρες που δεν μπορούν με τίποτα να τα βρουν. Για πολλές μητέρες, πάλι, ο λόγος που συνεχίζουν τον θηλασμό είναι απλώς το ότι δυσκολεύονται να φανταστούν πώς είναι να αποθηλάζουν. “Ο θηλασμός σημαίνει τόσα πολλά για την κόρη μου. Πώς μπορώ να της αρνηθώ κάτι που είναι τόσο σημαντικό για τη συναισθηματική της ισορροπία;”
Έχει πλάκα.
Είναι πολύ χαριτωμένο να ακούει κανείς νήπια να συζητάνε για τη σχέση που έχουν με τον θηλασμό. Το κάθε νήπιο έχει τον δικό του τρόπο και το δικό του λεξιλόγιο για να πει στη μαμά του ότι θέλει να θηλάσει. Επιλέξτε προσεκτικά τον όρο που ταιριάζει καλύτερα στη δική σας οικογένεια, φροντίζοντας να είναι κάτι που θα μπορεί το παιδί να πει δυνατά μέσα σε κάποιο πολυκατάστημα ή αλλού ή ακόμα και στην εκκλησία. Οι περισσότερες μαμάδες προτιμούν, για παράδειγμα, τη λέξη “γάλα”. Αλλά υπάρχουν κι άλλες πολλές. Και λίγα πράγματα μπορούν να κάνουν μια μαμά να νιώσει πιο ξεχωριστή απ’ ότι το να έρχεται το παιδί της και να κουρνιάζει στην αγκαλιά της περιμένοντας να θηλάσει.
Τι λέει η επιστήμη.
Τα τελευταία χρόνια πολλές νέες έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι όσο περισσότερο καιρό θηλάσει μια μητέρα, τόσο περισσότερα είναι τα οφέλη που αποκομίζει για την υγεία του μωρού της αλλά και της ίδιας.
Οι μελέτες που συνδέουν την διάρκεια του θηλασμού με την νοητική ανάπτυξη του παιδιού καταλήγουν ότι όσο περισσότερο καιρό θηλάσει ένα παιδί, τόσο μεγαλύτερο νοητικό προβάδισμα έχει. Επίσης, από πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Κίνα, προέκυψε ότι οι μητέρες που θήλαζαν για δύο χρόνια τα μωρά τους είχαν 50% λιγότερες πιθανότητες για να εμφανίσουν καρκίνο του στήθους.
Μπορείτε να δείτε περισσότερα, εδώ.
Ο μακροχρόνιος θηλασμός χτίζει υπέροχες αναμνήσεις.
Πολλά παιδιά που θηλάζουν ακόμα και μετά τα δεύτερα γενέθλιά τους θυμούνται για χρόνια μετά την αίσθηση τού να πίνουν γάλα από το στήθος της μαμάς. Κι αυτές είναι πολύτιμες στιγμές και για τους δυο σας.
Ανατροφή ισχυρού δεσμού, William & Martha Sears, εκδόσεις Μάρτης