Ήδη από τα αρχαία χρόνια, πολιτισμοί σε όλο τον κόσμο αντιμετώπιζαν τις πρώτες σαράντα ημέρες μετά τον τοκετό ως ιδιαίτερη περίοδο στη ζωή μωρού και μητέρας. Στη φάση αυτή η μητέρα δέχεται βοήθεια με το νοικοκυριό και οι δραστηριότητές της περιορίζονται, έτσι ώστε η προσοχή της να παραμείνει στραμμένη στο μωρό. Αυτή η παραδοσιακή άδεια μητρότητας έχει γερές βάσεις στην επιστήμη της βιολογίας.
Κατά τις έξι πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό, τα επίπεδα προλακτίνης στο αίμα της μητέρας είναι ιδιαιτέρως υψηλά. Ο συχνός θηλασμός κατά τη διάρκεια των πρώτων έξι εβδομάδων βοηθάει τη μητέρα να εδραιώσει ικανοποιητική παραγωγή γάλακτος για το μωρό της. Οι επιστήμονες που ασχολούνται με τον θηλασμό κατέληξαν πρόσφατα στο ότι ο συχνός θηλασμός κατά τις πρώτες εβδομάδες είναι σημαντικός για την παραγωγή γάλακτος από τη μητέρα κατά τους επόμενους μήνες.
Ο συχνός θηλασμός οδηγεί στην εδραίωση μεγαλύτερου αριθμού υποδοχέων προλακτίνης στα γαλακτοπαραγωγικά κύτταρα του μαστού. Η προλακτίνη είναι η ορμόνη που κάνει το στήθος να παράγει γάλα. Τα επίπεδα προλακτίνης στο αίμα είναι υψηλά κατά τις πρώτες εβδομάδες, αλλά μειώνονται όσο μεγαλώνει το μωρό. Ο μεγαλύτερος αριθμός υποδοχέων προλακτίνης στον μαστό εξασφαλίζει ότι, ακόμα κι αν η μητέρα έχει χαμηλότερα επίπεδα της συγκεκριμένης ορμόνης, θα μπορέσει να συνεχίσει απρόσκοπτα την παραγωγή γάλακτος.
Το να φροντίσετε, λοιπόν, να θηλάζετε συχνά το μωρό σας κατά τις πρώτες έξι εβδομάδες θα σας βοηθήσει να εξασφαλίσετε αρκετό γάλα για την περίοδο που το μωρό σας θα είναι τριών ή τεσσάρων μηνών.
Οι έξι εβδομάδες είναι το ελάχιστο διάστημα άδειας μητρότητας που θα πρέπει να (προσπαθήσετε να) πάρετε.
Καλό θα είναι αν μπορέσετε να πάρετε άδεια για τρεις μήνες.
Όπως είπαμε, μια γυναίκα χρειάζεται έξι εβδομάδες για να συνέλθει από τον τοκετό, να εδραιώσει την παραγωγή γάλακτος και να μπει σε μια ρουτίνα, με βάση την προσέγγιση ανατροφής που λειτουργεί καλύτερα για εκείνη και το μωρό της.
Τις επόμενες έξι εβδομάδες η επένδυσή σας θα αρχίσει να αποδίδει κι εσείς να απολαμβάνετε περισσότερο το νεογέννητό σας.
Στην κουλτούρα μας είναι πολλά τα παραδείγματα των μαμάδων που παθαίνουν υπερκόπωση, όχι τόσο λόγω των αδιάκοπων αναγκών του μικρού μωρού τους, αλλά λόγω του ότι οι νέες μητέρες προσπαθούν πάντα να κάνουν πάρα πολλά πράγματα και πάρα πολύ σύντομα μετά τη γέννα.
Πάρτε αυτές τις πολύτιμες βδομάδες άδειας και κάνετε σαφές στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας ποιες ακριβώς είναι οι προθέσεις σας (και οι αντοχές σας) γι’ αυτό το διάστημα.
Με πληροφορίες από το βιβλίο «Ανατροφή Ισχυρού Δεσμού» εκδόσεις Μάρτης.
Διαβάστε επίσης:
Το 85% των μπαμπάδων θα έκαναν τα πάντα για να είναι δίπλα στο νεογέννητο μωρό τους