Αυτό το διάστημα γίνονται μεταξύ γονέων πολλές συζητήσεις σχετικά με την επιλογή του κατάλληλου Παιδικού Σταθμού ή Νηπιαγωγείου για τα παιδιά μας. Και πρέπει να γίνονται. Πρέπει να δώσουμε μεγάλη σημασία – ίσως και μεγαλύτερη απ’ όση δίνουμε σήμερα – στην προσχολική εκπαίδευση. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μιλάμε για την πιο σημαντική περίοδο της ζωής των παιδιών με δεδομένο ότι σ’ αυτήν την ηλικία διαμορφώνεται η προσωπικότητά τους και μπαίνουν τα θεμέλια της εκπαίδευσής τους.
Έτσι κι εμείς στην δική μας οικογένεια, θέσαμε 7 βασικά χαρακτηριστικά που θέλουμε να έχει το Νηπιαγωγείο που θα επιλέξουμε για το παιδί μας.
Τα χαρακτηριστικά αυτά, τα βρήκαμε στα Εκπαιδευτήρια Καίσαρη και σας τα αναλύω περισσότερο παρακάτω:
1. Συναισθηματικά ασφαλές περιβάλλον
Έχοντας ήδη περάσει αυτό το στάδιο μια ακόμη φορά με το μεγαλύτερο παιδί μου που είναι τώρα πια στο Δημοτικό των ίδιων Εκπαιδευτηρίων, ξέρω καλά πως το υποστηρικτικό και «οικογενειακό» περιβάλλον τους, είναι ό,τι καλύτερο για ένα παιδί που ξεκινά το σχολείο. Τόσο στον Παιδικό Σταθμό όσο και στο Νηπιαγωγείο (που περιλαμβάνει, πλέον, και το Προνήπιο) το παιδί «αγκαλιάζεται» από επαγγελματίες με άριστη γνώση του αντικειμένου τους, οι οποίοι και διαμορφώνουν ένα συναισθηματικά ασφαλές περιβάλλον που προωθεί την εύκολη προσαρμογή και “άνθισή” του.
2. Γνωστική & κοινωνικοσυναισθηματική ανάπτυξη
Με «εργαλεία» τις πιο σύγχρονες και αποτελεσματικές διδακτικές μεθόδους όπως την ομαδοσυνεργατική μέθοδο διδασκαλίας, τη διαθεματική-ανακαλυπτική προσέγγιση της γνώσης, τις ερευνητικές εργασίες (μέθοδος project) και πάντα με επίκεντρο τη βιωματική διαδικασία ώστε τα παιδιά “να μαθαίνουν πώς να μαθαίνουν” τα παιδιά μας αρχίζουν να ανακαλύπτουν τη γνώση. Παράλληλα μαθαίνουν από νωρίς να συνεργάζονται και να επικοινωνούν, να μαθαίνουν τον εαυτό τους και να αποδέχονται τον άλλον, εξελίσσοντας δεξιότητες συναισθηματικής νοημοσύνης (αναγνώριση, διαχείριση συναισθημάτων, ενσυναίσθηση, επίλυση συγκρούσεων, αυτοπεποίθηση).
3. Καθαριότητα, οργάνωση & υγιεινό φαγητό
Οι καθαροί, σύγχρονοι και περιποιημένοι χώροι, η οργάνωση και η τάξη που αποτυπώνεται από άκρη σε άκρη σε όλες τις εγκαταστάσεις είναι κάτι δεδομένο στα Εκπαιδευτήρια Καίσαρη. Επιπλέον, ως γονιός θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό να μην μεγαλώνω τα παιδιά μου με «έτοιμες λύσεις» για φαγητό και σνακ. Το φρεσκομαγειρεμένο και υγιεινό φαγητό στην κουζίνα του σχολείου αλληλοσυμπληρώνει και συνεχίζει την προσπάθεια που κάνουμε καθημερινά στο σπίτι πάνω σ’ αυτό το τόσο σημαντικό θέμα που αφορά την υγεία των παιδιών μας.
4. Επαφή με την Τέχνη
Το Καλλιτεχνικό Εργαστήρι του Νηπιαγωγείου προσφέρει, μέσα από την άμεση πρόσβαση και επαφή των παιδιών με πληθώρα υλικών (πηλό, τέμπερες, υλικά κολάζ κλπ), την ευκαιρία για ελεύθερη έκφραση, ανάπτυξη της φαντασίας, αυθόρμητη δημιουργία και διασκέδαση σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο.
5. Επαφή με τη φύση
Είναι ένα από τα πράγματα που θέλω πολύ να υπάρχει στην εκπαίδευση του παιδιού μου και ένα από τα πράγματα που με ενθουσίασαν. Το «Σχολείο στη Φύση» δίνει στα παιδιά την ευκαιρία να πραγματοποιούν μέρος των δραστηριοτήτων τους στο κτήμα του σχολείου. Εκεί, κάτω από τη φυσική σκιά των δέντρων με τις μυρωδιές και τους ήχους του δάσους, εξοπλισμένοι με μεγεθυντικούς φακούς, τσιμπίδες, πυξίδες κ.ά., ανάλογα με την ηλικία τους και πάντοτε με την επίβλεψη εκπαιδευτικών, πραγματοποιούν projects, εξελίσσουν τα μαθήματα που κάνουν στην τάξη, μαζεύουν υλικό για τις εργασίες τους. Επιπλέον μέσω της ενασχόλησής τους με την κηπουρική στο λαχανόκηπο του σχολείου, τα παιδιά έρχονται σε άμεση επαφή με τη φύση.
6. Αγγλικά & Εξοικείωση με τη χρήση Η/Υ
Πολύ σημαντικό «ατού» είναι το γεγονός ότι τα παιδιά έρχονται καθημερινά σε επαφή με τα Αγγλικά μέσα από θεματικές ενότητες οι οποίες προσεγγίζονται μέσω παραμυθιών, τραγουδιών, επιτραπέζιων και κινητικών παιχνιδιών, κατασκευών καθώς και παιχνίδια στον διαδραστικό πίνακα. Παράλληλα, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με ηλεκτρονικούς υπολογιστές και διαδραστικούς πίνακες, έτσι ώστε να εξοικειώνονται με τα τεχνολογικά μέσα με καθοδηγούμενη και κατάλληλη για την ηλικία τους χρήση.
7. Αθλητισμός και επιπλέον δραστηριότητες
Για να είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα επιτυχημένο και ολοκληρωμένο, πρέπει να συμπεριλαμβάνει, εκτός απ’ όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, τον αθλητισμό και την αποφόρτιση. Μέσα από μια πληθώρα επιλογών όπως: τέννις, μπαλέτο, basket, κολύμβηση, εξειδικευμένο πρόγραμμα με τουβλάκια (“Ερευνώ, δημιουργώ, διασκεδάζω και παρατηρώ – LEGO Education Preschool) το παιδί έχει τη δυνατότητα να αγαπήσει τον αθλητισμό και να εξελιχθεί σε όλους τους τομείς με παιγνιώδη τρόπο.
Πολλά από τα παραπάνω, ισχύουν και για τον Παιδικό Σταθμό των Εκπαιδευτηρίων όπου πρωταρχικός σκοπός είναι η δημιουργία σχέσης εμπιστοσύνης ώστε να γίνει ομαλά η προσαρμογή των παιδιών. Μέσα από θεματικές ενότητες κατάλληλες για την ηλικία τους, τα παιδιά κοινωνικοποιούνται, αναπτύσσουν την αυτονομία τους και εξελίσσονται ολόπλευρα. Δραστηριότητες λεπτής και αδρής κινητικότητας, μουσικοκινητικά παιχνίδια, παραμύθια, κουκλοθέατρο και καλλιτεχνικές δημιουργίες συνθέτουν το πρόγραμμα του Παιδικού Σταθμού στοχεύοντας στο ότι η πρώτη επαφή των παιδιών με το σχολείο γίνεται με τον πλέον ευχάριστο για αυτά τρόπο.
Τέλος, είναι βέβαιο ότι κάθε γονιός θέλει για το παιδί του ό,τι καλύτερο. Όλοι μας γι’ αυτό προσπαθούμε. Θέστε τα κριτήριά σας, τις προτεραιότητές σας, κάντε την έρευνά σας και επιλέξτε ό,τι θεωρείτε καλύτερο για το δικό σας παιδί. Με μια σωστή επιλογή, με θέληση και συνεργασία, μπορούμε μαζί, γονείς και εκπαιδευτικοί να κάνουμε μικρά θαύματα.