Ονομάζεται ReplyASAP και ήρθε για να μείνει.
Ένα app που αναγκάζει τα παιδιά να απαντούν στα μηνύματα των γονιών τους, αφού σε αντίθετη περίπτωση το smartphone κλειδώνει όλες τις άλλες λειτουργίες του μέχρι να απαντηθεί το μήνυμα;
Είναι δυνατόν;
Όσο απίθανο κι αν ακούγεται, δεν βρίσκεται απλά στα σκαριά αλλά αποτελεί πραγματικότητα ήδη από το 2017.
Το app είναι μία δημιουργία του Nick Herbert, ερασιτέχνη εφευρέτη κι ανήσυχου πατέρα, ο οποίος κάποια στιγμή απηύδησε με τον έφηβο γιο του, Ben, ο οποίος δυσκολευόταν να βάλει προτεραιότητες.
Τι ακριβώς όμως κάνει το ReplyASAP;
Ας πάρουμε ένα υποθετικό σενάριο:
έφηβη τελειώνει την προπόνηση βόλεϊ κι αντί να γυρίσει σπίτι αποφασίζει να πάει βόλτα με τις φίλες της. Η μητέρα της στέλνει μήνυμα “τι ώρα θα γυρίσεις;”. Το κορίτσι αδιαφορεί και συνεχίζει ανέμελη να σκρολάρει στο Instagram.
Αν όμως υπήρχε εγκατεστημένο το συγκεκριμένο app αυτό δεν θα μπορούσε να συμβεί. Όλες οι άλλες λειτουργίες του κινητού θα κλείδωναν μέχρι να απαντηθεί το μήνυμα του γονέα της. Μάλιστα, αν ακόμα κι έτσι συνέχιζε να αδιαφορεί, θα ήταν λίγο δύσκολο να αγνοήσει τον συναγερμό του κινητού που θα βαρούσε σαν τρελός. Να το βάλει στο mute; Όχι, ευτυχώς ή δυστυχώς, με το ReplyASAP αυτό δεν είναι δυνατόν.
Τους τελευταίους 18 μήνες το app έχει 70 χιλιάδες downloads μιας και φαίνεται ότι λύνει τα χέρια των ενηλίκων ενώ δεν είναι λίγοι οι έφηβοι που δηλώνουν ευχαριστημένοι από την χρήση του, αφού τους βοηθά να βάζουν προτεραιότητες και να μην ξεχνιούνται.
Άλλωστε ζούμε σε εποχές που η απόσπαση προσοχής καλπάζει.
“Όσο καιρό το σχεδίαζα, μιλούσα με τον γιο μου τον Ben. Του άρεσε αφού έτσι ήξερε πως όταν λάμβανε ένα μήνυμα ήταν σίγουρος πως ήταν ένα σημαντικό μήνυμα από μένα. Άλλωστε μπορούσε κι εκείνος να μου στείλει· το ReplyASAP λειτουργεί με αμοιβαίο τρόπο” εξήγησε ο Nick Herbert στη Mirror.
Όσο όμως χρήσιμο κι αν ακούγεται το συγκεκριμένο app, σίγουρα εγείρει ένα ερώτημα σχετικά με την ελευθερία: μήπως καταστρατηγείται το δικαίωμα του προσωπικού χρόνου και χώρου μέσα από τέτοιου είδους apps; Τελικά, όσο κι αν μας λύνουν τα χέρια μήπως τέτοιες Big Brother μέθοδοι δίνουν το χειρότερο δυνατό παράδειγμα για τη νέα γενιά; Οι απόψεις διίστανται, όμως όλα δείχνουν ότι το ReplyASAP ήρθε για να μείνει, ακόμη κι αν όλο αυτό θυμίζει σενάριο του Black Mirror.
Από το esquire.com