To Youtube αποφάσισε να κόψει τις διαφημίσεις – και επομένως τα έσοδα – από όσα κανάλια της πλατφόρμας προωθούν βίντεο με αντιεμβολιαστική προπαγάνδα.
Ήδη από την περασμένη Παρασκευή, το Youtube διέκοψε τη δυνατότητα διαφημίσεων σε αρκετά δημοφιλή κανάλια με θεωρίες συνωμοσίας και αντιεπιστημονικές ανακρίβειες για τα εμβόλια. Στην ανακοίνωσή του, το Youtube τονίζει πως τα κανάλια αυτά προωθούν «επικίνδυνες και επιβλαβείς» απόψεις.
«Κάθε παραπληροφόρηση σε ιατρικά ζητήματα είναι εξαιρετικά ανησυχητική», τονίζει.
Η πρωτοβουλία της Google, στην οποία ανήκει η πλατφόρμα, ακολουθεί την έντονη διαμαρτυρία μεγάλων εταιρειών, για την τοποθέτηση πληρωμένων διαφημίσεων τους σε βίντεο με αμφιλεγόμενο ή ακόμα και ποινικά κολάσιμο περιεχόμενο.
Στο παρελθόν, μεγάλες εταιρείες έχουν αποσύρει υλικό και χρήματα από το YouTube, μετά από περιστατικά εμφάνισης των διαφημιστικών μηνυμάτων, σε βίντεο αναρτημένα από τρομοκρατικές οργανώσεις και θρησκευτικούς κήρυκες του μίσους.
Πρόσφατα, η εταιρεία Epic Games που έχει δημιουργήσει το δημοφιλές παιχνίδι Fortnite απέσυρε διαφημίσεις της, επειδή αυτές εμφανίζονταν σε βίντεο με μικρά παιδιά, κάτω από τα οποία παιδόφιλοι αντάλλαζαν «συμβουλές» και οδηγίες για ευκρινή στιγμιότυπα.
Η Hasbro, η Nestle, η AT&T και η Kellogg έχουν επίσης διακόψει διαφημιστικές συμφωνίες με το Youtube. Όπως εξηγούν αναλυτές της αγοράς, η Google αποφάσισε τώρα να προλάβει τα χειρότερα, πλήττοντας παράλληλα και όσους εκμεταλλεύονται αυτές τις αναπόδεικτες θεωρίες για να κερδίσουν χρήματα από διαφημίσεις τρίτων.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι αντιεμβολιαστικές θεωρίες αποτελούν μία από τις 10 μεγαλύτερες απειλές υγείας για το 2019. Το Youtube υπόσχεται πως, παράλληλα με την υποβάθμιση των συνωμοσιολογικών καναλιών, θα φροντίσει να κάνει «πιο εύκολη» την εύρεση έγκυρου υλικού στην πλατφόρμα του, αφαιρώντας από τις προτεινόμενες λίστες επιστημονικώς αστήριχτα βίντεο.
Επίσης δεσμεύεται να δημιουργήσει ενημερωτικά πάνελ σε σελίδες με αναλυτικές πηγές, όπου οι χρήστες του Youtube θα μπορούν να διασταυρώνουν τα επιστημονικά δεδομένα. Ωστόσο αυτές οι αλλαγές θα πάρουν χρόνο: «Όπως πολλές αλγοριθμικές αλλαγές, αυτές οι προσπάθειες θα υλοποιηθούν σταδιακά και θα γίνουν πιο ακριβείς σε βάθος χρόνου».
Με πληροφορίες από BBC