Αν έχεις παντρευτεί, ή συγκατοικήσεις με τον σύντροφό σου, ίσως ξέρεις ότι ο πρώτος χρόνος μετά το γάμο είναι challenging. Αν έχεις κάνει και παιδάκι, τότε είσαι σίγουρη ότι ο πρώτος χρόνος με το μωρό είναι ένας μικρός Γολγοθάς!
Ο πρώτος χρόνος με το μωρό – η πρώτη αλλαγή
Η πρώτη στιγμή που καταλαβαίνεις ότι η ζωή σας αλλάζει άρδην είναι στο μαιευτήριο, όταν παίρνεις το εξιτήριο και ετοιμάζεστε να γυρίσετε σπίτι. Φύγατε δυο και θα γυρίσετε τρεις (ή τέσσερις). Από τότε τα πάντα αλλάζουν.
Η σχέση σας γίνεται κάτι άλλο, κάτι που δεν το ξέρεις ούτε εσύ ούτε ο αγαπημένος σου. Τον πρώτο καιρό δε όπου υπάρχουν και οι ορμόνες, έχουν καταλάβει εκείνες τελείως τη καρδιά και το μυαλό σου. Αλλά και αργότερα, οι απαιτήσεις ενός μωρού, οι καινούριες ισορροπίες στη σχέση σας, η συμβίωση, τα ερεθίσματα από την ευρύτερη οικογένεια (βλέπε παππούδες/γιαγιάδες, φίλες, ξαδέρφες κ.ο.κ.), οι άπειρες ερωτήσεις και ανασφάλειες, η νύστα… είναι μόνο η αρχή.
Πρώτος χρόνος με το μωρό: Νέοι ρόλοι
Η πιο βασική διαφορά (και ίσως δυσκολία) είναι οι καινούριοι σας ρόλοι. Εσύ από κόρη και σύντροφος έγινες και μητέρα. Ο αγαπημένος σου από γιος και σύντροφος έγινε και πατέρας. Αυτό από μόνο του είναι περίπλοκο. Αναβιώνει ο καθένας τη πατρική του οικογένεια και προσπαθεί να γίνει καλύτερος γονιός. Σε συμβολικό επίπεδο φαντάσου πως μέχρι τώρα ανεβάζατε ένα θεατρικό έργο, και εν μια νυτκί ο συγγραφέας σας δίνει καινούριους ρόλους τους οποίους πρέπει να μάθετε άμεσα. Πόσο άγχος; Θα προλάβετε να μάθετε τα λόγια; Να μπείτε στο πετσί του ρόλου;
Μαζί με αυτό, η σχέση σας, ή ο γάμος σας, μέχρι αυτή τη στιγμή ήταν μια κοινωνική κατασκευή. Μια ιδέα. Μετά τη γέννηση του παιδιού σας όμως, πήρε σάρκα και οστά, ενσωματώθηκε σε μια καινούρια ζωή. Η οποία ζωή είναι εύθραυστη, αγνή, οργανικά και συναισθηματικά απόλυτα εξαρτημένη, από εσάς. Δύσκολα δεδομένα…
Ο μπαμπάς στο περιθώριο (;)
Επιπλέον, συνήθως οι πατεράδες (αν το επιτρέπουν στον εαυτό τους) αισθάνονται ζήλια και παραμελημένοι από τη συμβιωτική σχέση που έχεις με το παιδί. Αυτό γεννά άγχος από τη μία και ενοχές από την άλλη. Δύσκολες ισορροπίες…
Όλα τα παραπάνω εντείνονται από την αλλαγή στην ερωτική σας ζωή (τουλάχιστον το πρώτο καιρό), από τα νέα οικονομικά δεδομένα της οικογένειάς σας και από το γεγονός ότι πλέον το πρόγραμμά σας ορίζεται σε μεγάλο βαθμό από ένα τόσο μικρό πλασματάκι.
Πώς μπορεί να γίνει πιο εύκολη αυτή η μοναδική περίοδος;
Η γέννηση ενός παιδιού είναι μια μεγάλη κρίση που περνάει ένα ζευγάρι και είναι μια περίοδος γεμάτη αντιθέσεις, εντάσεις και απορίες. Τι μπορείς να κάνεις; Θα διευκολύνει κάπως τη κατάσταση αν ζητάς όχι απλώς βοήθεια από το σύντροφό σου, αλλά και να μοιράζεστε την ευθύνη και τον έλεγχο της ανατροφής του παιδιού. Άφησέ τον να θέσει τα καινούρια όρια στην οικογένειά σας και προσπαθήστε να επικοινωνείτε για όσα σας απασχολούν, πέραν του πόσες ώρες κοιμήθηκε το μωρό, πώς ενεργήθηκε και πόσο έφαγε…
Μα το βασικότερο: να κάνετε υπομονή! Μετά το πρώτο χρόνο, τα πράγματα είναι καλύτερα. Μαθαίνετε τους νέους σας ρόλους, δίνετε ταυτότητα στην οικογένειά σας και βρίσκετε τις νέες σας ισορροπίες.
Εξάλλου, έχεις ακούσει ποτέ κάποιον να λέει «μετάνιωσα που κάναμε παιδί»; Είναι ένα υπέροχο ταξίδι που μόλις ξεκίνησε και για τους δυο. Μέσα από αυτό θα εξελιχτείτε, θα δείτε ο ένας τον άλλο διαφορετικά και θα νιώσετε πρωτόγνωρα συναισθήματα.
Από τη Μυρτώ Μπεχράκη, ψυχολόγο-συστημική ψυχοθεραπεύτρια, shape.gr