Η ζωή με ένα νήπιο είναι συναρπαστική, γεμάτη εκπλήξεις και κουραστική! Διάβασε όσα έμαθα μεγαλώνοντας τα παιδιά μου και συμπλήρωσε με τις δικές σου εμπειρίες!
Έζησα τη ζωή με ένα νήπιο δις… Για την ακρίβεια έζησα τη ζωή με ένα νήπιο, έζησα τη ζωή με ένα νεογέννητο και ένα νήπιο και στη συνέχεια με δύο νήπια! Νομίζω ότι δικαιούμαι να μοιραστώ… το απόσταγμα της μαμαδίστικης σοφίας μου και να σου πω όσα δεν θα σου πει κανείς για την καθημερινότητά σου μέχρι να τα διαπιστώσεις μόνη σου.
Η ζωή με ένα νήπιο: Θα μιλάς συνεχώς για κακά και τσίσα
Και όχι απλά θα συζητάτε το θέμα με τον σύντροφό σου, αλλά και θα υπάρχουν σε όλο το σπίτι διάσπαρτα γιογιό και θα προσπαθείς να πείσεις το μικρό σου να χρησιμοποιεί αυτά αντί για την πάνα! Επίσης, θα συζητάς με τις φίλες σου ή με άλλες μαμάδες στο πάρκο αν το παιδί σου κάνει τα τσίσα ή τα κακά του ή και τα δύο στο γιογιό και τι κάνουν τα δικά τους παιδιά. Α, και όταν το νηπιάκι σου κάνει για πρώτη φορά τσίσα/κακά στο γιογιό θα τηλεφωνήσεις περιχαρής στις γιαγιάδες για να τους το ανακοινώσεις!
Η ζωή με ένα νήπιο: Θα θελήσεις να δείρεις τουλάχιστον ένα ξένο παιδί στην παιδική χαρά/παιδότοπο/πάρτι/σχολείο
Το οποίο παιδί δεν αφήνει το μικρό σου θησαυρό να ανέβει στην τσουλήθρα, του παίρνει τα παιχνίδια, του απαντάει κοροϊδευτικά και το σνομπάρει ή του ρίχνει μια τσιμπιά εκεί που δεν το βλέπει κανείς (έτσι νομίζει, γιατί εσύ έχεις τα μάτια κολλημένα στο βλαστάρι σου!). Τα καλά νέα είναι πως όλα τα παραπάνω θα κάνουν το μικρό σου, στη χειρότερη περίπτωση, να κλάψει για μερικά δευτερόλεπτα μέχρι να του αποσπάσει κάτι άλλο την προσοχή. Τα κακά νέα είναι πως εσύ θα νιώσεις την καρδιά σου να ραγίζει και να σπάει, μια παρόρμηση να τρέξεις και να σώσεις το αθώο νηπιάκι σου από εκείνο το μικρό τέρας (το άλλο τετράχρονο στην παιδική χαρά) και να του τα ψάλεις ένα χεράκι (του τέρατος). Φυσικά δεν θα κάνεις τίποτε απ’ όλα αυτά και σιγά σιγά θα μάθεις κι εσύ με τη σειρά σου, όπως μάθαμε όλες, πως πρέπει να αφήνεις το παιδί σου να διαχειρίζεται μόνο του και με το δικό του τρόπο κάποιες καταστάσεις.
Η ζωή με ένα νήπιο: Θα υποκύπτεις συχνότερα απ’ όσο θα ήθελες στις ιδιοτροπίες του μικρού σου για να βρεις μια στιγμή ηρεμίας
Αν κουνάς συγκαταβατικά το κεφάλι αυτή τη στιγμή, μάλλον έχεις ήδη περάσει το ορόσημο του «αγοράζω τη σοκολάτα/πατατάκια που μου ζητάει ουρλιάζοντας μέσα στο σούπερ μάρκετ μπας και σταματήσει να κλαίει σπαραχτικά» και είσαι στη φάση που επιτρέπεις τα παιδικά στην τηλεόραση το πρωί για να πιει το γάλα του πριν το σταθμό. Κι αν όλα αυτά δεν έχουν συμβεί ακόμη, μην ανησυχείς, θα συμβούν! Και δεν θα τρέχει και τίποτε σοβαρό!
Θα κάνεις νέες φίλες – και όχι απαραίτητα επειδή τις έχεις επιλέξει
Θα είναι η μαμά του κολλητού ή της κολλητής του νηπίου σου, οι μαμάδες που βλέπεις κάθε μέρα στο πάρκο, η μαμά με την οποία θα μοιράζεσαι τα δρομολόγια στο μπαλέτο ή το ποδόσφαιρο. Κι όσο κι αν οι μαμάδες που γνωρίζεις δεν μπορεί να είναι πάντα η πρώτη σου επιλογή για μια καλή φίλη και είναι περισσότερο σχέσεις εξ’ ανάγκης, τα καλά νέα είναι πως κάποιες από αυτές τις φιλίες μπορεί να κρατήσουν για πάντα! (Εγώ έχω μια τέτοια φίλη ζωής!!!)
Η ζωή με ένα νήπιο: Θα ξεστομίσεις τη φράση «επειδή το λέω εγώ» ακόμη κι αν είχες κάποτε ορκιστεί πως δεν θα πέσεις ποτέ σε αυτό το ατόπημα!
Κι αυτό θα συμβεί πιθανότατα μετά τη δέκατη έβδομη φορά που θα έχεις εξηγήσει με αγάπη και τρυφερότητα στο μικρό σου τους λόγους για τους οποίους δεν του επιτρέπεις να χοροπηδάει επάνω στο κρεβάτι σου ή να φάει και τρίτο σοκολατάκι ή να βάζει στο στόμα του τα παιχνίδια του. Απλά και ξεκάθαρα!
Θα νιώσεις τουλάχιστον μία φορά ντροπιασμένη σε δημόσιο χώρο
Το καλύτερο δυνατό σενάριο θα ήταν να γκρινιάζει μεγαλόφωνα το παιδί στο σούπερ μάρκετ ζητώντας να του πάρεις μια σοκολάτα/πατατάκια και λοιπά – που εννοείται θα το κάνεις για να σταματήσει (επιτέλους!). Από τα χειρότερα σενάρια, βγαλμένα από τη ζωή ωστόσο αν με εννοείς…, είναι να αρχίσει να εκστομίζει βρισιές στο οικογενειακό τραπέζι, να επαναλάβει τα σχόλια που κάνατε για τη θεία του μέσα στο αυτοκίνητο καθώς πηγαίνατε στο σπίτι της για επίσκεψη ή να περιγράψει στη δασκάλα χαρτί και καλαμάρι τον καυγά που είχες με τον άντρα σου το προηγούμενο βράδυ.
Η ζωή με ένα νήπιο: Θα ανακαλύψεις πως ο κόσμος είναι πολύ πιο επικίνδυνος απ’ όσο νόμιζες
Παντού υπάρχουν κοφτερές γωνίες, μυτερά κλαδιά, ζώα που γρυλίζουν/βουίζουν/βρυχώνται επικίνδυνα, απορρυπαντικά και φάρμακα χωρίς καπάκι ασφαλείας, συρτάρια που κλείνουν μαγκώνοντας τα παιδικά δαχτυλάκια, βιβλιοθήκες που μπορεί να αναποδογυρίσουν πλακώνοντας το παιδί, αυτοκίνητα που μπορεί να το πατήσουν, κούνιες που μπορεί να το χτυπήσουν στο κεφάλι, μονόζυγα από τα οποία μπορεί να πέσει και να χτυπήσει άσχημα… Κοίταξε όμως γύρω σου και θαύμασε όλους αυτούς τους εφήβους και ενήλικες που σε περιβάλουν – φαντάσου πόσους κινδύνους έχουν ξεπεράσει/προσπεράσει χωρίς ούτε μια γρατζουνιά και προσπάθησε να ηρεμήσεις. Τα παιδιά μας, τελικά, είναι πολύ πιο ανθεκτικά και ικανά απ’ όσο μερικές φορές νομίζουμε!
Δείτε περισσότερα άρθρα στο shape.gr