Τα παιδιά αποτελούν τη χαρά της ζωής. Δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό. Μια νέα μελέτη από την Αυστραλία ωστόσο ισχυρίζεται πως η έλευση ενός δεύτερου παιδιού στην οικογένεια επιδεινώνει την ψυχική υγεία των γονέων.
Η μελέτη εκπονήθηκε από ερευνητές του πανεπιστημίου της Μελβούρνης, οι οποίοι μελέτησαν στοιχεία 16 ετών που συγκεντρώθηκαν από έρευνες HILDA (σ.σ. ευρεία κοινωνική και οικονομική διαχρονική έρευνα, με έμφαση στην οικογενειακή και οικιακή διαμόρφωση, το εισόδημα και την εργασία).
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ψυχική υγεία των γονέων βελτιώνεται με την άφιξη του πρώτου παιδιού τους. Το δεύτερο παιδί όμως διπλασιάζει την πίεση χρόνου που αισθάνονται, προσθέτοντας επιπλέον στρες και επηρεάζοντας αρνητικά την ψυχική τους υγεία.
«Λένε ότι το να έχεις ένα παιδί είναι αυτό που περιμένεις, αλλά το να έχεις δύο είναι σαν να έχεις δέκα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η προσοχή που απαιτείται για δύο παιδιά είναι σημαντικά μεγαλύτερη επειδή τώρα έχετε να διαχειριστείτε την πρόσθετη δυναμική μεταξύ των δύο παιδιών», δηλώνει στη NY Post η σύμβουλος γάμου, Bianca Rodriguez.
Η μελέτη έδειξε επίσης ότι το δεύτερο παιδί έχει μεγαλύτερη επίδραση στην ψυχική υγεία της μητέρας απ’ ότι του πατέρα.
«Η ψυχική υγεία των πατεράδων δέχεται μια ώθηση με την άφιξη του πρώτου παιδιού, με το δεύτερο όμως η ψυχική τους υγεία παρουσιάζει πτώση», αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης και προσθέτουν:
«Σε αντίθεση με τις μητέρες, η ψυχική υγεία των πατεράδων σταθεροποιείται με την πάροδο του χρόνου. Είναι ξεκάθαρο πως οι πατεράδες δεν αντιμετωπίζουν την ίδια χρονική πίεση όπως οι μητέρες μακροπρόθεσμα».
Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι μητέρες βιώνουν υψηλότερα επίπεδα άγχους όταν πρόκειται για την ανατροφή των παιδιών, γιατί παραδοσιακά οι γυναίκες επιβαρύνονται με περισσότερες ευθύνες για τη φροντίδα των παιδιών στο σπίτι. Η λύση, σύμφωνα με τη μελέτη, είναι η μεγαλύτερη βοήθεια από τους παιδικούς σταθμούς και η πολιτική ευέλικτης εργασίας στις επιχειρήσεις, ώστε να μπορούν οι πατεράδες να έχουν μεγαλύτερο ρόλο στο σπίτι.