Οι πιο συμφέρουσες προτάσεις για να ζεσταθούμε για τα καλά αυτό το χειμώνα

για να ζεσταθούμε

Η απόφασή μας να αναζητήσουμε εναλλακτικούς και συμπληρωματικούς τρόπους θέρμανσης για το σπίτι μας, ήρθε μια κρύα μέρα του χειμώνα όταν συνέβησαν δυο πράγματα ταυτόχρονα. Τουρτουρίζαμε οικογενειακώς και έπεσε στα χέρια μας ο κατάλογος θέρμανσης Praktiker που είχε όλες τις προτάσεις που χρειαζόμασταν.

Επειδή η χρήση του καλοριφέρ ήταν κάτι που είχαμε ξεχάσει εδώ και αρκετά χρόνια για λόγους οικονομίας, είχαμε στραφεί στα ερκοντίσιον. Ωστόσο, χρειαζόμασταν και άλλες ιδέες για έξτρα θέρμανση, κυρίως στα υπνοδωμάτια των παιδιών. Έτσι αποφασίσαμε, αφού πρώτα σερφάραμε στο site του Praktiker για να πάρουμε μια πρώτη εικόνα, να πάμε στα Praktiker όλοι μαζί, για να δούμε από κοντά τι λύσεις υπάρχουν.

Φτάνοντας στο μεγάλο κατάστημα του Ταύρου, ζήσαμε την εμπειρία που ζουν όλοι οι γονείς με παιδιά 5 και 7 ετών: μας είχαν κάνει λάστιχο να δούμε και εκείνο, να πάρουμε και το άλλο και να χαζέψουμε το δείνα, με αποτέλεσμα το να φτάσουμε στο διάδρομο με τις θερμαντικές συσκευές να μας πάρει καμιά ώρα. Φτάνοντας επιτέλους, νιώσαμε σαν εξωγήινοι διότι οι προτάσεις που βλέπαμε μπροστά μας ήταν ανεξάντλητες αλλά χρειαζόμασταν σίγουρα έναν ειδικό να μας βάλει… υπότιτλους, κοινώς να μας κατατοπίσει.

Πριν καν προλάβουμε να αναζητήσουμε κάποιον υπάλληλο μπροστά μας βρέθηκε ο Κώστας, που ύστερα από τις απαραίτητες συστάσεις αρχίσαμε να μιλάμε στον ενικό (γι’ αυτό άλλωστε και θα τον αναφέρω ως Κώστα από δω και πέρα) τον οποίον αγαπήσαμε τόσο, που κοντέψαμε να του προτείνουμε να κάνουμε και Χριστούγεννα μαζί. Ο Κώστας είναι ένας ζεστός άνθρωπος, κυριολεκτικά expert στο αντικείμενό του, με ιώβεια υπομονή γιατί μας έλυσε όλες τις απορίες εν μέσω παιδικών φωνών, παιχνιδιών και τρεχαλητών.

Του εξηγήσαμε τις ανάγκες μας, ο σύζυγός μου τόνισε ότι θέλουμε κάτι “οικονομικό”, εγώ συμπλήρωσα και “όμορφο”, αγριοκοιταχτήκαμε για λίγα δευτερόλεπτα γιατί όπως μου είπε “δεν αγοράζουμε βάζο, αλλά θερμαντική συσκευή” και κάπου εδώ άρχισε η ξενάγηση. Τα μικρά κόλλησαν με ένα ηλεκτρικό τζάκι που έβγαζε τεχνητές φλόγες πάνω σε λευκές πέτρες, και εμείς κάναμε τη δουλειά μας όμορφα και ήρεμα (για λίγο).

Ο Κώστας μας είπε ότι η εξοικονόμηση γενικά έρχεται όχι τόσο από τον τύπο του θερμαντικού σώματος αλλά από την ευελιξία που προσφέρουν τα σώματα, ανάλογα τις ανάγκες μας και τα τετραγωνικά του χώρου μας, κάτι που μας προϊδέασε θετικά, γιατί νιώθεις εμπιστοσύνη όταν ξέρεις ότι ο άνθρωπος που θα σε εξυπηρετήσει, δεν έχει στο μυαλό του πώς να σου πουλήσει, αλλά πώς να σε βοηθήσει να βρεις τη λύση που ζητάς.

Η αλήθεια είναι ότι είδαμε δεκάδες πράγματα, αλλά θα σας αναφέρω αυτά που μας κίνησαν το ενδιαφέρον.

Έχουμε και λέμε λοιπόν:

Κονβέκτορες ή Θερμοπομποί

Η πρώτη μας στάση ήταν στους «κονβέκτορες» που ως “κολλημένη με το ντεκόρ” μου άρεσαν πολύ αισθητικά γιατί πρόσεξα ότι ήταν “κομψοί” σχεδιαστικά. Ο Κώστας μας είπε ότι τα συγκεκριμένα σώματα είναι ιδανικά για ένα παιδικό δωμάτιο -και όχι μόνο – και η τοποθέτησή τους είναι πάρα πολύ απλή.

Τα συγκεκριμένα σώματα διαθέτουν θερμοστάτη όπου ρυθμίζεις εσύ τη θερμοκρασία που θες , οπότε ουσιαστικά έχεις αυτόνομη θέρμανση.  Η έξοδος του αέρα γίνεται από τα ειδικά σχεδιασμένα πτερύγια που διαθέτει, που όπως μας είπε, είναι καλό να έχουν μια μικρή κλίση προς τα κάτω, για αποδοτική και ομοιόμορφη διάχυση του αέρα στον χώρο.

Οι θερμοπομποί μπορούν να λειτουργήσουν και σαν εναλλακτικοί τρόποι θέρμανσης σε όλο το σπίτι αρκεί να επιλέξουμε αυτόν που μπορεί να αποδώσει σωστά στα αντίστοιχα τετραγωνικά. Για παράδειγμα, για ένα δωμάτιο 12 τ.μ περίπου χρειάζεται ένας θερμοπομπός ισχύος 1.500 W.

Θερμαντικά Πάνελ

Εδώ είδαμε 2 κατηγορίες, τα θερμαντικά πάνελ αέρα που λειτουργούν όπως οι θερμοπομποί  και τα θερμαντικά πάνελ υπέρυθρης ακτινοβολίας που δεν παράγουν αέρα, αλλά η θερμότητα μεταδίδεται μέσω ακτινοβολίας, σαν να έχει μπει ήλιος στο δωμάτιο. Αυτή η φράση είναι που μας έκανε να σταθούμε λίγο περισσότερο εδώ.

Μάθαμε λοιπόν ότι τα υπέρυθρα πάνελ θέρμανσης διαθέτουν συνήθως μια επιφάνεια μαρμάρου ή γρανίτη που με την κρυσταλλική τους δομή αντανακλούν μέσω θερμικών ακτινών τη ζέστη ομοιόμορφα στο χώρο.

Ο Κώστας μας εξήγησε ότι τα πάνελ είναι καλύτερα να χρησιμοποιούνται ως συμπληρωματικοί τρόποι θέρμανσης και πρέπει να γίνει μια καλή μελέτη του χώρου πριν την τοποθέτησή τους καθώς ζεσταίνουν, όπως είπαμε και πριν, όπως το τζάκι ή ο ήλιος, όταν βρίσκεσαι δηλαδή σχετικά κοντά στο σώμα. Γι’ αυτό μια έξυπνη λύση είναι μπροστά από τα πάνελ να υπάρχουν αντικείμενα τα οποία μπορούν να θερμανθούν από τη θερμότητα του πάνελ, ώστε στη συνέχεια να “σκορπίσουν” αυτή τη θερμότητα στο υπόλοιπο χώρο. Πάντως, η αλήθεια είναι πως τα συγκεκριμένα σώματα προσφέρουν μια αίσθηση θερμότητας πιο “φυσική”.

Τα υπέρυθρα πάνελ θέρμανσης είναι οικονομικά και για έναν ακόμα λόγο, καθώς εκπέμπουν θερμότητα ενώ είναι ακόμα σβηστά, εν αντιθέσει με τα σώματα που εκπέμπουν αέρα και μόλις τα σβήσουμε η θερμοκρασία εξασθενεί σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

Η τοποθέτησή τους είναι απλή, καθώς μπορούμε να τα ακουμπήσουμε στο έδαφος ή να τα κρεμάσουμε στον τοίχο.

Εντάξει, είχαμε καταμπερδευτεί, γιατί τα θέλαμε όλα, αλλά κάναμε υπομονή ως τον επόμενο διάδρομο.

Καλοριφέρ Λαδιού

Τα καλοριφέρ λαδιού, όπως μας ενημέρωσε ο Κώστας, είναι από τα πιο δημοφιλή μέσα θέρμανσης καθώς συνδυάζουν την ευκολία στη χρήση και το χαμηλό κόστος αγοράς.

Τι είναι όμως ακριβώς τα καλοριφέρ λαδιού; Οπτικά είναι σαν τα γνωστά  καλοριφέρ, με τη διαφορά ότι είναι γεμισμένα με διαθερμικό λάδι, το οποίο θερμαίνεται μέσω μιας ηλεκτρικής αντίστασης. Αφού το λάδι ζεσταθεί, τότε θερμαίνεται και ο χώρος.

Τα καλοριφέρ αυτά μιας και περιέχουν διαθερμικό λάδι μπορούν, όπως και τα πάνελ παραπάνω, να κρατούν τη θερμότητα αρκετά (περίπου 1 ώρα) αφού τα σβήσουμε.

“Είναι ασφαλή για τα παιδιά;” ήταν η πρώτη μας ερώτηση;  Τα σώματα αυτά είναι ασφαλέστερα από άλλες ηλεκτρικές θερμαντικές συσκευές, μας τόνισε ο Κώστας, μιας και είναι πολύ πιο δύσκολο να καεί κανείς χρησιμοποιώντας τα, καθώς το θερμαντικό στοιχείo, ηλεκτρική αντίσταση θερμαίνει το χώρο έμμεσα και όχι άμεσα μέσω του διαθερμικού λαδιού. Ακόμα λόγω βάρους και όγκου είναι πολύ πιο δύσκολο να αναποδογυρίσουν.

Στα μεγάλα συν η δυνατότητα μεταφοράς που έχουν από δωμάτιο σε δωμάτιο. Κατ’ αυτόν τον τρόπο μπορούμε να τα έχουμε μαζί μας στον χώρο που θέλουμε να ζεστάνουμε χωρίς να καταναλώνουμε ρεύμα για όλους τους χώρους του σπιτιού που ενδεχομένως δεν χρησιμοποιούμε. Απλά καλό είναι να θυμόμαστε, ότι θα πρέπει να το ανάψουμε μισή ώρα πριν χρησιμοποιήσουμε το δωμάτιο ώστε να έχουμε την επιθυμητή θερμοκρασία.

Αφυγραντήρες

Το καλύτερο το αφήσαμε για το τέλος, και μάλιστα χωρίς να το ξέρουμε, καθώς ο Κώστας μας οδήγησε στους αφυγραντήρες για τους οποίους μάθαμε πολλά πράγματα που δεν γνωρίζαμε.

O αφυγραντήρας λοιπόν, είναι μια “μαγική” συσκευή που ρυθμίζει την υγρασία του χώρου, διατηρώντας τη σε φυσιολογικά επίπεδα.

Μόλις άκουσα την λέξη υγρασία τέντωσα τα αυτιά μου γιατί σκέφτηκα τη μυρωδιά μούχλας σε κάποιες ντουλάπες μου, την αίσθηση “κλεισούρας” σε κάποια δωμάτια και την διαρκή ανάγκη μας να ανοίγουμε διαρκώς τα παράθυρα, νομίζοντας ότι έτσι θα καταπολεμήσουμε αυτό το τέρας που λέγεται υγρασία.

Αντί να κάνουμε όλα αυτά, θα μπορούσαμε να αγοράσουμε ένα αφυγραντήρα που, όπως μας είπε ο Κώστας, φέρνει την υγρασία του χώρου σε φυσιολογικά επίπεδα ενώ βοηθάει στην πρόληψη παθήσεων που οφείλονται σε αυτήν, όπως οι αλλεργίες και το άσθμα.

Τι θα πει όμως φυσιολογικά επίπεδα; Το ανθρώπινο σώμα αντιλαμβάνεται το «κρύο» ως συνδυασμό της θερμοκρασίας, της υγρασίας και άλλων παραγόντων. Ένας χώρος με θερμοκρασία 24°C και επίπεδο υγρασίας 80% δίνει την αίσθηση πιο έντονου κρύου από ένα αντίστοιχο χώρο με θερμοκρασία 20°C και επίπεδο υγρασίας λιγότερο από 50%.

Ο αφυγραντήρας, λοιπόν, μειώνει την υγρασία στον χώρο, που όλοι ξέρουμε καλά – με κάτι πόνους στα κόκαλα συγκεκριμένα – ότι τον χειμώνα, δημιουργεί μια έξτρα αίσθηση κρύου που σε διαπερνά, το σπίτι είναι πιο ζεστό από μόνο του.  Ειδικότερα, με τη ρύθμιση της υγρασίας σε χαμηλότερα επίπεδα έχουμε μειωμένη αίσθηση του κρύου, άρα δεν χρειάζεται να έχουμε όλα τα θερμαντικά μας μέσα στο φουλ προκειμένου να ζεσταθεί το κοκαλάκι μας.  Με άλλα λόγια ο αφυγραντήρας “προετοιμάζει” τον χώρο ώστε να δεχτεί εύκολα και γρήγορα τη ζέστη, δημιουργώντας ένα περιβάλλον άνεσης και φυσικά μειώνοντας τα έξοδα της θέρμανσης.

Ακόμα, οι περισσότεροι σύγχρονοι αφυγραντήρες διαθέτουν μία ξεχωριστή λειτουργία για το στέγνωμα ρούχων! Μπορείς λοιπόν να χρησιμοποιήσεις έναν αφυγραντήρα για να στεγνώσεις τα ρούχα γρήγορα, διασφαλίζοντας ότι δεν θα δημιουργηθούν φαινόμενα υπερβολικής υγρασίας. Ο Κώστας, μας ανέλυσε την λειτουργία ενός αφυγραντήρα 5 σε 1 με αφύγρανση, ψύξη, θέρμανση, ύγρανση και λειτουργία ιονισμού!

Κοίταξα τον σύζυγό μου, ενώ τα παιδιά φώναζαν “να το πάρουμε, να το πάρουμε”.

“Ορίστε” λέω, “το θέλουν και τα παιδιά”.

“Αν πάρουμε ό,τι θέλουν τα παιδιά, μάλλον θα αγοράσουμε όλο το Praktiker” είπε γελώντας και ήξερα ότι η ερώτηση “τι να αγοράσουμε τελικά;” είχε μόλις απαντηθεί.

Και άλλα “ζεστά” πραγματάκια

Αφού είχαμε πλέον αποφασίσει και καταλήξει στο τι θα πάρουμε, κάναμε ακόμα μια βόλτα και προσέξαμε τις ηλεκτρικές κουβέρτες που σε γλιτώνουν από την αίσθηση ότι πέφτεις γυμνός στον πάγο, όταν ξαπλώνεις στα κρύα σεντόνια τον χειμώνα καθώς και ένα μικρό αερόθερμο. Ρωτήσαμε τον Κώστα και μας είπε ότι τα αερόθερμα είναι ιδανικά για τη θέρμανση ενός μικρού χώρου – σκεφτήκαμε το μπάνιο που επιβάλλεται να είναι ζεστό πριν μπουν τα παιδιά για ένα ντους. Φεύγοντας πήρα και αυτό μαζί μου, όπως “βουτάει” ο μικρός γιος μου τις σοκοφρέτες από τα ράφια του σούπερ μάρκετ. Και φυσικά ο άντρας μου προμηθεύτηκε και έναν συλλέκτη υγρασίας που απορροφά το πλεόνασμα υγρασίας από κάθε είδους ντουλάπια (κουζίνας, μπάνιου), ντουλάπες και συρτάρια που έχουν επαφή με τοίχους και άλλες πηγές υγρασίες.

Χαιρετήσαμε τον Κώστα και ξεκινήσαμε να φεύγουμε με τα ψώνια μας και απόλυτα ικανοποιημένοι.

“Δεν θέλουμε να φύγουμε, δεν θέλουμε να φύγουμε” φώναζαν τα παιδιά!

Άαααντε πάλι!

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network