Από τη στιγμή της γέννησής του το μωρό αφομοιώνει τα λόγια μας, τον τόνο της φωνής μας, τον τονισμό και τη δομή της γλώσσας και δημιουργεί την ομιλία του απ’ όσα ακούει. Στην αρχή επικοινωνεί μόνο με τη γλώσσα του σώματος και με τη φωνή και αργότερα με τις λέξεις.
Ως γονείς μπορούμε να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη της επικοινωνίας με τα μωρά μας ακουλουθώντας κάποιες απλές αρχές.
1. Προετοιμάζουμε τον εαυτό μας και τα άλλα μέλη της οικογένειας, καθώς εμείς είμαστε το περιβάλλον επικοινωνίας του παιδιού.
2. Μιλάμε στο μωρό, το ακούμε, του διαβάζουμε.
3. Του δίνουμε χρόνο να αφομοιώσει τα σήματα που παίρνει από εμάς και τις λέξεις που ακούει και να εξασκήσει τους δικούς του τρόπους επικοινωνίας.
4. Ονοματίζουμε τα αντικείμενα σε όλα τα δωμάτια, για όλα τα αισθήματα και τις καταστάσεις, τις σκέψεις μας, τις επιθυμίες μας για τη ζωή μας μαζί με το παιδί.
5. Κουβεντιάζουμε με το μωρό μας. Όταν το μωρό παράγει ήχους, απαντάμε. Έτσι μας μιλά. Οι ήχοι του θα μετατραπούν σε μωρουδιακή ομιλία.
6. Προστατεύουμε την επικοινωνία μας από δυνατούς θορύβους και ηλεκτρονικούς ήχους, ώστε η ανθρώπινη φωνή να είναι ήχος που ακούει πιο συχνά.
7. Διαβάζουμε ιστορίες και ποιήματα και τραγουδάμε, από την πρώτη στιγμή της ζωής τους. Τα παιδιά, μικρά και μεγάλα, λατρεύουν να ακούνε την ίδια ιστορία ξανά και ξανά.
8. Μιλάμε καθαρά, άμεσα, εξηγούμε λεπτό προς λεπτό τη ρουτίνα που βιώνει το παιδί, τι συμβαίνει κάθε στιγμή. Παρατηρούμε τις προσπάθειές του να προφέρει λέξεις και τις αναγνωρίζουμε με ένα χάδι ή επαναλαμβάνοντας αυτό που ακούμε.
9. Ανταποκρινόμαστε στις προσπάθειές του να επικοινωνήσει. Έτσι βλέπει ότι οι προσπάθειές του έχουν αποτέλεσμα και εδραιώνεται το σύστημα συνεννόησης ανάμεσά μας. Όταν το ακούμε και αποκρινόμαστε του δίνουμε το μήνυμα “τα λόγια σου είναι σημαντικά. Για μένα είσαι σημαντική/ός“.