10 αντικρουόμενες απόψεις που διαβάσαμε για τον δημόσιο θηλασμό

Ένας νέος εμφύλιος ξέσπασε και πάλι με αφορμή τον 8ο Πανελλαδικό Ταυτόχρονο Δημόσιο Θηλασμό σε 53 πόλεις της Ελλάδας: Σε κεντρικά σημεία νέες μητέρες θήλασαν ταυτόχρονα με σκοπό να υποστηρίξουν το δικαίωμα μιας μητέρας να θηλάζει δημόσια.

Διαβάσαμε και ακούσαμε πολλές και αντικρουόμενες απόψεις για το συγκεκριμένο θέμα και κρατήσαμε τις επικρατέστερες σαν μια μικρή σφυγμομέτρηση του κόσμου.

1. Μια απορία. Τώρα τα θυμηθήκατε όλα αυτά;  Ή είναι μόδα; Κατά τη γνώμη μου η προσπάθεια επίδειξης και δημοσιότητας δεν έχει καμία σχέση με τη φροντίδα.

2. Δεν μπορούμε να στερούμε την ελευθερία κίνησης μιας γυναίκας που πρέπει να ταΐσει το μωρό της συγκεκριμένες ώρες όπου και αν βρίσκεται. Από την άλλη, στα μάτια των τρίτων δεν υπάρχει νόμος και όλα τα μάτια δεν κοιτάνε με την αθωότητα του μωρού που θέλει απλώς να τραφεί, ένα γυμνό και εκτεθειμένο στήθος – που στον Δυτικό κόσμο θεωρείται αντικείμενο σεξουαλικού πόθου, και συχνά χρησιμοποιείται ως «όπλο» πρόκλησης.

3. Καλός ο ακτιβισμός αλλά να κατανοούμε και τα κίνητρα. Δεν είδα ποτέ κάποιον να ενοχλείται από δημόσιο θηλασμό. Αν βρεθεί και κάποιος κολλημένος δεν είναι και θέμα. Θεωρώ το θηλασμό ιερό. Και αυτό το show του ομαδικού θηλασμού καταπατά κάθε ιερότητα.

4. Οι αφίσες και οι διαφημίσεις με τα στήθη φόρα παρτίδα δεν μας ενοχλούν. Πώς να πάμε μπροστά σαν χώρα όταν το αυτονόητο λογοκρίνεται;

5. Αν κάποια δεν έχει θηλάσει αποκλειστικά το μωρό της, ας μην μιλά. Τα αποκλειστικά θηλάζοντα βρέφη δεν έχουν ωράριο ταίσματος, γιατί απλά δεν τρώνε πάντα την ίδια ποσότητα, δεν μπορούν να αναπνεύσουν κάτω από σεντόνια και κουβέρτες, δεν μπορούν να εκτίθενται στη βρωμιά των δημοσίων τουαλετών. Αυτά προσπαθούμε να διαδώσουμε με τη γιορτη θηλασμού και φυσικά πληροφορίες για το πως θα επιτύχει ο θηλασμός σε ένα περιβάλλον γεμάτο μύθους για το πως δουλεύει.

6. Κοίτα να δεις που σε κάποιους ανθρώπους πρέπει να εξηγείς τα αυτονόητα. Το στήθος είναι μέρος του αναπαραγωγικού συστήματος επειδή ταΐζει τη νέα ζωή. Αυτή η πορνογραφικη αντίληψη για το στήθος είναι πρόβλημα. Σίγουρα πάντως δεν είναι πρόβλημα της θηλάζουσας μάνας που οφείλει να ταΐζει το μωρό της οπότε και όπου πεινασει.

7. Προς θηλάζουσες μανάδες: Για ποιο λόγο θέλετε την αποδοχή κάποιου τρίτου για να ταϊσετε το μικρό σας; Αφήστε τους να κοιτούν και  εσείς κάντε αυτό που είναι σωστό.

8. Δεν είμαι κατά του θηλασμού, αλλά υπάρχουν και τα όρια του ευπρεπισμού. Δυστυχώς πολλές γυναίκες στο όνομα του φεμινισμού δε διστάζουν τη σημαντική αυτή στιγμή σύνδεσης μαμάς μωρού και διατροφής του μωρού, που απαιτεί ησυχία και ηρεμία, να βγάζουν όλα τους τα απωθημένα και να την εκμεταλλεύονται. Πού είναι το δύσκολο να έχει μαζί της μια πετσέτα ή ένα μαντήλι ή να βρει ένα πιο ήσυχο μέρος;

9. Μόνο στην Ελλάδα ασχολούνται με αυτό και έχει δημιουργηθεί θέμα από το τίποτα. Στην Ολλανδία που μένω ο δημόσιος θηλασμός ειναι μέσα στην καθημερινότητα, βλέπεις παντού μανάδες να θηλάζουν και κανεις δεν ενδιαφέρεται για το θέαμα.

10. Ο άνθρωπος που κοιτάζει πρόστυχα μια γυναίκα που θηλάζει είναι και εκείνος που έχει το πρόβλημα. Καιρός να αποδώσουμε την ευθύνη εκεί που ανήκει και όχι στις γυναίκες που κάνουν κάτι εντελώς φυσιολογικό. Με αυτές τις λογικές καλλιεργούμε πρακτικές τύπου “με προκάλεσε και γι αυτό της έκανα ότι της έκανα” ότι και αν είναι αυτό.

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network