Στον ήδη μακρύ κατάλογο περιστατικών μηνιγγίτιδας στη χώρα μας, με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς έρχεται να προστεθεί ένα ακόμα κρούσμα με ένα 13χρονο αγόρι όπου διεγνώσθη με Μηνιγγίτιδα τύπου B πριν από λίγες ημέρες στην Σκύρο. Οι θεράποντες ιατροί που το παρακολούθησαν, έκριναν απαραίτητη την άμεση διακομιδή του στο Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών, όπου το παιδί νοσηλεύεται μέχρι και σήμερα.
Λόγω της ευκολίας που παρουσιάζει η μετάδοση της νόσου της Μηνιγγίτιδας Β, ιδίως μεταξύ των παιδιών σχολικής και προσχολικής ηλικίας, αναβλήθηκε προληπτικά για δυο ημέρες η έναρξη της σχολικής χρονιάς στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Σκύρου. Παράλληλα, έχει κριθεί απαραίτητη η άμεση λήψη προληπτικού αντιβιοτικού φαρμάκου από όλα τα άτομα τα οποία ήρθαν σε επαφή με το παιδί την τελευταία περίοδο.
Όπως όλοι θυμόμαστε, η περσινή σχολική χρονιά έκλεισε με τον θάνατο ενός βρέφους 8 μηνών από Μηνιγγίτιδα τύπου Β στην Κρήτη, ενώ από την αρχή της χρονιάς έχουν καταγραφεί περιστατικά Μηνιγγίτιδας, σε όλη την χώρα, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ρόδο, Βέροια, Κομοτηνή και Τρίπολη.
Ως γονείς είναι λογικό να θορυβούμαστε από τέτοια περιστατικά και να αγωνιούμε πολύ για τα παιδιά μας. Όσο όμως κι αν αγχωθούμε, όσο κι αν τα σφίξουμε στην αγκαλιά μας, η πρόληψη είναι ο μόνος τρόπος που έχουμε για να τα προστατέψουμε.
Εποχικότητα της νόσου
Η αναγκαιότητα εμβολιασμού ενάντια στη Μηνιγγίτιδα Β είναι αυξημένη ιδίως τους τρέχοντες μήνες που τα κρούσματα βαίνουν αυξανόμενα στην χώρα μας σε σύγκριση με άλλες χρονιές. Σε συνδυασμό με την έναρξη της σχολικής χρονιάς και με δεδομένο ότι ο κίνδυνος μετάδοσης ασθενειών και λοιμώξεων είναι υψηλότερος την περίοδο του φθινοπώρου, οι γονείς πρέπει να επισκεφτούμε τον παιδίατρο ώστε να ενημερωθούμε για τα συμπτώματα, τις συνέπειες και την πρόληψη ενάντια στην νόσο εμβολιάζοντας τα παιδιά μας.
Ας μη ξεχνάμε ότι η ζωή των παιδιών μας είναι ευθύνη μας. Δεν μπορούμε να το ρισκάρουμε.
Όλοι θυμόμαστε ακόμη τη συγκλονιστική μαρτυρία μιας μητέρας που παραλίγο να χάσει το παιδί της από Μηνιγγίτιδα Β και τα λόγια της έχουν χαραχτεί στη μνήμη μας:
«Η Μηνιγγίτιδα Β τα θερίζει όλα, δεν αφήνει τίποτα όρθιο. Είναι σαν το domino, όταν πέσει ένα τουβλάκι πέφτουν όλα και η ζωή σου κρέμεται από μία κλωστή»
Οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουμε τα συμπτώματα και να δρούμε άμεσα.
Τα συμπτώματα της θανατηφόρου νόσου που προσβάλει βρέφη, νήπια και εφήβους, μοιάζουν με αυτά της απλής γρίπης και μεταξύ των άλλων μπορεί να περιλαμβάνουν, υψηλό πυρετό, πονοκέφαλο, αυχενική δυσκαμψία, εμετό, φωτοφοβία, εξανθήματα, με τη διαφορά ότι η νόσος της Μηνιγγίτιδας Β εξελίσσεται ραγδαία και μπορεί μέσα σε μόνο 24 ώρες να οδηγήσει ένα παιδί ακόμα και στον θάνατο. Γι’ αυτό και η μηνιγγίτιδα Β χαρακτηρίζεται «ύπουλη» και θεωρείται μία από τις πλέον επικίνδυνες νόσους.
Επίσης, θα πρέπει να μας προβληματίσει ιδιαίτερα το γεγονός ότι 1 στους 10 νεαρούς ενήλικες φέρει το βακτήριο ασυμπτωματικά και μπορεί να είναι αυτός που θα το μεταδώσει. Τα περισσότερα βρέφη νήπια και έφηβοι προσβάλλονται μέσα από την επαφή με φαινομενικά υγιή μέλη της οικογένειάς τους.
Η πρόληψη είναι η καλύτερη αντιμετώπιση
Ως γονείς οφείλουμε να επισκεφτούμε τον παιδίατρό μας να ενημερωθούμε για τη νόσο και να προχωρήσουμε στον έγκαιρο εμβολιασμό, προκειμένου να προστατεύσουμε πλήρως τα παιδιά μας ενάντια στη Μηνιγγίτιδα Β και τις τρομακτικές συνέπειες της – καθώς πρόκειται για μία νόσο που δεν κάνει διακρίσεις και μπορεί να προσβάλει βρέφη και μικρά παιδιά ανά πάσα στιγμή με άλλοτε θετική και άλλοτε τραγική έκβαση.
Ουσιαστική πρόληψη μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω εμβολιασμού, καθώς η νόσος μεταδίδεται με καθημερινές συνήθειες όπως το φιλί, ο βήχας και το φτάρνισμα, και μάλιστα πολλές φορές από ενηλίκους της οικογένειας που φέρουν το βακτήριο της νόσου ασυμπτωματικά.
Ο εμβολιασμός κατά της συγκεκριμένης νόσου κατέστη εφικτός στην Ελλάδα από το 2013. Το εμβόλιο της Μηνιγγίτιδας προστατεύει όλες τις ηλικιακές ομάδες και έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών παιδιών, εφήβων και ενηλίκων από την ηλικία των 2 μηνών και άνω και αποζημιώνεται για τις «ομάδες υψηλού κινδύνου».
Το εμβόλιο της Μηνιγγίτιδας Β, συχνά συγχέεται με το συνταγογραφούμενο τετραπλό εμβόλιο κατά της Μηνιγγίτιδας – ωστόσο πρέπει να γνωρίζουμε ότι κάποιος που έχει εμβολιαστεί μόνο από το δεύτερο δεν είναι προστατευμένος από την Μηνιγγίτιδα Β. Για να επιτευχθεί πλήρης προστασία ενάντια στη νόσο, απαιτείται να έχουν χορηγηθεί όλες οι συνιστώμενες δόσεις των εμβολίων, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού.
Ας συμβουλευτούμε όλοι οι γονείς τον παιδίατρό μας κι ας εμβολιάσουμε τα παιδιά μας χωρίς δεύτερη σκέψη.