Ας είμαστε ειλικρινείς. Το σκοτάδι είναι λίγο φοβιστικό. Θυμάμαι ότι στα παιδικά μου χρόνια φοβόμουν αρκετά το σκοτάδι και η αλήθεια είναι ότι ακόμα και τώρα, δεν είναι το καλύτερό μου.
Δεν είναι το σκοτάδι που με φοβίζει, αλλά το άγνωστο που κρύβεται μέσα του.
Ευτυχώς, εμείς οι μεγάλοι μπορούμε πλέον να εκλογικεύουμε το άγνωστο. Όμως, το μυαλό ενός μικρού παιδιού δεν έχει αυτή τη δυνατότητα, την οποία θα αποκτήσει φυσικά, αλλά αργότερα. Και επειδή σε αυτές τις μικρές ηλικίες η φαντασία των παιδιών οργιάζει, όταν τους λέμε ότι δεν υπάρχει κανένα τέρας κάτω από το κρεβάτι τους, δεν μας πιστεύουν 100%.
Όσο κι αν καταλαβαίνουμε ότι αυτό που συμβαίνει στα παιδιά είναι απολύτως φυσιολογικό, το έχουμε περάσει άλλωστε και ξέρουμε, ως γονείς θέλουμε να τα προστατεύσουμε από οτιδήποτε τα βασανίζει. Υπάρχουν φράσεις που μπορείτε να δοκιμάστε και που ενδεχομένως δράσουν κατευναστικά σε αυτόν τον αρχέγονο παιδικό φόβο. Τις παραθέτω παρακάτω για να τις εξετάσετε και να τις τεστάρετε.
1. “Είσαι γενναίος”
Έρευνες έχουν δείξει πως οι θετικές φράσεις προγραμματίζουν τον εγκέφαλό μας, ώστε να σκέφτεται διαφορετικά. Αυτό σημαίνει πως όταν λέμε στον εαυτό μας κάτι θετικό, αρχίζουμε να το πιστεύουμε. Όσον αφορά τους φόβους, είναι καλό να βοηθάμε τα παιδιά μας να πιστεύουν ότι είναι γενναία και ικανά να τους διαχεριστούν.
2. “Σου υπόσχομαι ότι θα είσαι ασφαλής μαζί μου”
Ένα από τα γονεϊκά μας καθήκοντα είναι να κρατάμε τα παιδιά μας ασφαλή. Όσο κι αν το θεωρούμε αυτονόητο και δεδομένο για μας, είναι σημαντικό να το υπενθυμίζουμε στα παιδιά μας και να τους λέμε ότι, εκτός των άλλων, είναι δουλειά μας να είναι ασφαλή.
3. “Τι μπορώ να κάνω για να νιώσεις ασφαλής”;
Μεγάλωσα σε μια πολύ μικρή πόλη όπου οι άνθρωποι δεν κλείδωναν ποτέ τα σπίτια τους και πολλές φορές άφηναν ανοιχτές τις εξώπορτές τους. Εμένα αυτό μου δημιουργούσε τεράστια ανασφάλεια. Τώρα που το σκέφτομαι θα ένιωθα πολύ καλύτερα αν οι γονείς μου με είχαν ρωτήσει “τι θα μπορούσα να κάνω για να νιώσεις ασφαλής;”. Ας ακούσουμε τους φόβους των παιδιών μας, ας συζητήσουμε γι’ αυτούς μαζί τους και ας τους νικήσουμε παρέα.
4. “Ας πάρουμε μια βαθιά ανάσα μαζί”
Ο φόβος έχει επίδραση στο σώμα μας και στον οργανισμό μας. Όταν φοβόμαστε αυξάνονται οι παλμοί μας και κόβεται η ανάσα μας. Είναι καλό να διδάσκουμε στα παιδιά μας πώς αντιδρά το σώμα στο φόβο και να τους μάθουμε να αναγνωρίζουν πότε το σώμα τους είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να τα ενθαρρύνουμε να χαλαρώσουν παίρνοντας βαθιές ανάσες.
5. “Ας το ερευνήσουμε”
Μερικές φορές τα παιδιά χρειάζονται αποδείξεις. Αν υπάρχει ένα τέρας στην ντουλάπα, ας ψάξουμε τη ντουλάπα. Μπορεί να είναι κάτω από το κρεβάτι – ας κοιτάξουμε κι εκεί. Αντί να λέμε στο παιδί “λες ανοησίες, δεν υπάρχει τίποτα”, είναι καλύτερα να του αποδείξουμε πως όντως δεν υπάρχει.
6. “Αυτό ακούγεται πραγματικά τρομακτικό. Για πες μου κι άλλα”
Πολλές φορές τα παιδιά μας μπορεί να εκτεθούν σε ένα φοβιστικό γι’ αυτά άκουσμα ή ανάγνωσμα. Για παράδειγμα η κόρη μου είχε αναστατωθεί όταν σ’ ένα παραμύθι, ο μπαμπάς-δεινόσαυρος πέθανε. Αυτό που έκανα και δούλεψε ήταν να της προτείνω να ξαναφτιάξουμε το τέλος της ιστορίας όπως αρέσει σ’ εμάς. Έτσι στη νέα βερσιόν ο μπαμπάς – δεινόσαυρος κατάφερε να περάσει το ποτάμι και να βγει στη στεριά σώος και αβλαβής.
7. “Έχεις δίκιο, το σκοτάδι είναι λίγο τρομακτικό”
Ακόμα κι αν ο λόγος του φόβου ενός παιδιού είναι πραγματικά αστείος, καλό είναι να αναγνωρίσουμε τα συναισθήματά του από το να τα απορρίψουμε.
8. “Κάνε με μια αγκαλιά”
Η φυσική επαφή μπορεί να ηρεμήσει όχι μόνο τα παιδιά αλλά και τους μεγάλους. Αντί να αφήσετε τον φόβο και την ανησυχία να αιωρείται, αγκαλιάστε το παιδί σας και χαλαρώστε το.
9. “Έχω καταπληκτική ακοή”
Αυτό είναι μια μεγάλη αλήθεια. Από τότε που έγινα μητέρα κοιμάμαι πιο ελαφρά και ακούω πλέον και τον παραμικρό θόρυβο. Μπορούμε να διαβεβαιώσουμε τα παιδιά μας ότι παρόλο που κοιμόμαστε, έχουμε μια σούπερ ακοή που “πιάνει” κάθε ήχο.
10. “Ανυπομονώ να σε δω το πρωί”
Τα παιδιά έχουν το χάρισμα να μπορούν να ζουν στο παρόν. Ωστόσο, όταν φοβούνται, μπορούμε να τα ενθαρρύνουμε να εστιάσουν στο μέλλον μιλώντας τους για τα πράγματα που θα κάνουμε αύριο π.χ τι φαγητό θα φάνε, τι όμορφα πράγματα θα κάνουν στο σχολείο, ώστε να φύγει το μυαλό τους από τον φόβο και ό,τι τον προκαλεί.
Απόδοση Έλενα Θάνου, mother.ly