Όταν κάνεις διακοπές με παιδιά, το φαγητό τους είναι ένα από τα θέματα που σε απασχολεί. Η Κλειώ Χούπη μας βοηθά και μας λέει ποιες είναι οι πιο υγιεινές επιλογές στο εστιατόριο ή την ταβέρνα για τα παιδιά.
Συνεργάστηκε η Κλειώ Χούπη, κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος, MSc Παθολογία της Κύησης
Στις διακοπές με παιδιά, το μόνο που ήξερα με σιγουριά ήταν τι θα παράγγελναν στην ταβέρνα: Ή παστίτσιο ή χοιρινή μπριζόλα με πατάτες τηγανητές! Ακόμη και δύο εβδομάδες να μέναμε εκεί, τα ίδια φαγητά έπαιζαν κάθε μέρα στο τραπέζι. Αν τα δικά σου παιδιά είναι ακόμη μικρά -και κάνεις εσύ τις επιλογές από το μενού- ή αν είναι πιο… δεκτικά στις εναλλαγές, δες ποια φαγητά ταβέρνας θεωρεί η ειδικός πιο καλές επιλογές.
Διακοπές με παιδιά: 3 ιδέες για να παραγγείλεις στην ταβέρνα
Κοτόπουλο φιλέτο με πιτούλες ψητές: Είναι από τα αγαπημένα φαγητά των παιδιών, εύκολο στη μάσηση και πλήρες σε θρεπτικά συστατικά. Το κοτόπουλο είναι καλή πηγή σιδήρου, βιταμινών του συμπλέγματος Β και πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας. Όλα αυτά τα συστατικά είναι απαραίτητα για την πρόληψη της αναιμίας, την ενίσχυση της πνευματικής διαύγειας και μνήμης και τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Οι πιτούλες είναι μια πολύ έξυπνη και γευστική επιλογή για να μη ζητήσει το παιδί τηγανιτές πατάτες.
Ψάρι ψητό με λαχανικά ή άλλη σαλάτα: Η κατανάλωση ψαριών είναι πολύ σημαντική για την παιδική ανάπτυξη. Περιέχουν βιταμίνες Α, D και Β6, φωσφόρο, ασβέστιο, σίδηρος, μαγνήσιο και ψευδάργυρο, που ευνοούν την καλή όραση και τη λειτουργία του καρδιαγγειακού αλλά και του μυοσκελετικού συστήματος. Επιπλέον, τα λιπαρά ψάρια όπως οι σαρδέλες, ο σολομός και ο γαύρος είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα. Αυτά είναι απαραίτητα στον ανθρώπινο οργανισμό και ευνοούν την υγεία του εγκεφάλου, της καρδιάς και των αρθρώσεων.
Τα λαχανικά παρέχουν άφθονες φυτικές ίνες, που βελτιώνουν τη λειτουργία του εντέρου. Διάλεξε βραστά λαχανικά, τα οποία σίγουρα είναι πολύ θρεπτικά ή ψητά με μπαλσάμικο, αν το μικρό σου είναι πιο… γκουρμέ! Tip: Ζήτησε τα λαχανικά να είναι ψημένα στο φούρνο και όχι στα κάρβουνα!
Μοσχάρι με ρύζι: Η πρωτεΐνη του μοσχαριού είναι υψηλής βιολογικής αξίας, περιέχει δηλαδή όλα τα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός και δεν μπορεί να συνθέσει μόνος του. Μαζί με την υψηλή ποσότητα σιδήρου που περιέχει, αποτελούν τον θεμέλιο λίθο για την αύξηση και ανάπτυξη του οργανισμού. Το μοσχάρι σε συνδυασμό με το ρύζι , εκτός από το ότι είναι ένας ιδανικός συνδυασμός πρωτεΐνης και υδατανθράκων, εφοδιάζουν επίσης τον οργανισμό με βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
Το ρύζι περιέχει όλες τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β εκτός από την Β12, την οποία όμως περιέχει σε πολύ μεγάλη ποσότητα το μοσχάρι! Η βιταμίνη Β12 είναι απαραίτητη για να δομηθεί το γενετικό υλικό/DNA, για την παραγωγή υγιούς αίματος και για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.
Διακοπές με παιδιά: Τι είναι καλό αποφεύγουμε στην ταβέρνα
Διαβάστε τη συνέχεια στο shape.gr