Tips διατροφής για να τρώνε τα παιδιά ποικιλία τροφών
Αυτό που έχω παρατηρήσει είναι ότι o μικρός μας δεν τρώει δεύτερη μέρα το ίδιο φαγητό, οπότε καμιά φορά του ξαναδίνουμε ίδιο φαγητό μετά από 2 ημέρες
Δεν του δίνουμε καθόλου ζάχαρη, φτιάχνουμε δικά μας γλυκά με ζάχαρη καρύδας π.χ κέικ με χαρούπι, μπανάνα και ζάχαρη καρύδας.
Επίσης αποφεύγουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και προτιμούμε αλεύρι φαγόπυρου και χαρουπάλευρο
Χρησιμοποιούμε φρούτα και λαχανικά εποχής.
Για παράδειγμα έχω κάνει συνταγές όπως τρούφες με παντζάρι και χουρμάδες και μπιφτέκια παντζαριού. Το παντζάρι είναι πλούσιο σε σίδηρο και ενδείκνυται για παιδιά που δεν τρώνε πολύ εύκολα το μοσχάρι.
Αντί για τοστ του φτιάχνω σπιτικές τορτίγιες τις οποίες χρωματίζω με παντζάρι και σπανάκι.
Έτσι λόγω γεύσης και χρώματος ξετρελένεται και προσλαμβάνει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά από το σπανάκι και το παντζάρι.
Επειδή τρελαίνεται για μακαρόνια του φτιάχνω συχνά noodles με λαχανικά ή και κοτόπουλο.
Δεν τρώει μοσχάρι οπότε του κάνω μπιφτέκια από άπαχο μοσχαρίσιο κιμά για να προσλαμβάνει σίδηρο, φακές κανονικές και κόκκινες, παντζάρι, κινόα.
Ποτέ μη συνδυάζετε τα παραπάνω πλούσια σε σίδηρο τρόφιμα με πηγές ασβεστίου όπως το τυρί, το γάλα και το γιαούρτι γιατί χάνεται μεγάλο ποσοστό της απορρόφησης του σιδήρου.
Κοτόπουλο φιλέτο δεν τρώει εύκολα του κάνω διάφορες παραλλαγές για να βγεί ζουμερό όπως κοτόπουλο ρολό φαχίτας ή κοτόπουλο με κουρκουμά και μέλι, κοτομπουκιές σπιτικές.
Φυσικά για να τον παρακινήσω να φάει φρούτα, τρώω φρούτα μπροστά του και πάντα έρχεται να μου ζητήσει.
Μάνος Δημητρούλης, κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, Master Αθλητικής Διατροφής (www.dietstories.gr)