Πόσο εύκολο είναι να γίνει φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική;

μετά από καισαρική

Αναρωτιέσαι αν είναι εφικτός ο φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική τομή; Ναι, είναι η σύντομη απάντηση!

Πολύς λόγος γίνεται τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας για τα ιδιαίτερα αυξημένα ποσοστά καισαρικής τομής στην Ελλάδα, τα οποία, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, ξεπερνούν το 50%. Οι περισσότερες γυναίκες ωστόσο επιθυμούν να κάνουν φυσιολογικό τοκετό ακόμα και μετά από μια καισαρική τομή.

Τι είναι το VBAC

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο διαδίδεται η ιδέα του φυσιολογικού τοκετού μετά από καισαρική τομή (VBAC: Vaginal Birth After Ceasarean Section). Συχνά οι γυναίκες που υποβλήθηκαν σε καισαρική τομή επιθυμούν έναν κολπικό τοκετό στην επόμενη κύηση, τόσο για να αποφύγουν μια επέμβαση καισαρικής όσο και για να βιώσουν την εμπειρία του φυσιολογικού τοκετού.

Είναι όμως πάντα εφικτό;

Βασική προϋπόθεση προκειμένου να συζητηθεί με μια γυναίκα η πιθανότητα VBAC στην εγκυμοσύνη είναι η απουσία κάποιας παθολογίας που καθιστά αναγκαία την καισαρική τομή, όπως π.χ. ο επιπωματικός πλακούντας, καρδιολογικά προβλήματα της μητέρας ή καταστάσεις όπου το έμβρυο δεν μπορεί να αντεπεξέλθει σε φυσιολογικό τοκετό.

Η πιθανότητα επιτυχίας ενός VBAC αυξάνεται όταν η γυναίκα έχει ήδη στο παρελθόν γεννήσει με φυσιολογικό τοκετό και όταν η προηγούμενη καισαρική πραγματοποιήθηκε λόγω ένδειξης που δεν υφίσταται στην παρούσα κύηση, όπως, για παράδειγμα, αποκόλληση
πλακούντα, ανώμαλη προβολή ή πρόβλημα του εμβρύου κ.λπ.

Κίνδυνοι και επιπλοκές του VBAC

Η βασική επιπλοκή του VBAC είναι η ρήξη μήτρας, η διάσπαση της ουλής, δηλαδή, της προηγούμενης καισαρικής. Μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή αιμορραγία που απειλεί τόσο τη ζωή της μητέρας όσο και του μωρού. Η αντιμετώπιση είναι χειρουργική και πρέπει να είναι άμεση. Αν η ρήξη είναι μεγάλη, μπορεί να γίνει υστερεκτομή (αφαίρεση δηλαδή της μήτρας). Γι’ αυτό το VBAC, όπως και όλοι οι τοκετοί, πρέπει να γίνονται σε οργανωμένα μαιευτήρια που να μπορούν να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επιπλοκές τόσο στη μητέρα όσο και στο μωρό. Σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας υπάρχει συνεχής καρδιοτοκογραφική παρακολούθηση της καρδιακής λειτουργίας του εμβρύου και των συστολών της μήτρας. Η επισκληρίδιος αναισθησία γίνεται και στο VBAC, χρήζει όμως ιδιαίτερης προσοχής.

Μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας έχουν τα VBAC που ξεκινούν αυτόματα. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις ενδείκνυται η πρόκληση του τοκετού, προκειμένου να διασφαλιστούν οι βέλτιστες συνθήκες.

Ευχαριστούμε τη Μαρίλια Νικολαΐδου,
χειρουργό,
μαιευτήρα-γυναικολόγο Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών,
υπ. διδάκτορα Πανεπιστημίου Αθηνών,
κάτοχο International
Interuniversity Diploma of Operative Endoscopy in Gynecology του Κέντρου Ενδοσκοπικής Χειρουργικής CICE,
συνεργάτιδα Μαιευτηρίου ΡΕΑ.

shape.gr

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network