Τέτανος: Ποια η διαφορά μεταξύ αντιτετανικού ορού και εμβολίου;

Ο τέτανος προκαλείται από ένα βακτήριο (εξωτοξίνη του κλωστηριδίου του τετάνου), το οποίο αναπτύσσεται στην περιοχή ενός τραύματος. Εάν το παιδί ή ενήλικας δεν είναι εμβολιασμένο για τέτανο και τραυματιστεί, ο γιατρός θα κρίνει εάν είναι χρήσιμο να γίνει αντιτετανικός ορός που θα του προσφέρει άμεση προστασία.

Πιθανές επιπλοκές

Η μόλυνση με το βακτήριο του τετάνου μπορεί να προκαλέσει λαρυγγόσπασμο και σπασμό των αναπνευστικών μυών που οδηγούν σε ασφυξία. Οι ισχυρές μυϊκές συσπάσεις προκαλούν συμπιεστικά κατάγματα των σπονδύλων και των μακρών οστών, ενώ η υπερλειτουργία του αυτόνομου νευρικού συστήματος έχει ως αποτέλεσμα υπέρταση και καρδιακή αρρυθμία. Η κατακράτηση των εκκρίσεων στο αναπνευστικό σύστημα διευκολύνει την πρόκληση πνευμονίας από άλλα μικρόβια.

Χρήσιμη πληροφορία

Συστήνονται οι αναμνηστικές δόσεις του εμβολίου, ενώ σε περίπτωση τραυματισμού συνήθως γίνεται άμεσα αντιτετανικός ορός, αν έχουν περάσει 5 χρόνια από τον τελευταίο εμβολιασμό.

Το εμβόλιο

Το εμβόλιο του τετάνου συμπεριλαμβάνεται στο τριπλό εμβόλιο (DTaP) είτε σε πολυδύναμο εμβόλιο κατά τον 2ο, 4ο, 6ο, 15ο-18ο μήνα ζωής του παιδιού και ακόμη στα 4-6 χρόνια. Τα τελευταία χρόνια κυκλοφορεί επίσης τριπλό ακυτταρικό εμβόλιο (TdaP) ως αναμνηστική δόση για εφήβους και ενήλικες. Το εμβόλιο του τετάνου συμπεριλαμβάνεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.

Συνεργάστηκε ο Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας.

shape.gr

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network