Ο καθηγητής Παιδιατρικής Ανδρέας Κωνσταντόπουλος μας ενημερώνει για τα συμπτώματα και τις πιθανές επιπλοκές από τη διφθερίτιδα.
Η διφθερίτιδα είναι μία λοιμώδης νόσος που ανήκει στις λεγόμενες παιδικές ασθένειες. Πρόκειται για μία σοβαρή ασθένεια που χάρη στη διάδοση του εμβολίου έχει εξαφανιστεί από τις χώρες του αναπτυγμένου κόσμου.
Συμπτώματα
Η νόσος αρχίζει με μέτριο πυρετό και συμπτώματα στο ανώτερο αναπνευστικό, στο φάρυγγα και στις αμυγδαλές. Υπάρχει τοπικός πόνος, δυσκολία στην κατάποση και διόγκωση των τραχηλικών λεμφαδένων. Εάν η λοίμωξη από τη δεφθερίτιδα επεκταθεί στο λάρυγγα, προκαλούνται βραχνάδα, βήχας και δύσπνοια.
Πιθανές επιπλοκές
Μπορεί να είναι πολύ σοβαρές, όπως παράλυση των περιφερικών νεύρων και μυοκαρδίτιδα. Άλλες επιπλοκές από τη διφθερίτιδα μπορεί να είναι η νεφρίτιδα, η πνευμονία και η ατελεκτασία, πάθηση του πνεύμονα που δυσχεραίνει την αναπνοή.
Μετάδοση
Από σταγονίδια ασθενών και υγιών φορέων του βακτηρίου.
Χρήσιμη πληροφορία
Τα βρέφη κάτω των 6 μηνών προστατεύονται από τα αντισώματα της μητέρας, εφόσον είναι εμβολιασμένη.
Το εμβόλιο
Το εμβόλιο για τη διφθερίτιδα συμπεριλαμβάνεται στο τριπλό εμβόλιο (DTaP) είτε σε πολυδύναμο εμβόλιο κατά τον 2ο, 4ο, 6ο, 15ο-18ο μήνα ζωής του παιδιού και ακόμη στα 4-6 χρόνια. Τα τελευταία χρόνια κυκλοφορεί επίσης τριπλό ακυτταρικό εμβόλιο (TdaP) ως αναμνηστική δόση για εφήβους και ενήλικες. Το εμβόλιο για τη διφθερίτιδα συμπεριλαμβάνεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.
Συνεργάστηκε ο Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας.