Πριν έρθει το μωρό στη ζωή μου φανταζόμουν τα πράγματα διαφορετικά, παραμυθένια. Στο μυαλό μου έμοιαζαν όλα εύκολα, πασπαλισμένα με νεραϊδόσκονη. Στο αυτονόητό μου το δικό μου το μωρό θα κοιμόταν εύκολα, θα έτρωγε ήρεμα σε μια κουζίνα που θα αστράφτει όπως στις διαφημίσεις κι εγώ θα ήμουν πάντα ξεκούραστη, χαμογελαστή και κομψή και όχι ντυμένη με τεράστια μακό (γιατί μόνο σε αυτά χωράω) γεμάτα ξεραμένες κρέμες και γάλατα που απαριθμούν τα μωρουδιακά ρεψίματα της ημέρας. Δεν με πτοούσαν ούτε οι άλλες μαμάδες που ήταν ευτυχισμένες αλλά κουρασμένες, ούτε τα άρθρα με τα δεκάδες tips προς τις νέες μητέρες για όλα όσα αφορούν το μωρό, από την ώρα που θα ξυπνήσει μέχρι την ώρα που, επιτέλους, θα κοιμηθεί.
Και τελικά το μωράκι μας ήρθε και το καλωσορίσαμε με χαμόγελα, όνειρα και υποσχέσεις και το φέραμε στο σπίτι μέσα σε ένα λουλουδένιο πορτ μπεμπέ για να το συστήσουμε στο νέο του δωμάτιο γεμάτο χρώματα, παιδικά επιπλάκια και ζωγραφιές στου τοίχους.
Και άρχισε η καθημερινότητα, και κάπου εκεί κατάλαβα απότομα και καθόλου σιγά – σιγά, ότι αυτά που φανταζόμουν δεν είχαν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Η έλευση του μωρού στο σπίτι είναι αναμφισβήτητα μια τεράστια ευλογία και χαρά που κρύβει όμως πολλή αγωνία και χρειάζεται υπομονή και επιμονή. Παρακάτω, θα δείτε 3 καταστάσεις που τις φανταζόμουν κάπως διαφορετικά, προτού γίνω μαμά.
3 καταστάσεις που αλλιώς τις φανταζόμουν κι αλλιώς μου ήρθαν.
1. Φαγητό
Τι φανταζόμουν: Ότι το φαγητό θα είναι παιχνιδάκι/ Τι ισχύει: Ότι το φαγητό ή ο θηλασμός ισοδυναμούν με “επικίνδυνες αποστολές”.
Ξεκινάμε με τον θηλασμό που δεν έχει καμία σχέση με τις φωτογραφίες όπου καλοχτενισμένες μανούλες θηλάζουν μωρά καθαρά σαν το χιόνι και ακίνητα σαν μπιμπελό. Στην πραγματικότητα προσπαθείς να ακινητοποιήσεις το μωρό με λαβές που θα μπορούσες να έχεις μάθει σε σχολή πολεμικών τεχνών και να “βεντουζάρεις” το μπιμπερό ή το στήθος του στο στόμα σου όπου σε όλες τις περιπτώσεις οι διαρροές γάλατος πάνω σας είναι αναπόφευκτες. Στην στερεά τροφή τώρα, όσο κι αν φανταζόσουν πόσο όμορφο είναι να ταϊζεις το μωρό, τελικά έχει βαθμό δυσκολίας, γιατί αρχίζεις τα μαγικά για να του δώσεις μια κουταλιά με την κρέμα που έχεις τιγκάρει στις βιταμινούχες τροφές. Και στο σημείο που, με ένα παιχνίδι από δω, ένα τραγουδάκι από κει, λες “το χω” το μωρό κάνει ένα πφφφφφφ και σου πετάει την τροφή στο πρόσωπο και όχι μόνο. Το πόσο δύσκολα βγαίνει ο λεκές της κρέμας από τα ρούχα είναι απερίγραπτο.
Τι με βοήθησε: Το υγρό απορρυπαντικό Proderm που είναι ειδικά μελετημένο για τα βρεφικά ρούχα και ιδανικό για χρήση τόσο στο πλυντήριο όσο και στο χέρι. Καθαρίζει άψογα τα φορμάκια και τα ρούχα του μωρού και έτσι δεν τρελαίνεσαι κάθε φορά που λερώνεται. Επίσης έχει ένα υπέροχο άρωμα και θα το βρεις σε συσκευασίες του 1,25 και των 2,5 λίτρων.
2. Μπάνιο
Τι φανταζόμουν: Ότι το μπάνιο είναι πραγματικό παιχνίδι/ Τι ισχύει: Παύει να μοιάζει με παιχνίδι όταν το κάνεις 10 φορές την ημέρα.
H ώρα του μπάνιου είναι διασκεδαστική και για τους δυο. Γιατί το μπάνιο είναι ακόμα ένας τρόπος να δεθείς με το μωρό, να παίξεις μαζί του, να γελάσεις και να διασκεδάσετε μαζί. Την πρώτη φορά γεμίζεις την μπανιέρα με νερό, και προσθέτεις μια σειρά από παπάκια, αστερίες, καλαμάρια και χταπόδια για να έχει το μωρό να διασκεδάσει. Ωστόσο ένα περίεργο πράγμα, αντί το μωρό να ασχοληθεί με όλα τα πλάσματα του βυθού που έχεις λιώσει τα πόδια σου για να βρεις, θέλει να πιάσει το μπουκάλι του αφρόλουτρου. Αφού, λοιπόν, έχετε παίξει, έχετε πλατσουρίσει, έχετε γεμίσει όμορφες σαπουνάδες και έχετε σκουπιστεί, τελευταία στιγμή, εκεί που πας πια να το ντύσεις με τα καθαρά και μυρωδάτα του, το μωρό αφήνει έναν χαριτωμένο πίδακα, ένα όμορφο συντριβανάκι που σε ξαναγυρίζει στο μηδέν. Στο πέμπτο μπάνιο της ημέρας ξεχνάς το μπάνιο – υπερπαραγωγή και πλένεις το μωρό με συνοπτικές διαδικασίες αλλά πάντα με στοργή και… προδέρμ!
Τι με βοήθησε: Το Σαμπουάν & Αφρόλουτρο Proderm που είναι υποαλλεργικό, χωρίς Parabens και ειδικά σχεδιασμένο για μωρά έως 12 μηνών. Χάρη στην ειδική του σύνθεση, καθαρίζει υγιεινά το κεφαλάκι και το σώμα του μωρού χαρίζοντας απαλότητα καθώς περιέχει εκχύλισμα χαμομηλιού και είναι κατάλληλο για συχνή χρήση. Βασικά, για πιο συχνή δεν γίνεται.
Καλό είναι μετά να “κλείνουμε” την διαδικασία με την ειδικά μελετημένη πούδρα της Proderm που προστατεύει την ευαίσθητη επιδερμίδα του μωρού από συγκάματα και ερεθισμούς, απορροφά την περιττή υγρασία από τις πτυχές του δέρματος και είναι απαραίτητη μετά από κάθε μπάνιο ή τοπικό πλύσιμο.
3. Αλλαγή πάνας
Τι φανταζόμουν: Ότι θα φυλάω μπουτάκια και κοιλίτσες/ Τι ισχύει: Ότι κάποιες δορές θα έχεις συγκαμμένα μπουτάκια και μπόλικη γκρίνια.
Το μωρό αλλάζει πάνα καθημερινά, πιο πολύ απ’ όσο αλλάζει ρούχα η Μπιγιονσέ. Αυτό είναι κάτι που δεν είχα φανταστεί, όπως δεν είχα φανταστεί πόσο θα συνηθίσω συγκεκριμένες μυρωδιές που όχι μόνο δεν θα με ενοχλούν, αλλά καταλήγω να τους κάνω και αυτοψία.
Η αλλαγή πάνας λοιπόν είναι μια διασκεδαστική διαδικασία αν καταφέρεις να ακινητοποιήσεις το μωρό που α) καθώς είναι ενθουσιασμένο που είναι ελεύθερο από τη μέση και κάτω κουνάει τα πόδια του γρήγορα και δυνατά σαν μικρό μιξεράκι και β) αν είναι μεγαλύτερο μπουσουλά προς πάσα κατεύθυνση και πρέπει να του κάνεις χίλια δυο κόλπα για να το σταματήσεις. Άντε και το ακινητοποίησες. Ακολουθεί η γνωστή διαδικασία “βουτώ και φιλάω όπου βρω” – εκτός κι αν το μωρό έχει συγκαεί. Σε αυτό το σημείο πέφτει και το τελευταίο κάστρο απόλαυσης γιατί το μικρό σου πλασματάκι υποφέρει και αυτό που χρειάζεται από σένα είναι αγάπη, υπομονή και το σωστό προϊόν.
Τι με βοήθησε: Η σωτήρια λύση που ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΕΙ την κατάσταση είναι η κρέμα συγκαμάτων της Proderm, φτιαγμένη ειδικά για την ευαίσθητη βρεφική επιδερμίδα. Χάρη στην ειδική της σύνθεση με πανθενόλη και προβιταμίνη Β5, δημιουργεί μία ασπίδα προστασίας από την υγρασία και ενυδατώνει το ευαίσθητο βρεφικό δέρμα.
Σε περίπτωση όμως που το «κακό» έχει ήδη γίνει, ο απομηχανής Θεός είναι η κρέμα συγκαμάτων άμεσης ανακούφισης της Proderm. Η σύνθεσή της προσφέρει ακόμα πιο αποτελεσματική φροντίδα ενάντια στις κοκκινίλες και τους ερεθισμούς που δημιουργούνται στην ευαίσθητη περιοχή της πάνας. Παράλληλα, η υψηλή περιεκτικότητά της σε οξείδιο του ψευδαργύρου (15%) καταπραΰνει την βρεφική επιδερμίδα και βοηθά στην αποτελεσματική αποκατάστασή της.
Η αλήθεια όμως είναι πως όσο δύσκολα και αγχωτικά κι αν είναι μερικές φορές τα πράγματα με το μωρό, ουσιαστικά είναι πολύ καλύτερα απ’ ότι τα φανταζόμασταν…
Γράφει η Λίνα Παπαδοπούλου