Συνήθως τα παιδιά έχουν ένα σωρό ερωτήσεις για τους γονείς τους, από το «από που έρχονται τα μωρά;» μέχρι «γιατί με έκανες αφού όλο μου λες όχι;». Στο ενδιάμεσο, κρύβονται κάθε είδους ερωτήσεις, μια που τα παιδιά έχουν απίθανες ιδέες, πάθος, άποψη και αστείρευτη διάθεση για ζωή και εξερεύνηση. Όταν δείχνουμε πραγματικό ενδιαφέρον και κάνουμε τις σωστές ερωτήσεις, με διάθεση να αφουγκραστούμε και όχι να κρίνουμε, τότε τα παιδιά ανοίγονται και μας αποκαλύπτουν τις πιο μύχιες σκέψεις και τα συναισθήματά τους.
Παρακάτω θα δείτε 6 σημαντικές ερωτήσεις που θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε το παιδί σας καλύτερα.
1. Αν ερχόταν μια νεράιδα με ένα μαγικό ραβδί και σου έλεγε ότι μπορεί να κάνει τη ζωή σου πολύ πιο όμορφη αλλάζοντας κάτι, τι θα ζητούσες να αλλάξει;
Ίσως αυτός είναι ο πιο απλός τρόπος να ξεπεράσετε την όποια αντίσταση του παιδιού και να το βοηθήσετε να ανοιχτεί και να σας μιλήσει για κάποιο ζήτημα που το απασχολεί στη ζωή του. Ακόμα και τα μεγαλύτερα παιδιά, και οι έφηβοι, αγαπούν αυτή την ερώτηση και την απαντούν, επειδή το μαγικό στοιχείο τους επιτρέπει να φανταστούν το καλύτερο σενάριο και ελευθερώνει τη φαντασία τους.
2. Τι θα έκανες εσύ, αν ήσουν στη θέση μου;
Τα περισσότερα παιδιά θεωρούν ότι έχουν δίκαιο σε αυτό που επιθυμούν και ζητούν, ενώ οι γονείς τους έχουν άδικο. Κάνοντάς τους τη συγκεκριμένη ερώτηση, τους δίνετε την ευκαιρία να δουν τα πράγματα από άλλη οπτική γωνία. Ξαφνικά το παιδί έχει τη ‘δύναμη’ να θέσει όρους και όρια, να πει την άποψή του και να ακουστεί (ενώ παράλληλα η μαμά ή ο μπαμπάς παίρνει τη θέση του παιδιού, για λίγο). Έτσι, την επόμενη φορά που έχετε κάποιο θέμα προς επίλυση, ρωτήστε στα σοβαρά την άποψη του παιδιού σας (ακόμα και αν τελικά δεν την ακολουθήσετε) και ακούστε με προσοχή τα επιχειρήματά του.
3. Τι πιστεύεις ότι θα έκανε τον κόσμο καλύτερο μέρος για όλους;
Με αυτή την ερώτηση παίρνετε πολλές πληροφορίες για το τι νομίζει το παιδί σας ότι δεν πάει καλά στον κόσμο, τον μικρόκοσμό του αλλά και γενικότερα γύρω του. Αυτή η ερώτηση δίνει τη δύναμη στο παιδί να σκεφτεί πρακτικές λύσεις και να το ωθήσει να αντιληφθεί τι είδους άνθρωπος θέλει να γίνει.
4. Ποιες τρεις λέξεις σε περιγράφουν καλύτερα;
Κλασική ερώτηση, για να πάρετε πληροφορίες για το πώς το παιδί σας βλέπει τον εαυτό του και πώς τον περιγράφει σε κάποιον άλλον. Παρατηρήστε αν χρησιμοποίησε θετικές ή αρνητικές λέξεις. Στη συνέχεια ρωτήστε το «γιατί διάλεξες αυτές τις λέξεις;».
5. Τι είναι το πιο σημαντικό για σένα στη ζωή;
Αυτή η ερώτηση πάντα φέρνει στην επιφάνεια μεγάλες αλήθειες που διαφορετικά το παιδί μπορεί να μην τις ανέφερε. Πολλές φορές η αξία της οικογένειας, της αγάπης, της ήρεμης ατμόσφαιρας μέσα στο σπίτι είναι θέματα που τα παιδιά λένε ότι είναι σημαντικά. Συχνά αναφέρουν κάτι το οποίο τους λείπει και τα ζορίζει (πχ. ηρεμία στο σπίτι, όταν οι γονείς καυγαδίζουν) αλλά φυσικά ονειρεύονται και δηλώνουν τι θα ήθελαν να έχουν (π.χ. φήμη, λεφτά, κλπ).
6. Γιατί νομίζεις ότι ήθελα να κάνω παιδιά;
Αυτή η ερώτηση επηρεάζει την όλη ταυτότητα του παιδιού, επειδή σχετίζεται με την ίδια του την ύπαρξη. Ο λόγος που κάνουμε παιδιά είναι επειδή θέλουμε να δώσουμε την αγάπη μας σε κάποιον άλλον. Τα παιδιά είναι δημιούργημα αγάπης. Κατανοώντας αυτή τη βασική αλήθεια, τα παιδιά αποκτούν γερά θεμέλια στην ψυχολογική τους ζωή, επειδή αντιλαμβάνονται ότι όλη τους η ύπαρξη είναι προϊόν αγάπης.
Διαβάστε περισσότερα tips και συμβουλές στα 3 βιβλία από την Λίζα Βάρβογλη που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις mamaya στη σειρά με τίτλο «Καταπληκτική μαμά»