Ο Γλάρος Ιωνάθαν Λίβινγκστον
Ο Γλάρος Ιωνάθαν Λίβινγκστον του Ρίτσαρντ Μπαχ, είναι ένα καταπληκτικό βιβλίο. Δεν είναι σαφές αν το βιβλίο αναφέρεται σε μικρούς ή μεγάλους. Το μόνο που είναι σίγουρο είναι ότι διδάσκει πολλά. Ήμουν 12 ετών όταν μου το έκαναν δώρο, θυμάμαι. Το είχα για καιρό πεταμένο από δω κι από εκεί μέχρι που σε κάποια στιγμή ανίας, το έπιασα στα χέρια μου. Θυμάμαι ότι το διάβασα πολλές φορές για να το καταλάβω και ακόμα περισσότερες μεγαλώνοντας. Το βιβλίο του αντισυμβατικού γλάρου Ιωνάθαν που ανακάλυψε πως η πλήξη κι ο φόβος κι ο θυμός είναι η αιτία που η ζωή ενός γλάρου είναι τόσο σύντομη, με μάγεψε και μου έμαθε πολλά. Κι ακόμα μου μαθαίνει. Και είναι βέβαιο πως όταν τα παιδιά μου μεγαλώσουν θα τους συστήσω τον υπέροχο αυτό Γλάρο ελπίζοντας ότι θα τους μάθει να “πετούν”.
5 πράγματα που μου έμαθε ο Γλάρος Ιωνάθαν
1. Να επιμένεις στα όνειρά σου.
Η επιμονή στο όνειρο,οδήγησε τον γλάρο Ιωνάθαν στην εσωτερική πληρότητα. Δε συμβιβάστηκε ποτέ με την ιδέα,ότι ο λόγος για να μάθει να πετά, είναι απλά για να βρίσκει φαγητό,όπως τον προέτρεπαν οι υπόλοιποι γλάροι του σμήνους. Ο γλάρος Ιωνάθαν,πετούσε για τη χαρά του πετάγματος. Και το όνειρό του,δεν είχε όριο. Δεν το μετρούσε με τη ζυγαριά. Απλά το ένοιωθε. Και η ανώτερη δύναμη που τον καθοδηγούσε,ποτέ δεν τον άφησε να χάσει την επαφή με το βαθύτερό του είναι.
2. Να ακούς την καρδιά σου.
Ακόμη κι όταν λόγω της επιμονής του,έγινε απόβλητος από το υπόλοιπο σμήνος,ακόμη κι όταν ο συλλογικός τρόπος σκέψης,τον έκανε να αισθάνεται προβληματικός,ούτε τότε δεν τα παράτησε.Τελειοποίησε το πέταγμά του και εκείνοι που τον χλέυαζαν..εκείνοι που τον έδιωξαν από το σμήνος,απλά επειδή είχε βάλει το όνειρό του,πάνω από την κοινωνική επιταγή, κάποια στιγμή τον ζήλεψαν για ότι είχε καταφέρει.
3. Να μην κρατάς κακία, να μην ζητάς εκδίκηση.
Ο Ιωνάθαν,επέστρεψε στο σμήνος. Όχι με διάθεση εκδίκησης. Αλλά με τη βαθύτερη επιθυμία,να δείξει το δρόμο. Να κάνει και τους άλλους γλάρους να καταλάβουν-όσους το επιθυμούσαν-,ότι το θέμα δεν είναι να πετάς για το φαγητό.Το θέμα είναι να πετάς για τη χαρά του πετάγματος.Το θέμα είναι να κρατήσεις το όνειρό σου και να παλεύεις γι αυτό,αδιαφορώντας για τις κατευθύνσεις που σου δίνουν γλάροι,που έμαθαν να κάθονται στα βράχια, μαλώνοντας μεταξύ τους για το φαγητό.
4. Όλοι έχουμε το καλό μέσα μας.
Ο γλάρος Ιωνάθαν,ποτέ δεν έχασε την επαφή με το όνειρο. Ποτέ δεν έχασε την επαφή με το συναίσθημά του. Ποτέ δεν έχασε την επαφή με το αληθινό του Είναι. Όλοι θα μπορούσαμε να είμαστε εν δυνάμει σαν το γλάρο Ιωνάθαν. Αρκεί να πιστέψουμε στο καλό που υπάρχει μέσα μας και να αναζητούμε την αλήθεια, με βάση αυτό.
5. Μην επηρεάζεσαι από τους άλλους.
Στο δρόμο θα βρεθούν πολλοί γλάροι που θα προσπαθήσουν να μας πείσουν για το αντίθετο.Πως δηλαδή,το όνειρο δεν έχει σημασία.Πως αρκεί να εξασφαλίζεις την τροφή και τα υπόλοιπα δε μετράνε.Και είναι πολλοί αυτοί οι γλάροι.Τεράστια η πίεση που ασκούν. Αλλά καμιά πίεση δε μπορεί να συγκριθεί,με την βαθύτερη αίσθηση,πως έχω χάσει το δρόμο μου.Πως ακολουθώ τυφλά και κάνω απλά αυτό που μου λένε.
Για την ιστορία, το υπέροχο αυτό βιβλίο του Ρίτσαρντ Μπαχ απορρίφθηκε από 18 εκδότες πριν τελικά εκδοθεί. Το ίδιο το βιβλίο και ο συγγραφέας αποτελούν απόδειξη πως για τα όνειρά μας αξίζει να παλέψουμε. Πως αν υπερασπιστούμε τη διαφορετικότητά μας και βασιστούμε στο ένστικτό μας θα πετάξουμε πολύ πιο μακριά και πιο ψηλά από όσο μπορούμε ποτέ να ονειρευτούμε.
Φράσεις από το βιβλίο
«Μπορούμε να ξεπεράσουμε την άγνοια, μπορούμε ν’ αναγνωρίσουμε τον εαυτό μας σαν όντα ξεχωριστά, έξυπνα και επιδέξια. Μπορούμε να είμαστε ελεύθεροι! Μπορούμε να μάθουμε να πετάμε!».
«Διαλέγουμε τον επόμενό μας κόσμο μέσα από τα όσα μαθαίνουμε σε τούτον. Αν δεν μάθεις κάτι, τότε ο επόμενος θα είναι όμοιος με τούτον, με τους ίδιους φραγμούς και τα ίδια ασήκωτα βάρη που θα πρέπει να ξεπεράσεις».
«Για να πετάξεις με την ταχύτητα της σκέψης, δηλαδή οπουδήποτε, πρέπει ν’ αρχίσεις γνωρίζοντας πως έχεις κιόλας φτάσει…».
Με έμπνευση από άρθρο του psychiatrosonline.gr