Το να είσαι γονιός ούτως ή άλλως είναι μια δύσκολη «δουλειά». Το να είσαι, όμως, γονιός στην ψηφιακή εποχή, κάνει τα πράγματα ακόμα πιο περίπλοκα καθώς είναι γεγονός πως γνωρίζουμε λίγα πράγματα για το ασφαλές σερφάρισμα αλλά και γενικά για τη “γλώσσα” του διαδικτύου.
Βλέπουμε καθημερινά τα παιδιά μας να τηλεφωνούν, να στέλνουν μηνύματα, να παίζουν παιχνίδια και να παρακολουθούν ταυτόχρονα μια ταινία, τη στιγμή που εμείς χρησιμοποιούμε τη συσκευή μας για τα βασικά, δηλαδή για κλήσεις, mail και ολίγον από facebook. Προσωπικά, αυτή η άγνοια μου δημιουργεί επιπλέον άγχος. Βασικά, με κάνει να αναρωτιέμαι πως είναι δυνατόν να μπορώ να ελέγξω αν το παιδί μου κάνει τους σωστούς διαδικτυακούς φίλους για παράδειγμα, αν βλέπει κατάλληλα βίντεο στο youtube και αν μπαίνει σε site που αναταποκρίνονται στην ηλικία του, όταν κι εγώ νιώθω μαθητευόμενη σε αυτόν τον αχανή κόσμο του internet.
Μια βολική λύση θα ήταν να χαρακτηρίσω όλες τις τεχνολογικές εξελίξεις “πράγματα του διαβόλου”, να τις αποκυρήξω, να τις απαγορεύσω και να έχω το κεφάλι μου ήσυχο. Όμως τα πράγματα δεν γίνεται να λειτουργήσουν έτσι. Οι εποχές αλλάζουν και οφείλω να ακολουθήσω το κύμα, όχι όμως να πνιγώ. Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε οι γονείς ώστε η εξερεύνηση του διαδικτύου να γίνεται με ασφάλεια από τα παιδιά μας;
6 πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να μην πελαγώσουμε
1. Όπως τηρούμε κάποιους κανόνες σχετικά με τα προγράμματα που επιτρέπουμε στα παιδιά μας να βλέπουν στην τηλεόραση, το ίδιο κάνουμε και με το internet. Τους υπενθυμίζουμε πως οι κανόνες αυτοί εφαρμόζονται σε όλες τις συσκευές και θα πρέπει να ακολουθούνται ακόμα και όταν δεν βρίσκονται σπίτι.
2. Ορίζουμε τον χρόνο που επιτρέπεται να ξοδεύουν με τις ψηφιακές συσκευές τους και μαζί με το παιδί φτιάχνουμε ένα πλάνο που ικανοποιεί και τα δύο μέρη, συμπεριλαμβάνοντας τη σχολική εργασία και το παιχνίδι.
3. Έχουμε μάθει στα παιδιά πώς να διασχίζουν ένα δρόμο με ασφάλεια; Ξέρουν πώς θα φερθούν εάν κάτι τα εκνευρίσει; Έχουμε συναντήσει τους φίλους τους; Γνωρίζουμε πού πηγαίνουν όταν βγαίνουν από το σπίτι; Με την ίδια λογική, θα πρέπει να μιλήσουμε με τα παιδιά και για τα θέματα ασφαλείας που άπτονται του ψηφιακού κόσμου. Για παράδειγμα:
- Συνεννοούμαστε πριν συνδεθούν με έναν online φίλο που δεν γνωρίζουν στον πραγματικό κόσμο, ώστε να αποφασίσουμε μαζί ποιες επαφές είναι κατάλληλες ή όχι.
- Αφιερώνουμε χρόνο δύο φορές ετησίως, ώστε να αλλάξουμε τα passwords μας και να υπενθυμίσουμε στο παιδί μας πως τα passwords είναι ιδιωτικά, και τα μοιραζόμαστε αποκλειστικά μεταξύ μας.
- Τα συμβουλεύουμε στην περίπτωση που κάτι τα εκνευρίσει διαδικτυακά ή τα κάνει να νιώσουν άβολα, να απευθυνθούν σε εμάς για βοήθεια ώστε να αντιμετωπίσουμε μαζί το πρόβλημα.
4. Μαθαίνουμε το internet παίζοντας μαζί τους ένα βιντεοπαιχνίδι ή ένα gaming app, προσθέτοντας το ψηφιακό παιχνίδι στην καθημερινότητά μας. Έτσι κάνουμε την τεχνολογία λιγότερο απόμακρη, λαμβάνουμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ασχολίες του παιδιού και, τελικά, ερχόμαστε ακόμα πιο κοντά του.
5. Φροντίζουμε να ενημερωνόμαστε για πράγματα που δεν ξέρουμε. Εγώ βρίσκω τεράστια βοήθεια στο εκπαιδευτικό portal e-parenting.gr της COSMOTE αφού εδώ μπορώ να πληροφορηθώ για όλες τις νέες τάσεις, πρακτικές συμβουλές, εκδηλώσεις και λύσεις προστασίας, όσο εκείνο εξερευνά, μαθαίνει και γνωρίζει υπέροχα πράγματα στο διαδίκτυο. Ανακαλύπτω χρήσιμες πληροφορίες για το πως να προφυλάξω το παιδί μου από ακατάλληλο περιεχόμενο στο youtube, τι να κάνω όταν κάποιος ποστάρει φωτογραφίες των παιδιών μου, τι επιτρέπεται να μοιράζονται τα παιδιά online και άπειρα ακόμα πράγματα που δεν γνώριζα καν την ύπαρξή τους.
6. Kατεβάζουμε μια εφαρμογή γονικού ελέγχου που προσφέρει ολοκληρωμένη προστασία των παιδιών μας σε κινητό, tablet και υπολογιστή. Εγώ προτίμησα την COSMOTE Family Safety, μια εξελιγμένη εφαρμογή που εξασφαλίζει ολοκληρωμένο γονικό έλεγχο σε κάθε συσκευή όταν το παιδί μου ανακαλύπτει τον κόσμο του Internet και των social media. Μέσω της συγκεκριμένης εφαρμογής μεταξύ άλλων μου δίνονται οι εξής δυνατότητες:
. Bλέπω ποια websites επισκέπτεται το παιδί και τι περιεχόμενο χρησιμοποιεί ενώ μπλοκάρεται αυτόματα το ακατάλληλο περιεχόμενο
. Βλέπω ποιες εφαρμογές έχει χρησιμοποιήσει το παιδί
. Ορίζω μέσω της εφαρμογής πόση ώρα θα είναι το παιδί στο Internet και πότε, έτσι ώστε η παρουσία στο internet να μην γίνεται εις βάρος άλλων δραστηριοτήτων του παιδιού
. Πολύ σημαντική δυνατότητα της εφαρμογής είναι ότι ενημερώνομαι για τις δραστηριότητες των παιδιών σε κοινωνικά δίκτυα ή εφαρμογές messaging & chatting. Επίσης λαμβάνω ενημέρωση σε περίπτωση που το παιδί δεχθεί ύποπτα ή προσβλητικά σχόλια (cyberbullying)
. Επιπλέον μπορώ να γνωρίζω πού βρίσκεται το παιδί και να ενημερώνομαι αν βγει εκτός της περιοχής που έχω ορίσει .
Γενικά ρίξτε και μια ματιά στα νέα προγράμματα COSMOTE Mobile Family που, εκτός των άλλων, προσφέρουν πλούσιο χρόνο ομιλίας και MB για πλοήγηση στο Internet που μπορεί να μοιράζεται όλη η οικογένεια. Μάλιστα, με τη νέα δυνατότητα Family Data Limits, οι γονείς μπορούμε να ορίσουμε οι ίδιοι τα MB που θα καταναλώσουν τα παιδιά μας στη διάρκεια ενός μήνα, εκπαιδεύοντάς τα , έτσι, στην σωστή χρήση του Internet.