Γιατί χάνω την υπομονή μου με το προέφηβο παιδί μου;
Οι λόγοι που μια μητέρα χάνει την υπομονή της με το παιδί της είναι πολλοί, αλλά εδώ σας παραθέτουμε τους πιο συνηθισμένους :
1. Κούραση
Η φυσική και συναισθηματική κούραση μιας δύσκολης μέρας μας κάνει να χάσουμε πιο εύκολα την υπομονή μας. Όταν προσθέσουμε στη δύσκολη μέρα την επιμονή του παιδιού,
«Μα γιατί δεν μου παίρνεις καινούρια αθλητικά;», τη δέκατη φορά που θα το ρωτήσει είναι πιθανό να χάσετε την υπομονή σας και να του βάλετε τις φωνές.
2. Μετατοπισμένος θυμός
Συχνά, θυμώνουμε με ένα άλφα ζήτημα (για παράδειγμα, τον προϊστάμενο ή την πεθερά μας), αλλά επειδή δεν μπορούμε να ξεσπάσουμε εκεί και έχει ήδη εξαντληθεί η υπομονή μας με το παραμικρό που θα κάνει το παιδί μας βρίσκουμε εύκολο στόχο και ξεσπάμε.
3. Μη ρεαλιστικές προσδοκίες
Πολλές μητέρες έχουν σχέδια για το παιδί τους και προσδοκίες από αυτό, τη συμπεριφορά του, την οικογένεια, την ζωή, που όμως δεν είναι ρεαλιστικές, με αποτέλεσμα να εκνευρίζονται και να χάνουν την υπομονή τους.
4. Έλλειψη προγραμματισμού και οργάνωσης
Έρχεται ο πεινασμένος δεκάχρονος μετά την προπόνηση και δεν του φτάνει η μια φετούλα κέικ που έχει απομείνει. Ζητάει επίμονα κι άλλο, η μητέρα δεν έχει, ο γιος θυμώνει και η μαμά χάνει την υπομονή της και του βάζει τις φωνές.
5. Η αβάσιμη θεωρία ότι ένα παιδί πρέπει να φέρεται σωστά και όπως θέλει η μητέρα του στο 100% των περιπτώσεων
Παρόλο που αυτό θα ήταν ιδιαίτερα ωραίο, στην πραγματικότητα δε συμβαίνει! Το παιδί δεν το κάνει επίτηδες να ενοχλήσει τη μητέρα, αλλά έχει τις δικές του ανάγκες και επιθυμίες και φέρεται με τον τρόπο που του φαίνεται σωστός, ακόμα κι αν δεν είναι.
Αντιμετωπίστε πρακτικά τους πιο συνηθισμένους λόγους για τους οποίους χάνετε την υπομονή σας
1. Δώστε στον εαυτό σας ενέργεια
Κοιμηθείτε περισσότερο, βγείτε με μια φίλη, ασχοληθείτε με κάτι που σας αρέσει, χαλαρώστε χωρίς να κάνετε τίποτε έστω για 15 λεπτά κλπ.
2. Αναρωτηθείτε
«Με τί είμαι πραγματικά θυμωμένη και δεν έχω υπομονή με το παιδί μου;». Ανακαλύπτοντας τη ρίζα του θυμού σας, θα σας βοηθήσει να μην ξεσπάσετε τόσο εύκολα ή με ελάχιστη αφορμή. Σκεφτείτε πώς θα πρέπει να αντιδράσετε στην αρχική κατάσταση που σας απασχολεί και πώς θέλετε να αντιδράσετε στο παιδί σας : θυμωμένα ή με καλό τρόπο;
3. Καλλιεργήστε ρεαλιστικές προσδοκίες
Δεν υπάρχουν τέλειοι άνθρωποι, τέλειες μέρες, τέλειες καταστάσεις, αλλά μπορούμε να φτιάξουμε ωραίες καταστάσεις και ωραίες μέρες, συνυπολογίζοντας ότι ούτε εμείς είμαστε τέλειες.
4. Προγραμματίστε και οργανωθείτε
Καλό είναι να έχετε κατά νου ότι τα πράγματα μπορεί να μην έρθουν ακριβώς όπως νομίζετε, οπότε υπολογίστε για περισσότερο φαγητό, χρόνο, κόπο… Οι λίστες και τα χαρτάκια που κολλάνε για να σας θυμίζουν σημαντικές δουλειές είναι οι καλύτεροι σύμμαχοι.
5. Να θυμάστε ότι τα παιδιά φέρονται σαν παιδιά και ο ρόλος της μητέρας είναι να τα αγαπάει και να τα αναθρέφει σωστά
Προσπαθήστε να δείτε την κατάσταση από την οπτική γωνία του παιδιού, τις ανάγκες και τις επιθυμίες του. Υπενθυμίστε επίσης στον εαυτό σας ότι ένας τρόπος για να δείξετε την αγάπη σας, είναι να κάνετε και λίγη υπομονή – όταν χρειαστεί.
Απόσπασμα από το βιβλίο «Καταπληκτική Μαμά 9-12 ετών» από την Δρ. Λίζα Βάρβογλη και τις εκδόσεις Mamaya.