Με το που έρχεται η Άνοιξη και “ανοίγει” ο καιρός, έχουμε την ψευδαίσθηση ότι έχουμε ξεμπερδέψει με τις ιώσεις, τα φάρμακα και τον παιδίατρο. Ίσως γιατί ξεχνάμε ότι αυτή η υπέροχη εποχή του χρόνου, μαζί με τον ήλιο, τις ζεστές μέρες και τα ελαφρύτερα ρούχα, φέρνει μαζί της και κρούσματα μηνιγγίτιδας.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η μηνιγγίτιδα “προτιμά” αυτή την εποχή του χρόνου καθώς τώρα είναι που εμφανίζει την μεγαλύτερη κινητικότητα σε επίπεδο κρουσμάτων, γεγονός στο οποίο συνηγορούν τέσσερα κρούσματα μηνιγγίτιδας που έχουν καταγραφεί από την αρχή του χρόνου σε όλη την χώρα. Το τελευταίο, μάλιστα, σημειώθηκε προσφάτως στη Θεσσαλονίκη, όπου 18 μηνών κοριτσάκι νοσηλεύεται με μηνιγγίτιδα στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, ενώ μόλις πριν από λίγες ημέρες ακόμα ένα κρούσμα της νόσου καταγράφηκε στα Χανιά, όπου ένα 4χρονο αγοράκι εισήχθη υπό ληθαργική κατάσταση και υψηλό πυρετό στο ΠΓΝ Ηρακλείου. Σήμερα ο τετράχρονος συνεχίζει να νοσηλεύεται, ευτυχώς εκτός κινδύνου.
Η Μηνιγγίτιδα τύπου Β, αποτελεί τον συνηθέστερο από τους τύπους μηνιγγίτιδας που προσβάλει βρέφη, νήπια και εφήβους και σύμφωνα με τους επιστήμονες πρόκειται για μία ύπουλη νόσο, καθώς τα συμπτώματά της μοιάζουν με αυτά της γρίπης, ενώ εξελίσσεται ραγδαία και σε πολλές περιπτώσεις μπορεί μέσα σε μόνο 24 ώρες να οδηγήσει ένα παιδί ακόμα και στον θάνατο.
Για τους παραπάνω λόγους λοιπόν οφείλουμε οι γονείς, εκτός από το να επαγρυπνούμε να είμαστε ενημερωμένοι για μερικά βασικά πράγματα που αφορούν τη νόσο.
Πώς μεταδίδεται η νόσος
Η μετάδοσή της Μηνιγγίτιδας Β’ γίνεται μέσω των καθημερινών μας συνηθειών, όπως το φιλί, ο βήχας το φτάρνισμα. Απ’ αυτό και μόνο καταλαβαίνουμε ότι ο μοναδικός τρόπος αντιμετώπισής της είναι η πρόληψη, δηλαδή ο εμβολιασμός.
Τα συμπτώματα της μηνιγγίτιδας
Υψηλός πυρετός, πονοκέφαλος, αυχενική δυσκαμψία, εμετός, φωτοφοβία και αιμορραγικό εξάνθημα είναι μερικά από τα συμπτώματα της μηνιγγίτιδας. Σε περίπτωση που παρατηρήσετε κάποιο από αυτά χωρίς να χάσετε χρόνο πρέπει να πάτε αμέσως στο νοσοκομείο καθώς, όπως είπαμε και πριν η νόσος δεν αστειεύεται.
Εμβολιασμός εδώ και τώρα
Οι γονείς οφείλουμε να εμβολιάσουμε τα παιδιά μας, αφού μόνο έτσι μπορούμε με ασφάλεια να τα προστατεύσουμε από το να νοσήσουν. Τα καλά νέα είναι, ότι στην Ελλάδα, ο εμβολιασμός κατά της συγκεκριμένης νόσου κατέστη εφικτός από το 2013, με συγκεκριμένο εμβόλιο που προστατεύει όλες τις ηλικιακές ομάδες από τη μηνιγγίτιδα Β και που έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών παιδιών, εφήβων και ενηλίκων από την ηλικία των 2 μηνών και άνω.
Η ιστορία της Kia Gott
Η μικρή Kia Gott από το Ηνωμένο Βασίλειο, είναι ένα ακόμα βρέφος , το οποίο προσβλήθηκε από μηνιγγίτιδα και έχασε και τα τέσσερα άκρα του, μετά από τη ραγδαία εξέλιξη της νόσου στο κορμάκι του. Οι γιατροί είχαν προειδοποιήσει τους γονείς ότι είναι σχεδόν απίθανο να καταφέρουν να σώσουν τα άκρα του μικρού κοριτσιού, ενώ τους έδιναν πολύ υψηλές πιθανότητες να χάσει την όραση και την ακοή του, αλλά και να υποστεί 90% εγκεφαλική βλάβη. Μερικές σκληρές φωτογραφίες που απεικονίζουν όμως την ωμή πραγματικότητα που βιώνουν τα παιδιά που νοσούν από Μηνιγγίτιδα, θέλησε να δημοσιεύσει η θεία του μικρού κοριτσιού, σε μία προσπάθεια να ενημερώσει τους γονείς και να κινητοποιήσει τους αρμόδιους ώστε να μην έχουν και άλλα παιδάκια την κατάληξη της μικρής ανιψιάς της.