Μήπως το μικρό σου δεν τρώει όσπρια και λαχανικά; Να οι συνταγές που θα το κάνουν να τα αγαπήσει!
Πολλά παιδιά, συμπεριλαμβανομένου και του δικού μου, παρουσιάζουν τον γνωστό διατροφικό αποκλεισμό. Αποφεύγουν, δηλαδή, συγκεκριμένες τροφές ή, σε πολλές περιπτώσεις, τρώνε μόνο συγκεκριμένες, ενώ αυτές που αποφεύγουν είναι πολύ περισσότερες. Πολλές μαμάδες, αναρωτιέστε πώς μπορείτε να εντάξετε με έξυπνο τρόπο στην διατροφή του μικρού σας, τις βιταμινούχες τροφές που αποφεύγει, αλλά που χρειάζεται απαραίτητα για την υγιή ανάπτυξή του.
Με αφορμή την Ιωαννίτα, έψαξα, ρώτησα και ανακάλυψα κάποιες συνταγές που με βοήθησαν να τρώει τα πάντα – χωρίς να το ξέρει…
1. Φαβοκεφτέδες στο φούρνο (αν δεν τρώει όσπρια)
Υλικά για 4 μερίδες ενηλίκων
Για τη φάβα:
500 γρ. φάβα
5 -6 φλιτζ. νερό
1 καρότο, καθαρισμένο
½ ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 φύλλο δάφνης
Για τους κεφτέδες:
½ ματσάκι δυόσμο
½ ματσάκι μαϊντανό
ένα κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
1 αβγό και 70 γρ. φέτα
10 κουταλιές αλεύρι
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
4 κουταλιές ελαιόλαδο
2. Μπιφτέκια Λαχανικών (αν δεν τρώει λαχανικά)
Αυτά τα μπιφτέκια με έχουν «σώσει», γιατί εκτός από πολύ υγιεινά, είναι εύκολα στο τάισμα και εκτός σπιτιού.
Υλικά για 3 μερίδες:
– μισό κιλό κιμάς
– 100 γρ. ντομάτες
– 100 γρ. καρότα ή κολοκυθάκια
– ένα μέτριο κρεμμύδι
– έναν ντάκο (μουσκεμένο σε νερό) ή 3 κουταλιές βρώμη
– μισό ματσάκι μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
– αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, θυμάρι, δεντρολίβανο
– δύο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Τρίβουμε το κρεμμύδι, τα καρότα ή τα κολοκυθάκια και την ντομάτα σε ένα μπολ. Τα στραγγίζουμε για να μην έχουμε πολλά υγρά. Προσθέτουμε το μαϊντανό, το ντάκο (αφού τις στύψουμε καλά), τα μυρωδικά, το ελαιόλαδο και τέλος τον κιμά. Ζυμώνουμε καλά το μείγμα και το αφήνουμε να “ξεκουραστεί” για 1-2 ώρες. Πλάθουμε μπιφτέκια και τα ψήνουμε στο φούρνο.
Extra tip: Εγώ βάζω σπαράγγια ή αγκινάρες που έχουν εξαιρετικά ευεργετικές ιδιότητες.
3. Κολοκυθοκεφτέδες στο φούρνο
Υλικά για 4 μερίδες
1 κιλό κολοκυθάκια
½ ματσάκι μαϊντανό ή άνηθο
1 κρεμμύδι
3 σκελίδες σκόρδο, αλάτι, πιπέρι
1 αβγό και 70 γρ. φέτα
10 κουταλιές αλεύρι
2 κουταλιές λάδι
Εκτέλεση:
Περνάμε από χοντρό ρεντέ τα κολοκυθάκια, βάζουμε 1 κουταλάκι αλάτι και ανακατεύουμε, στη συνέχεια τα βάζουμε στο σουρωτήρι να στραγγίσουν για 10 λεπτά και τα πιέζουμε να βγάλουν τα υγρά τους. Προσθέτουμε όλα τα παραπάνω και τα αναμιγνύουμε όλα μαζί. Μετά με ένα κουτάλι σχηματίζουμε μικρά κεφτεδάκια, τα οποία βάζουμε πάνω στη λαδόκολλα και στη συνέχεια τα ψήνουμε στους 150-180° για 30′.
4. Συνταγές με ταχίνι
Το ταχίνι είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, βιταμίνες (Ε, Β1, Β2, νιασίνη κ.α.), αμινοξέα και υδατάνθρακες. Σπάνια μία και μόνο τροφή καταφέρνει να συνδυάζει όλα αυτά τα συστατικά, που είναι αναγκαία για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και για το λόγο αυτό, το ταχίνι θα μπορούσε να θεωρηθεί ως υπέρ-τροφή.
Το ταχίνι είναι ακόμη πλούσιο σε:
– Ασβέστιο
– Κάλιο και ψευδάργυρο για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος
– Μαγγάνιο και σελήνιο
– Χαλκό
– Σίδηρο για την τόνωση του οργανισμού και την καταπολέμηση της αναιμίας
– Αμινοξέα που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία νεφρών και συκωτιού καθώς και φώσφορο και μαγνήσιο που καταπολεμούν δραστικά τον πονοκέφαλο ή τις χρόνιες ημικρανίες
– Υδατάνθρακες που ομαλοποιούν το γαστρεντερικό σύστημα, Ω6 λιπαρά του μειώνουν τη χοληστερόλη και βιταμίνη Ε που προστατεύει τον οργανισμό από τη γήρανση
Επίσης, σύμφωνα με έρευνες, το ταχίνι διαθέτει αντικαρκινική δράση, ενώ ενδέχεται να δρα ανασταλτικά στο Αλτσχάιμερ, τις παθήσεις της καρδιάς, τον καταρράκτη και τον διαβήτη.
Διαβάστε την συνέχεια στο missbloom.gr