Οι γονείς δεν είναι τα μόνα άτομα της οικογένειας που υποφέρουν από υπερβολική κούραση.
Οι έρευνες που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nature Neuroscience δείχνουν ότι η πρώιμη εγκεφαλική ανάπτυξη, η εκμάθηση και η μνήμη εξαρτώνται αποφασιστικά από τον επαρκή ύπνο. Από την άλλη, οι διαταραχές ύπνου συνδέονται με τα συμπεριφορικά και τα συναισθηματικά προβλήματα. Τα περισσότερα παιδιά που στερούνται ύπνου εμφανίζουν ενδείξεις χρόνιας κόπωσης : υπέρμετρη ιδιοτροπία και υπερδιέγερση, μαύροι κύκλοι ή ερυθρότητα γύρω από τα μάτια, πολύ κλάμα όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Από την άλλη, μερικά παιδιά έχουν θαυμαστό χαρακτήρα – ακόμη κι όταν δεν κοιμούνται αρκετά, καταφέρνουν να παραμείνουν ήρεμα και ευδιάθετα όλη μέρα. Ωστόσο, να έχετε υπόψιν σας ότι παρ’ όλα αυτά, η κόπωση δυσχεραίνει την ανάπτυξή τους, παρ’ ότι αυτό είναι δυσδιάκριτο.
Προκειμένου να αναπτύξουν το καλύτερο σωματικό, συναισθηματικό και γνωσιακό δυναμικό τους, τα παιδιά πρέπει να κοιμούνται αρκετά, ανάλογα με τις απαιτήσεις της ηλικίας τους. Τα πρώτα χρόνια της ζωής, τα παιδιά αναπτύσσονται σε μεγάλο βαθμό, στον ύπνο. Αν οι ανάγκες τους δεν καλύπτονται, τα παιδιά στερούνται ένα από τα σημαντικότερα θεμέλια της υγείας τους. Συνήθως, αυτή η στέρηση εκδηλώνεται ως μειωμένη αντιληπτικότητα, μειωμένος σωματικός συντονισμός και αυξημένη συναισθηματική και συμπεριφορική κυκλοθυμία σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Το σώμα, ο εγκέφαλος και τα συναισθήματα του παιδιού επηρεάζονται αρνητικά. Και αυτό, δεν είναι παροδικό. Αν δεν παρέλθουν, οι διαταραχές ύπνου που εμφανίζονται στη βρεφική ηλικία συχνά συνεχίζονται μέχρι τη σχολική ηλικία και συνδέονται άμεσα με συναισθηματικές και συμπεριφορικές διαταραχές, καθώς και με προβλήματα υγείας κατά την ανάπτυξη.
Σε μια μακροπρόθεσμη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal Of Child And Psychiatry, αναφέρθηκε ότι τα νήπια που υπέφεραν από χρόνια υπνική στέρηση είχαν περισσότερες πιθανότητες να εξακολουθούν να υποφέρουν από προβλήματα ύπνου κατά την ολοκλήρωση του πέμπτου και του δέκατου έτους της ηλικίας τους, σε σύγκριση με τα παιδιά που κοιμούνταν καλά στη βρεφική ηλικία.
Από την άλλη, ένα παιδί που κοιμάται καλά αναπτύσσεται φυσιολογικά. Ένα ξεκούραστο παιδί ξυπνά χαρούμενο και είναι έτοιμο να ξεκινήσει τη μέρα του δυναμικά, διαθέτει επαρκή εγκεφαλική ενέργεια ώστε να επεξεργαστεί όλα τα ερεθίσματα που το περιβάλλουν και να βρει δημιουργικές λύσεις, παραμένει συναισθηματικά και συμπεριφορικά σταθερό όλη τη διάρκεια της μέρας και αντεπεξέρχεται αποτελεσματικά στις σωματικές και γνωσιακές του ανάγκες – πχ. αποκτά την ικανότητα να ισορροπεί στα δύο του πόδια και βρίσκει τις λέξεις για να εκφράσει αυτό που θέλει να πει. Όμως, ακόμη κι αν το παιδί σας είναι χαμογελαστό, χαρούμενο αγγελούδι παρότι του λείπει ύπνος, δεν θα θέλετε το παιδί σας να μην κοιμάται αρκετά, όπως και δεν θα το τρέφατε με ανθυγιεινές τροφές.
Όποια κι αν είναι η ηλικία του παιδιού σας, ο καλός ύπνος αποτελεί ζωτικής σημασίας παράγοντα για την υγεία του. Ξέρουμε ότι θέλετε το καλύτερο για το παιδί σας, αλλά και για τον εαυτό σας. Γι αυτό, η βελτίωση του ύπνου που όλοι χρειάζεστε απεγνωσμένα είναι κάτι που οφείλετε σε όλα τα μέλη της οικογένειά σας.
Απόσπασμα από το βιβλίο «Όνειρα γλυκά για παιδιά και γονείς» εκδ. Διόπτρα.
Μερικά άρθρα για τον ύπνο που ίσως σας φανούν χρήσιμα:
Τι είναι τελικά φυσιολογικό στον ύπνο βρεφών και παιδιών
Τι έρχεται πρώτο; Τα προβλήματα συμπεριφοράς ή ο κακός ύπνος;
Παιδί και ύπνος – Ποιες ερωτήσεις να θέσετε στον εαυτό σας για καλύτερες νύχτες