Τα αγόρια φαίνεται πώς μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα το διαζύγιο των γονιών κατά τη διάρκεια των παιδικών τους χρόνων, σε σχέση με τα κορίτσια που όπως έδειξε πρόσφατη έρευνα είναι πιο πιθανό να υποστούν μακρόχρονες συνέπειες στη σωματική και πνευματική τους υγεία.
Η έρευνα έγινε από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόι στις ΗΠΑ και οι ειδικοί εξέτασαν την επίδραση της διάλυσης της οικογένειας στη συνολική υγεία των παιδιών (αγοριών και κοριτσιών), στην κατάθλιψη και στην απόκτηση της συνήθειας του καπνίσματος. Τα κορίτσια είχαν τις χειρότερες επιδόσεις και στα τρία.
“Η υγεία των κοριτσιών είναι περισσότερο ευάλωτη στον τρόπο με τον οποίο είναι δομημένη η οικογένειας. Παλιότερες έρευνες έχουν δείξει πώς η διάλυση της οικογένειας επηρεάζει περισσότερο τα αγόρια σε γνωστικό, μορφωτικό και συναισθηματικό επίπεδο. Όμως τώρα ανακαλύψαμε πώς τα κορίτσια που μεγαλώνουν σε ένα προβληματικό περιβάλλον είναι πιο πιθανό να έρθουν αντιμέτωπα με την κατάθλιψη και να έχουν χειρότερη συνολική υγεία.”
Μεταξύ άλλων φάνηκε και ότι η ηλικία κατά την περίοδο της διάλυσης της οικογένειας παίζει ρόλο καθώς -όπως φάνηκε- όσο πιο νωρίς τη βίωσαν τα κορίτσια (π.χ. με την εγκατάλειψη από τον πατέρα τους) τόσο χειρότερα εξελίχθηκαν η σωματική και ψυχική τους υγεία.
Για την έρευνά τους, οι ειδικοί μελέτησαν δεδομένα που αφορούσαν σε περίπου 7.600 άτομα. Όταν ξεκίνησε η έρευνα οι συμμετέχοντες ήταν 7-12 ετών και οι ερευνητές επανήλθαν για να τους “εξετάσουν” 4 φορές σε ένα διάστημα 13 ετών. Οι συμμετέχοντες ανήκαν σε μονογονεϊκές οικογένειες και κυρίως σε παιδιά με πατέρες που εγκατέλειψαν το σπίτι τους είτε εξαρχής είτε στην πορεία.