Σε ένα μήνα ακριβώς η μικρή κόρη της Ελιάνας Χρυσικοπούλου έχει γενέθλια και εκείνη -μεταξύ άλλων- συνειδητοποιεί πως είναι… sleepless in Palaio Faliro σχεδόν έναν ολόκληρο χρόνο.
1. Είσαι πολύ, πολύ κουρασμένη
Είναι ένα είδος κούρασης που η λέξη «κούραση» δεν φτάνει για να το περιγράψει. Δεν μοιάζει με «κούραση», μοιάζει περισσότερο με δοκιμασία. Κάπου είχα διαβάσει πως «οι μανάδες συμμετέχουν σε κάποιο μυστικό πείραμα που σκοπό έχει ν’ αποδείξει πως οι άνθρωποι μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς ύπνο». Γέλασα – για να μην κλάψω.
2. Νιώθεις πως δεν υπάρχει ανταμοιβή
Παραδοσιακά, όταν ένας άνθρωπος κουράζεται πολύ, περιμένει κάποιο αντάλλαγμα. Όταν π.χ. δουλεύεις 15 ώρες σερί, έχεις τη χαρά πως τελειοποιείς κάποιο project ή κάνεις περήφανο τον εαυτό σου ή χαροποιείς το αφεντικό σου. Όταν χύνεις ιδρώτα κάθε μέρα στο τρέξιμο, έχεις να προσβλέπεις πως στο μέλλον θα τρέξεις έναν μαραθώνιο ή θα πάρεις ένα μετάλλιο ή, τελοσπάντων, θα διακριθείς στο σπορ «κορμάρα στην παραλία».
Όταν ξενυχτάς γιατί το παιδί σου δεν κοιμάται, δεν υπάρχει κανένα βραβείο. Και μην ακούσω αηδίες του στιλ «η ανταμοιβή σου είναι το χαμόγελό του», γιατί και τ’ άλλα μωρά, τα καλοκοιμισμένα, εξίσου χαμογελαστά είναι. Είναι μια κούραση δίχως αντίκρισμα. Είναι μια κούραση που την τραβάς γιατί απλά δεν μπορείς να κάνεις αλλιώς.
3. Σου περνάει από το μυαλό να λάβεις δραστικά μέτρα
Από το να το παρατήσεις να κλαίει μέχρι το να το δώσεις για υιοθεσία, στις 4:30 τα χαράματα που ξυπνάς για 8η φορά, όλα περνάνε από το θολωμένο μυαλό σου. Αλλά έρχεται το πρωί και λες «όχι μωρέ, κρίμα είναι» – και για το μωρό, και για τους μέλλοντες θετούς γονείς.
4. Κάνεις ό,τι μπορείς για να επιβιώσεις
Το πλάνο ήταν πως η μικρή θα μπει στο ίδιο δωμάτιο με την μεγάλη εκεί γύρω στο τρίμηνο. Αυτό όχι απλά δεν έγινε, αλλά όλο το καλοκαίρι το περάσαμε να κοιμόμαστε σχεδόν κάθε βράδυ αγκαλιά, όχι γιατί εκ πεποιθήσεως είχα αποφασίσει να κάνουμε συγκοίμηση, αλλά γιατί ήμουν υπερβολικά εξαντλημένη για οτιδήποτε άλλο πέραν του να θηλάζει το μωρό όσο είμαι κοιμισμένη στο πλάι. Άντε μετά από αυτό να το ψήσεις να κοιμηθεί μόνο του στην κούνια του.
5. Δεν μπορείς ν’ ακολουθήσεις καμία δίαιτα
Σε αυτό τον εφιάλτη που ζεις, οι μόνοι πραγματικοί σου φίλοι είναι η καφεΐνη και ο υδατάνθρακας.
6. Εκνευρίζεσαι με τις άλλες μανάδες
Όχι, δεν εννοώ εκείνες που τα παιδάκια τους κοιμούνται σερί 10ωρα και στο τρίβουν στη μούρη (αν και είναι βέβαια κι αυτές εξόχως εκνευριστικές). Εννοώ εκείνες που επειδή έλυσαν (ή και όχι) το πρόβλημα της δικής τους αυπνίας, έχουν αυτοανακηρυχθεί Γκουρού του Ύπνου και οφείλεις να λάβεις τις συμβουλές τους ως χρησμό από το μαντείο.
Κάποιες σε θεωρούν ηλίθια που δεν κάνεις συγκοίμηση, αδιαφορώντας πλήρως για το γεγονός πως μπορεί:
α) να μην αντέχει το πρώτο σου παιδί να σε βλέπει να κοιμάσαι και να ξυπνάς αγκαλίτσα με το μωρό
β) να μην αντέχει η ωμοπλάτη σου να κοιμάσαι κάθε βράδυ σε στάση τσολιά σε αλλαγή φρουράς ή
γ) να μην αντέχει ο άντρας σου να βουλιάζει στον καναπέ της μοναξιάς.
Κάποιες άλλες, πάλι, σε θεωρούν βλαμμένη που δεν εφαρμόζεις στο μωρό μια μέθοδο εκπαίδευσης ύπνου, αδιαφορώντας επίσης για το γεγονός πως εσύ αυτό μπορεί αφενός να μην το υποστηρίζεις καθόλου ιδιοσυγκρασιακά και αφετέρου να μην το αντέχεις. Το καλύτερο κείμενο, πάντως, που έχω διαβάσει επί του θέματος και συνοψίζει τα όσα γράφονται για το καυτό θέμα «ύπνος» είναι εδώ: www.themamagers.gr/family/eimaimama/na-apofasisoume-ti-ine-sosto-gia-ton-ypno-ton-pedion-kapia-stigmi
7. Νιώθεις ότι χάνεις το μυαλό σου
Επιστημονικά μιλώντας, οι επιπτώσεις της παρατεταμένης έλλειψης ύπνου στον εγκέφαλο είναι ολέθριες: αδυναμία συγκέντρωσης, αύξηση του στρες, επιδείνωση της μνήμης, άμβλυνση των αντανακλαστικών. Πρακτικά μιλώντας, τις προάλλες έφυγα από το σπίτι με την πετσέτα του μπάνιου στο κεφάλι. Θες κάτι;
8. Υποκρίνεσαι πως δεν περνάς αυτό που περνάς
Διαβάστε τη συνέχεια στο missbloom.gr