Κρίσεις πανικού – γιατί έρχονται, πότε φεύγουν και πώς να τις αντιμετωπίσεις

Ίσως να ακούς πολύ συχνά τελευταία για τις κρίσεις πανικού. Ίσως έχεις αναρωτηθεί κι εσύ εάν παθαίνεις κρίσεις. Τι είναι οι κρίσεις; Γιατί έρχονται; Πότε φεύγουν; Χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή; Μήπως είμαι τρελή; Μήπως δεν έχω τίποτα;

Αν νιώθεις πως παθαίνεις κρίσεις, ίσως θα αναγνωρίσεις στον εαυτό σου κάποια από τα παρακάτω συμπτώματα

Συμπτώματα κρίσεων πανικού

  • Δύσπνοια
  • Τάση για λιποθυμία
  • Πόνους στο στήθος
  • Εφίδρωση
  • Μούδιασμα
  • Ταχυκαρδίες
  • Ρίγος
  • Ναυτία
  • Τρέμουλο
  • Πόνος το στομάχι
  • Τάση για εμετό
  • Ζάλη
  • Έντονη κεφαλαλγία

Λοιπόν, το πρώτο που χρειάζεται να πω και το πιο σημαντικό είναι ότι η κρίση πανικού δεν έρχεται από μόνη της. Δεν είναι κάτι το ανώτερο ή μη ελεγχόμενο, ακόμη κι αν το νιώθεις έτσι. Την κρίση την φέρνεις εσύ και μόνο εσύ μπορείς να την διώξεις και να αποκτήσεις έλεγχο του εαυτού και των σκέψεων σου.

Προφανώς, οι σκέψεις που κάνεις και φέρνεις την κρίση είναι σκέψεις άγχους. Αρνητικές σκέψεις που αφορούν το μέλλον «θα πάθω κάτι κακό», «θα τρελαθώ», «δεν θα καταφέρω κάτι».

Εκείνη τη στιγμή της κρίσης, ο φόβος είναι πολύ έντονος, σε σημείο που προκαλεί φόβο για την ίδια την εμπειρία. Τα άτομα δηλαδή που παθαίνουν κρίσεις, μπαίνουν συνήθως σε έναν φαύλο κύκλο. Φοβούνται τις κρίσεις και από το πολύ άγχος οδηγούνται σε κρίση. Συνήθως, για να αποφύγουν τις κρίσεις, αποφεύγουν και τα μέρη με τα οποία την έχουν συνδέσει. Μπορεί να έχουν συνδέσει επίσης κάποιες συνθήκες, όπως το ήταν φαγωμένοι εκείνη τη στιγμή, αν διψούσαν, αν είχαν κοιμηθεί καλά, ακόμα και το αν ο καιρός ήταν βροχερός.

Έτσι, μπορεί κάποιος να αποφεύγει ακόμη και το φαγητό ή το νερό, εάν έτυχε να πάθει την κρίση όσο έτρωγε ή έπινε νερό.

Εάν αποφεύγεις καταστάσεις και ανθρώπους, τότε δεν πρόκειται για έναν απλό φόβο, αλλά πρόκειται για φοβία. Η φοβία μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την καθημερινότητα του ατόμου, μπορεί να δυσκολέψει τόσο τη ζωή του που τελικά σε εκείνο το σημείο θα απευθυνθεί σε κάποιον ειδικό. Αφού έχει πρώτα αποκλείσει όλα τα οργανικά πιθανά αίτια των συμπτωμάτων.

Αντιμετώπιση των κρίσεων πανικού

Για να ελέγξεις τις κρίσεις, χρειάζεται να εντοπίσεις τις σκέψεις που κάνεις εκείνη τη στιγμή. Δηλαδή, να συγκεντρωθείς στο ‘εδώ και τώρα’. Αυτά που φοβάσαι, το πιθανότερο είναι να μην αντιπροσωπεύουν την πραγματικότητα που ζεις εκείνη τη στιγμή, αλλά καταστροφικά μελλοντικά σενάρια. Θύμισε στον εαυτό σου ότι δεν κινδυνεύεις και ότι είσαι ασφαλής.

Ένας ακόμη τρόπος, είναι ο έλεγχος της αναπνοής σου. Η «τεχνική της χαρτοσακούλας» είναι ιδιαίτερα βοηθητική, γιατί δεν επιτρέπει να εισπνέουμε περισσότερο αέρα από αυτόν που χρειαζόμαστε. Κάλυψε το στόμα και τη μύτη σου με μια μικρή χάρτινη σακούλα κρατώντας τη σφιχτά στη θέση της, ενώ στη συνέχεια εισέπνευσε και εξέπνευσε μέσα σε αυτή.

Αν επιβραδύνεις το ρυθμό της αναπνοής σου κατά οκτώ με δέκα το λεπτό, μπορείς να έχεις υπό έλεγχο τα συμπτώματα του πανικού. Επίσης, με αυτή τη μέθοδο, περιορίζεται το ποσοστό οξυγόνου που εισέρχεται στους πνεύμονες και αυξάνεται το ποσοστό του διοξειδίου του άνθρακα στην κυκλοφορία του αίματος.

Διάβασε τη συνέχεια στο missbloom.gr

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network