4 “κλασικά” λάθη που κάνουμε όταν παρέχουμε πρώτες βοήθειες στα παιδιά

Σχεδόν όλοι μας θυμόμαστε κάποια βασικά πράγματα σχετικά με τους κανόνες παροχής πρώτων βοηθειών. Αλλά είναι σωστές οι γνώσεις μας ή αυτά που γνωρίζουμε είναι αρκετά διαστρεβλωμένα για να είναι χρήσιμα; Η Ίλια Μπόικο, ειδικός πρώτων βοηθειών, εξηγεί τα πιο διαδεδομένα και επικίνδυνα λάθη που κάνουμε όταν παρέχουμε ιατρική βοήθεια στα παιδιά μας και σε άλλους γενικότερα. Οι παρακάτω κανόνες για απλά ατυχήματα και δύσκολες καταστάσεις θα σας φανούν πολύ χρήσιμοι.

1. Όταν το παιδί έχει υψηλό πυρετό, προσπαθούμε να το κάνουμε να ιδρώσει

Όταν είμαστε άρρωστοι, το αίσθημα της ζέστης όταν τρέμουμε ταυτόχρονα υποδηλώνει ότι η θερμοκρασία του σώματός μας αυξάνεται. Όταν σκεπαζόμαστε ή φοράμε πολλά ρούχα για να ζεσταθούμε, η θερμοκρασία μας ανεβαίνει ακόμα πιο γρήγορα. Αν και η θερμότητα μας βοηθά να καταπολεμήσουμε τη μόλυνση, η θερμοκρασία του σώματος που είναι υψηλότερη από 38 ° C κάνει περισσότερο κακό στο σώμα παρά καλό. Αν το παιδί έχει υψηλή θερμοκρασία σε συνδυασμό με τρέμουλο, πρέπει να δροσίσουμε το σώμα του και όχι να το ζεστάνουμε.

2. Σε μια πληγή βάζουμε αμέσως επίδεσμο χωρίς να υπάρχει αρτηριακή αιμορραγία.

Η αρτηριακή αιμορραγία είναι εύκολο να εντοπιστεί και όχι λόγω του χρώματος του αίματος. Στις αρτηρίες, το αίμα αντλείται με μεγάλη ταχύτητα υπό πίεση, οπότε βγαίνει από μια πληγή όχι σαν στάλα, αλλά σαν σιντριβάνι. Σε τέτοιες περιπτώσεις, πρέπει να τοποθετήσουμε το σημείο που αιμορραγεί πιο ψηλά από το σώμα ή να πιέσουμε την αρτηρία σε μια θέση που να βρίσκεται ανάμεσα στην καρδιά και την περιοχή της αιμορραγίας. Αν πιέσουμε την αρτηρία στη θέση που χρειάζεται, τότε η αμορραγία σταματά και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αιμοστατικό επίδεσμο.  Εάν υπάρχει φλεβική αιμορραγία, αρκεί ένα τραυμαπλάστ, αλλά όχι ένας επίδεσμος, καθώς θα μπορούσε να αποστραγγίσει το μέλος από το αίμα, κάτι που μπορεί να είναι επικίνδυνο.

3. Μετά από ένα έγκαυμα βάζουμε αμέσως κρέμα


Όταν το δέρμα καίγεται, βιώνει υπερβολική θερμότητα που πηγαίνει βαθύτερα στον ιστό του δέρματος. Το καλύτερο που πρέπει να κάνουμε σε αυτή την περίπτωση είναι να τοποθετήσουμε την πληγείσα περιοχή σε κρύο νερό για περίπου 15 λεπτά. Αυτό θα βοηθήσει να φύγει η πλεονάζουσα θερμότητα. Μην τρίβετε τίποτα στο δέρμα του παιδιού, καθώς αυτό θα παγιδεύει τη θερμότητα και περιμένετε 20 λεπτά ή περισσότερο για να βάλετε την κρέμα.

4. Όταν τα άκρα του παιδιού  είναι πολύ παγωμένα τα τρίβουμε

Όταν τρίβετε τα παγωμένα άκρα, βλάπτετε τα τριχοειδή, πράγμα που χειροτερεύει την κατάσταση. Το ζεστό νερό είναι επίσης μια σωστή μέθοδος για να βοηθήσει εδώ. Εάν τα χέρια (ή τα πόδια) ενός παιδού έχουν παγώσει  πρέπει να προσπαθήσετε να θερμαίνετε αργά τα τμήματα του σώματος που έχουν προσβληθεί – τοποθετήστε τα άκρα που έχουν παγώσει σε κρύο νερό αυξάνοντας σταδιακά τη θερμοκρασία του.

Πηγή

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network