1. Δεν κοιμάσαι.
Ακόμα κι αν έχεις την τύχη να μεγαλώνεις ένα συνεργάσιμο μωράκι και όχι το Μωρό της Ρόζμαρι, ο ύπνος – ο πραγματικός, βαθύς, απολαυστικός ύπνος – είναι κάτι που υποπτεύεσαι πως αποχαιρέτησες για πάντα.
2. Η λιγότερο εφαρμόσιμη συμβουλή
που ακούς δεξιά και αριστερά είναι το «κοιμήσου όποτε κοιμάται το μωρό». Χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν είναι και η πιο σωστή.
3. Λίγες μέρες πάνω από την αλλαξιέρα
αρκούν για να συνειδητοποιήσεις πως το μωρό αλλάζει ρούχα πιο συχνά από τη Lady Gaga.
4. Μετά από λίγο καιρό συνηθίζεις τον ήχο του πλυντηρίου
και δεν τον ακούς, όπως δεν ακούν οι ναυτικοί τα κύματα.
5. Όσο έξυπνες και να είναι οι μικροσυσκευές σου,
δεν είναι τόσο έξυπνες ώστε όλα αυτά τα πλυντήρια να μπαίνουν από μόνα τους. Κάπου εκεί συνειδητοποιείς πως χρειάζεσαι βοήθεια. Κατάπιε την υπερηφάνειά σου και δέξου βοήθεια με τις δουλειές του σπιτιού από όπου κι αν προέρχεται. Ναι, ακόμη κι αν πρόκειται για μαγειρεμένο φαγητό απ’την φορτική γειτόνισσα του τρίτου ορόφου που ψάχνει ευκαιρία να γίνετε «φίλες».
6. Κλαις απαρηγόρητα, με το παραμικρό
ή και εντελώς άνευ λόγου. Κλαις επειδή κοιτάς το παιδί σου και δεν αντέχεις την τόση ευτυχία. Κλαις επειδή δεν αντέχεις την τόση αϋπνία. Κλαις επειδή σε τραβάει η καισαρική τομή. Κλαις επειδή το μωρό σου κλαίει. Κλαις επειδή άκουσες ένα συγκινητικό τραγούδι. Κλαις επειδή. Τα καλά νέα: προς το τέλος της πρώτης εβδομάδας κλαις σημαντικά λιγότερο από όσο στην αρχή της.
7. Σε κατακλύζουν συναισθήματα δύο ταχυτήτων:
Τη μια στιγμή είσαι σίγουρη πως τίποτα πριν και μετά από αυτό δεν έχει σημασία. Την άλλη έχεις την βεβαιότητα πως κατέστρεψες ολοκληρωτικά και αμετάκλητα τη ζωή σου. Ευτυχώς, το τρυφερό, πρώτο συναίσθημα επικρατεί τις περισσότερες ώρες της ημέρας.
8. Διαπιστώνεις πως όσοι σου είπαν
πως βγαίνοντας από το μαιευτήριο θα έχεις χάσει τα μισά κιλά εγκυμοσύνης σου είπαν ψέματα.
9. Διαπιστώνεις πως όσοι σου είπαν πως τα κακά του μωρού
δεν θα σε αηδιάζουν και πως δεν θα έχεις πρόβλημα να τα αγγίζεις, μυρίζεις, καθαρίζεις, ψηλαφίζεις, σου είπαν αλήθεια. Ίου μεν, αλήθεια δε.
10. Ο θηλασμός δεν μοιάζει καθόλου με αυτές τις διαφημίσεις όπου πανέμορφες μανούλες με λευκή επιδερμίδα θηλάζουν χαμογελώντας τα γαλανομάτικα μωρά τους.
Περισσότερο μοιάζει με εσένα στα χειρότερά σου, με πιασμένη ωμοπλάτη, να κραδαίνεις απειλητικά το τεράστιο στήθος σου προς το μέρος του μωρού, προσπαθώντας να του κάνεις κεφαλοκλείδωμα όσο κλαίει απαρηγόρητα και κουνάει δαιμονισμένα το κεφάλι του δεξιά – αριστερά, ώστε να το ακινητοποιήσεις μήπως και αυτή τη φορά πιάσει σωστά με το στόμα του την κομματιασμένη θηλή σου και πονέσεις ελάχιστα λιγότερο από την προηγούμενη.
11. Το στήθος, πάντως, είναι το απόλυτο όπλο.
Πεινάει το μωρό; Στήθος. Κλαίει το μωρό; Στήθος. Έχει λόξιγκα το μωρό; Στήθος. Γενικά, ξέχνα τις μπλούζες με κλειστή λαιμόκοψη.
12. Η μαμά σου, η αδερφή σου, η φίλη σου, η κουνιάδα σου, ο άντρας σου
κι ο παιδίατρός σου έχουν όλοι διαφορετικές – και συχνά αντικρουόμενες – απόψεις σχετικά με το πότε πρέπει το παιδί να τρώει. Πότε να κάνει μπάνιο. Πότε να αλλάζει πάνα. Πότε να κοιμάται.
13. Το Google είναι φίλος σου και εχθρός σου.
Υπάρχουν φορές που θα λύσει τις απορίες σου («ena frapedaki + ok for breastfeeding?») και άλλες που θα στις πολλαπλασιάσει. Κατανάλωσε το internet με μέτρο.
14. Ανέμελες βόλτες, καφές με φίλες, εκδρομές,
ξενύχτια σε μπαρ, σεξ και άλλες μικρές (και μέχρι πρότινος αυτονόητες) χαρές της ζωής τώρα μοιάζουν μια ανάμνηση μακρινή.
15. Όσο καλός πατέρας και αν είναι ο σύντροφός σου,
οι μπαμπάδες δεν τραβούν το ίδιο ζόρι με τις μαμάδες. Θα το διαπιστώσεις όταν στις 5 τα χαράματα το μωρό θα κλαίει γοερά και εκείνος θα κοιμάται δίπλα σου μακάριος.
16. Κάθε φορά που μεταφέρεις το μωρό στην αγκαλιά σου από δωμάτιο σε δωμάτιο
θα τρέμεις μην κουτουλήσεις το κεφάλι του στον τοίχο.
17. Δεν χρειάζεσαι κανέναν να σε φορτώσει με τύψεις πως τα κάνεις όλα λάθος.
Είσαι από μόνη σου σίγουρη και γεμάτη ενοχές πως τα κάνεις όλα λάθος.
18. Ο χρόνος κυλάει σαν άμμος σε κλεψύδρα.
Φίλα τις μικροσκοπικές πατούσες, χώσου στον μωρουδιακό λαιμό, πάρε τζούρες από τα φρεσκολουσμένα μαλλάκια σαν να μην υπάρχει αύριο. Γιατί με το μωρό νεογέννητο, στην πιο γλυκιά, ανυπεράσπιστη, λαχταριστή του φάση, δεν υπάρχει αύριο.
Από την Ελιάνα Χρυσικοπούλου – missbloom.gr