Έχεις σίγουρα δει στο δρόμο γονείς να βγαίνουν από το μαιευτήριο και να ξεκινούν τη διαδρομή για το σπίτι με το αυτοκίνητο και το νεογέννητο αγκαλιά ή κρατώντας το στο πίσω κάθισμα μέσα σε καλάθι κι όχι σε κάθισμα αυτοκινήτου.
Ένας απ’τους μύθους που επικρατούν στην Ελλάδα, θέλει τα μωρά να μην πρέπει να δένονται σε κάθισμα αυτοκινήτου, γιατί θα κάνει κακό στη μέση τους.
Υπάρχουν βέβαια κι εκείνοι οι γονείς που μέσα στο μεγάλο κόστος όλων των απαραίτητων για το μωρό, αμελούν ή μεταθέτουν την αγορά καθίσματος αυτοκινήτου, με τη δικαιολογία:
– Ε, πόσο συχνά θα βγούμε από το σπίτι;
Τέλος, υπάρχουν κι εκείνες οι οικογένειες που δεν μπορούν να διαχειριστούν το κόστος αγοράς ενός νέου καθίσματος. Ή δεν έχουν κάποιον γνωστό ή συγγενή για να το δανειστούν.
Μάθε τα πάντα για το πρόγραμμα δανεισμού καθίσματος και ενημέρωσης για τη χρήση του
Στο Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Κέντρο Έρευνας και Πρόληψης Ατυχημάτων (ΚΕΠΑ) βρίσκεται σε εξέλιξη από το 1996 μια πρωτοποριακή, για την Ελλάδα, προσπάθεια:
Η εφαρμογή ενός προγράμματος δανεισμού παιδικών καθισμάτων για την άνετη και ασφαλή μεταφορά του μωρού μέσα στο αυτοκίνητο.
Το παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου θα χρειαστεί απ’την πρώτη-πρώτη ”βόλτα” που θα κάνει το μωρό κατά τη μεταφορά του απ’το μαιευτήριο στο σπίτι!
Γιατί πρέπει να χρησιμοποιείται το ειδικό παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου;
Γιατί και το μωράκι νιώθει πιο άνετα στο κάθισμα αυτοκινήτου. Και προστατεύεται πιο αποτελεσματικά σε οποιαδήποτε μεταφορά με το αυτοκίνητο.
Ο δανεισμός καθισμάτων συνηθίζεται ευρέως στις άλλες χώρες της Ευρώπης, αλλά στην Ελλάδα λειτουργεί για πρώτη φορά.
Πώς λειτουργεί το πρόγραμμα δανεισμού
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, δίνεται η δυνατότητα να ενημερωθούν οι γονείς για τα είδη των παιδικών καθισμάτων ανάλογα:
- με την ηλικία του παιδιού,
- τη χρησιμότητά τους και
- τον τρόπο τοποθέτησής τους στο αυτοκίνητο από ειδικά εκπαιδευμένη Επισκέπτρια Υγείας.
Διαβάστε την συνέχεια στο shape.gr