«Μόλις έφτασε ο θείος, πήγαινε να τον κάνεις μια μεγάλη αγκαλιά” ή
“Η θεία σου έδωσε αυτό το ωραίο παιχνίδι, πήγαινε να της δώσεις ένα φιλί”.
Αν έχετε πει ποτέ έτσι στο παιδί σας επειδή φοβάστε πως μπορεί να μην δείξει την “απαιτούμενη” τρυφερότητα από μόνο του, τότε καιρός να το ξανασκεφτείτε και να αναθεωρήσετε», προειδοποιεί τους γονείς η οργάνωση Girl Scouts ώστε να πάψουν να αναγκάζουν τα παιδιά τους να αγκαλιάζουν συγγενείς.
Σε άρθρο με τίτλο «Θυμηθείτε: Δεν χρωστάει σε κανέναν αγκαλιά. Ούτε καν στις γιορτές»,
η οργάνωση προσπαθεί ν’αποθαρρύνει τους απανταχού γονείς απ’το ν’αναγκάζουν τα παιδιά τους, κυρίως τις κόρες τους, ν’αγκαλιάζουν συγγενείς στις γιορτές. Και γενικά σ’οποιαδήποτε οικογενειακή συνάθροιση.
«Η κόρη σας ενδέχεται να δημιουργήσει λάθος αντίληψη για την συναίνεση και την φυσική επαφή», επισημαίνεται στο άρθρο.
«Σκεφτείτε το έτσι. Λέγοντας στο παιδί σας πως χρωστάει σε κάποιον μια αγκαλιά είτε επειδή απλώς δεν έχει δει αυτό το άτομο για καιρό είτε επειδή του έκανε κάποιο δώρο, μπορεί να το κάνει να αναρωτηθεί αν πάντα θα “χρωστά” οποιουδήποτε είδους τρυφερότητα όταν μελλοντικά την κερνούν ένα δείπνο ή κάνουν οτιδήποτε άλλο φαινομενικά καλό για εκείνη», συνεχίζει η οργάνωση.
Η Dr. Andrea Bastiani Archibald, ψυχολόγος και σύμβουλος γονέων, εξηγεί τι αντίκτυπο μπορεί να’χει το να λέμε στα παιδιά ν’αγκαλιάσουν ή να φιλήσουν κάποιον συγγενή:
– Η έννοια της συναίνεσης μπορεί να φαίνεται κάτι που αφορά μόνο τους ενήλικες και όχι τα παιδιά. Ωστόσο, ειδικά τα κορίτσια, πρέπει να μάθουν από μικρή ηλικία να βάζουν όρια σχετικά με το σώμα τους και να διεκδικούν τον σεβασμό αυτών σ’όλη τους τη ζωή. Όλο αυτό μπορεί να επηρεάσει την εικόνα που έχει για τον εαυτό της και το σώμα της ενόσω μεγαλώνει.
Το Girl Scouts προτείνει μερικές εναλλακτικές αντί για τις αγκαλιές και τα φιλιά. Ένα high-five (κόλλα πέντε), ένα νεύμα ή απλώς ένα γεια είναι αρκετά.
– Η εκδήλωση τρυφερότητας θα πρέπει πάντα να βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια του παιδιού, τονίζει η οργάνωση.
Το διαβάσαμε εδώ