Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού – τί δείχνει η ανάλυση της UNICEF

Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού

20 Νοεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού

UNICEF: Παρά την πρόοδο, 180 εκατομμύρια παιδιά αντιμετωπίζουν σήμερα χειρότερες προοπτικές από αυτές των γονέων τους.

Νέα Υόρκη, 20 Νοεμβρίου 2017

Παρά την παγκόσμια πρόοδο, 1/12 παιδιά σ’όλο τον κόσμο ζουν σε χώρες όπου οι προοπτικές τους, σήμερα, είναι χειρότερες απ’αυτές των γονέων τους, σύμφωνα με μια ανάλυση της UNICEF που πραγματοποιήθηκε για την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού.

Σύμφωνα με την ανάλυση, 180.000.000 παιδιά ζουν σε 37 χώρες όπου είναι πιο πιθανό να ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Να’ναι εκτός σχολείου ή να χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας βίας, σε σύγκριση με παιδιά που ζούσαν σ’αυτές τις χώρες πριν 20 χρόνια.

Ο Laurence Chandy, Διευθυντής της UNICEF για τα Δεδομένα, την Έρευνα και την Πολιτική δήλωσε:
– Ενώ η τελευταία γενιά έχει γνωρίσει τεράστιες, πρωτοφανείς προόδους στο επίπεδο διαβίωσης για τα περισσότερα παιδιά του κόσμου, το γεγονός ότι μια ξεχασμένη μειοψηφία παιδιών έχει αποκλειστεί απ’αυτές – χωρίς καμιά υπαιτιότητα δική τους ή των οικογενειών τους – είναι απαράδεκτο.

Η UNICEF τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού, η οποία σηματοδοτεί την επέτειο της υιοθέτησης της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, με παγκόσμιες εκδηλώσεις στις οποίες τα παιδιά έχουν τον πρώτο λόγο. Εκδηλώσεις μ’επώνυμους προσκεκλημένους κι άλλες κινητοποιήσεις παιδιών σε περισσότερες από 130 χώρες, προσφέροντας στα παιδιά το δικό τους βήμα για ν’ακουστεί η φωνή τους και να βοηθήσουν ώστε να σωθούν παιδικές ζωές. Ν’αγωνιστούν για τα δικαιώματά τους και ν’αναπτύξουν πλήρως τις δυνατότητές τους.

«Είναι η ελπίδα όλων των γονέων, παντού, να προσφέρουν περισσότερες ευκαιρίες στα παιδιά τους, σε σχέση με αυτές που οι ίδιοι απολάμβαναν όταν ήταν νέοι. Αυτή την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού, πρέπει να αποτιμήσουμε το πόσα παιδιά βλέπουν τις ευκαιρίες τους να περιορίζονται και τις προοπτικές τους να επιδεινώνονται», πρόσθεσε ο Laurence Chandy.

Αξιολογώντας τις προοπτικές των παιδιών να ξεφύγουν από την ακραία φτώχεια, να αποκτήσουν βασική εκπαίδευση και να αποφύγουν βίαιους θανάτους, η ανάλυση της UNICEF αποκαλύπτει ότι:

  • Το ποσοστό των ανθρώπων που ζουν με λιγότερο από $1,90 δολάρια την ημέρα έχει αυξηθεί σε 14 χώρες, όπως:
    – το Μπενίν,
    – το Καμερούν,
    – η Μαδαγασκάρη,
    – η Ζάμπια κι
    – η Ζιμπάμπουε.
    Η αύξηση αυτή οφείλεται, κυρίως, σε αναταραχές, συγκρούσεις ή κακή διακυβέρνηση.
  • Η ένταξη στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση μειώθηκε σε 21 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας και της Τανζανίας, λόγω παραγόντων όπως:
    – οι χρηματοπιστωτικές κρίσεις,
    – η ταχεία αύξηση του πληθυσμού κι
    – οι επιπτώσεις των συγκρούσεων.
  • Οι βίαιοι θάνατοι μεταξύ παιδιών ηλικίας κάτω των 19 ετών έχουν αυξηθεί σ’επτά χώρες:
    – την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία,
    – το Ιράκ,
    – τη Λιβύη,
    – το Νότιο Σουδάν,
    – τη Συρία,
    – την Ουκρανία και
    – την Υεμένη
    που είναι όλες τους χώρες που αντιμετωπίζουν μεγάλες συγκρούσεις.
  • Τέσσερις χώρες:
    – η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία,
    – το Νότιο Σουδάν,
    – η Συρία κι
    – η Υεμένη
    παρουσίασαν επιδείνωση σε περισσότερους από έναν απ’τους 3 τομείς που μετρήθηκαν. Το Νότιο Σουδάν, μάλιστα, παρουσίασε επιδείνωση και στους 3.

Ο Laurence Chandy δήλωσε:
– Σε μια περίοδο ταχείας τεχνολογικής αλλαγής, που οδηγεί σε τεράστια βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, είναι ακατανόητο το γεγονός εκατοντάδες εκατομμύρια να βλέπουν στην ουσία το βιοτικό τους επίπεδο να χειροτερεύει, δημιουργώντας τους ένα αίσθημα αδικίας, κι αντίστοιχα, αποτυχίας σ’εκείνους που’ναι επιφορτισμένοι με τη φροντίδα τους.
Δεν είναι ν’απορεί κανείς που αισθάνονται ότι η φωνή τους δεν ακούγεται και το μέλλον τους είναι αβέβαιο.

Διαβάστε τη συνέχεια στην επόμενη σελίδα

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network