Τι με περίμενε και τι σε περιμένει τον πρώτο χρόνο που από μαμά ενός, γίνεσαι μαμά δύο παιδιών. Οι δυσκολίες, οι καλύτερες στιγμές και τα sos.
Special βιωματικό αφιέρωμα από την Shape mama Κατερίνα Πατούλια.
Το άρθρο διαβάζεται ακούγοντας το Slow Down
Η μεγάλη μου κόρη ήταν δύο ετών (και ενός μήνα) μόλις όταν στο σπίτι έκανε την εμφάνισή της, η μικρή μου κόρη! Τι συνέβη τον πρώτο χρόνο αυτό με δύο παιδιά στο σπίτι; Τι να περιμένεις;
Ποια είναι τα σημεία κλειδιά και ποιες οι δυσκολίες και ποιες οι στιγμές που θα θυμάσαι για πάντα!
Υπήρχαν και συνεχίζουν να υπάρχουν γνωστοί που χρησιμοποιούν την φράση «ένα ίσον κανένα» και αναφέρονται σε παιδιά. Κακώς! Ένα παιδί είναι πάντοτε ένα παιδί, με τις δυσκολίες και τον αγώνα που απαιτείται για να μεγαλώσει και ν’ανατραφεί σωστά.
Κι ενώ ένα παιδί, έχει τον δικό του αγώνα ανατροφής, όταν έρχονται τα δύο παιδιά, θ’αναφέρω, απλά, πως αλλάζεις πίστα στο παιχνίδι που λέγεται «ζωή»!
Ήδη από τη διάρκεια της δεύτερης εγκυμοσύνης μου είχα καταλάβει ό,τι κάτι μου έλειπε σε σχέση με την πρώτη: Χρόνος! Χρόνος να ξεκουραστώ. Χρόνος να διαβάσω αν το μωρό είναι σήμερα στο μέγεθος αβοκάντο. Χρόνο να προετοιμάσω τη βαλίτσα για το μαιευτήριο.
Εκεί, κάπου στον ένατο, που ήθελα πώς και πώς να γνωρίσω το μικρό μου μωρό– κι ας το παραδεχτούμε πως δεν χωρούσε άλλο στην κοιλιά μου και δεν περνούσε ούτε εκείνη καλά, ούτε κι εγώ- η Μυρτώ, η διευθύντριά μας στο SHAPE, μου έλεγε όλο νόημα:
– Καλά είναι εκεί, απόλαυσέ το όσο μπορείς!
Ανυπόμονη όπως πάντα, εγώ δεν άκουγα!
Λίγο αργότερα ήρθε η ώρα του μαιευτηρίου, που κι εκεί η σοφή Μυρτώ μου είπε:
– Ξεκουράσου και κοιμήσου, γιατί σε περιμένουν πολλά στο σπίτι!
Και η αλήθεια είναι πως αυτές τις 365 ημέρες με δύο μωρά (γιατί ένα νήπιο δύο ετών, είναι μωρό) είχε απ’όλα:
Επιχείρηση Θηλασμός
Όταν απέκτησα την πρώτη μου κόρη τα έπαθα όλα: μαστίτιδα με πυρετό στις 8 ημέρες, σχισμένες θηλές και μπόλικος πόνος. Αυτή τη φορά, υπήρξα προετοιμασμένη, με τα κοχύλια μου (συλλογής γάλακτος), με τις κρέμες μου, με το κατάλληλο μασάζ για να μην πάθω μαστίτιδα πάλι.
Κι ενώ στο μαιευτήριο απόλαυσα το θηλασμό, ο ερχομός στο σπίτι αποδείχτηκε δυσκολότερος. Γιατί έχεις δύο χέρια, που κρατούν το νεογέννητο και πρέπει να βρεις κάποια ακόμα, σαν τη θεά Κάλι, για να βοηθήσεις και το μεγάλο σου παιδί, που μπορεί να θέλει να πάει στο μπάνιο, να θέλει να παίξει, να πρέπει να φάει, να θέλει παρηγοριά ή απλά μια αγκαλιά για να κοιμηθεί.
Αν θέλεις να θηλάσεις και έχεις αντοχή, μην τα παρατήσεις. Με πολύ κόπο, έχω καταφέρει να θηλάζω τη μικρή μου κόρη αποκλειστικά, τον δύσκολο αυτό πρώτο χρόνο κι έχουμε βρεθεί να τη θηλάζω παντού. Ακόμα κι ενώ μαθαίνω στη μεγάλη πώς να κάνει ποδήλατο χωρίς βοηθητικές ρόδες.
Σε στιγμές τις πιο δύσκολες, το να βγάλεις γάλα με το θήλαστρο, θα σε σώσει και θα παρέχει και στα δύο παιδιά σου, αυτό που χρειάζονται ακριβώς, εσένα!
Επιχείρηση ύπνος
Διαβάστε τη συνέχεια στο shape.gr