Εκείνοι που ως παιδιά δέχτηκαν πολλές αγκαλιές, χάδια και φιλιά, τείνουν να είναι αυθορμήτως στοργικοί. Ωστόσο, αν δεν βιώσατε έμπρακτες εκδηλώσεις αγάπης στην παιδική σας ηλικία, ίσως χρειαστεί, ως ενήλικες, να μάθετε τον εαυτό σας να τις δέχεται και να τις προσφέρει. Τα παιδιά έχουν ανάγκη από πάσης φύσεως σωματικής στοργής, σε καθημερινή βάση. Τα χάδια την ώρα του ύπνου, οι αγκαλιές, το κούρνιασμα αγκαλιά στον καναπέ τρέφουν την ψυχή του παιδιού – αρκεί να τα απολαμβάνει. Υπάρχουν παιδιά που δεν τους αρέσουν τα φιλιά, ενώ ευχαριστιούνται ιδιαιτέρως με την αγκαλιά.
Αν ένα παιδί απορρίπτει τη στοργική επαφή, θα χρειαστεί να βρείτε κάποιο άλλο είδος σωματικής επαφής, την οποία προτιμά.
Ορισμένα παιδιά αποφεύγουν την αγκαλιά και τα φιλιά.
Τα παιδιά αυτά έχουν συνήθως μεγαλύτερη ανάγκη φυσικής επαφής, ωστόσο νιώθουν πολύ ευάλωτα εξαιτίας αυτής της ανάγκης και είναι, συχνά, πολύ ευαίσθητα.
Αν το παιδί σας δυσανασχετεί με τη σωματική επαφή, δείξτε του τη στοργή σας με κάποιον άλλο τρόπο επαφής λιγότερο άμεσο, όπως ένα άγγιγμα στην πλάτη, μια τρυφερή ματιά, ένα απαλό χάδι, ένα κούρνιασμα στον καναπέ για να διαβάσετε κάποιο παραμύθι. Επίσης, ξαπλώστε κοντά του ή κοιμηθείτε μαζί του – είναι η καλύτερη ώρα για να μοιραστείτε αγάπη, χάδια και φιλιά, προσωπικές συζητήσεις καθώς σιγά-σιγά αποκοιμιέται. Ο ύπνος παρέα μπορεί να γιάνει και να αποτρέψει πολλές συναισθηματικές παθήσεις σε ανθρώπους κάθε ηλικίας, γι’ αυτό μη διστάσετε ν ακολουθήσετε μια από τις σπουδαιότερες ενστικτώδεις οδηγίες της φύσης – να κοιμάστε αγκαλιά με το παιδί σας.
Συνεχίστε να δείχνετε στοργή και στον έφηβο. Την χρειάζεται έντονα, αλλά δεν τολμά να την ζητήσει.
Τα αγόρια, κυρίως, δεν λαμβάνουν αρκετή στοργή ως έφηβοι. Μη φοβηθείτε το μπόι του ή, καμιά φορά, την επιφυλακτική συμπεριφορά του. Χρειάζεται και εκείνος στοργή. Μην τον ακουμπάτε μπροστά στους φίλους του δημοσίως. Ωστόσο, μη διστάσετε να τον αγκαλιάσετε. Να του δώσετε κανένα φιλί και κανένα χάδι. Ή, αν σας αφήσει, να τυλίξετε το μπράτσο σας στους ώμους του, καθώς παρακολουθείτε παρέα τηλεόραση.
Τα παιδιά που τείνουν να εκδηλώνουν το άγχος τους μ’επιθετικότητα, είναι, συχνά, εκείνα που, επίσης, δεν προτιμούν ιδιαιτέρα τη σωματική επαφή. Ίσως ως αποτέλεσμα αισθήματος ενοχής απαξίας ή ως ένδειξη της ευαίσθητης ιδιοσυγκρασίας τους. Προφανώς, η στοργή θα βοηθήσει το παιδί στον αγώνα του να βεβαιωθεί για την αγάπη σας, ώστε να γίνει λιγότερο επιθετικό. Το παιδί που αντιδρά στο άγγιγμα μπορεί να’ναι και σωματικά ευαίσθητο, οπότε ίσως θελήσει να περιορίσετε την πίεση του αγγίγματός σας για να μη γαργαλιέται. Ή και να προτιμά μόνο χάδια στη πλάτη. Θα βοηθούσε, επίσης, το παιδί αν έβλεπε τους γονείς του να εκφράζουν ο ένας στον άλλον τη στοργή τους μ’ένα αγκάλιασμα ή ένα τρυφερό χάδι.
Όταν το παιδί πραγματικά δεν θέλει να το φιλάμε οφείλουμε να το σεβαστούμε.
Ορισμένα παιδιά αναπτύσσουν μια απέχθεια στο άγγιγμα, ίσως γιατί εκείνη τη στιγμή υφίστανται κάποια ένδειξη στοργής που δεν Θέλουν. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να σεβόμαστε το σώμα τον παιδιού. Παράδειγμα: Ο παππούς μπορεί να πιστεύει ότι το αποχαιρετιστήριο φιλί είναι σημαντική ιεροτελεστία. Ωστόσο, αν το παιδί σας δεν θέλει, οφείλετε να σεβαστείτε την αξιοπρέπειά του. Η σωματική στοργή πρέπει να ανταλλάσσεται σύμφωνα με τους όρους του παιδιού. Οι γονείς δεν έχουν «δικαιώματα» πάνω στο σώμα του παιδιού τους. Η απαίτηση μιας αγκαλιάς. Η επιμονή να το σηκώνετε στα χέρια σας ή να το φιλάτε δεν συνιστά στοργική πράξη, εφόσον δεν την θέλει, αφού έτσι παραβιάζετε το σώμα του.
Ενώ σας αρέσει ν’αγκαλιάζετε και να φιλάτε το παιδί σας, σιγουρευτείτε ότι ικανοποιείτε την ανάγκη του και δεν την υπερβαίνετε. Σεβασμός του σώματός του από εσάς, είναι κι η καλύτερη προστασία ενάντια σ’οποιαδήποτε σωματική απρέπεια ή παρεκτροπή θα μπορούσε να συναντήσει. Όταν συμπεριφερόμαστε στο σώμα του με αξιοπρέπεια, θα ωφεληθεί από τη στοργή μας. Αυτού του είδους η συμπεριφορά θα καλλιεργήσει τον αυτοσεβασμό του και θα του προκαλέσει καλά αισθήματα. Θα περιορίσει τον θυμό και τα βίαια συναισθήματά του και θα καλλιεργήσει οικειότητα και θαλπωρή.
Naomi Aldort “Αναθρέφοντας τα παιδιά, αναθρέφουμε τον εαυτό μας”