H Σάντυ Κουτσοσταμάτη μιλά για τη διαφορετική μας αντιμετώπιση απέναντι στα ζώα.
Από παιδί αγαπούσα τα ζώα. Τα λάτρευα. Μεγάλωσα με ζωάκια στο σπίτι μου και πάντα θυμάμαι να προσπαθούν οι γύρω μου να με συγκρατήσουν για να μην τα πάρω όλα στο σπίτι μου. Στην εικόνα, δε, της κακοποίησης ενός ζώου, πραγματικά συγκλονιζόμουν. Ένιωθα την αδυναμία των ζώων να βοηθήσουν τον εαυτό τους, αλλά και να ζητήσουν βοήθεια και φυσικά, ο θυμός για τον θύτη ήταν ανυπόφορος.
Πριν λίγα χρόνια, η κόρη μου, έτρωγε κρέας και άρχισε να με ρωτάει από που προήλθε αυτό που τρώει. Όταν με πολύ ζόρισμα, της εξήγησα, εκείνη με κοιτούσε με απορία και θυμό. Ήταν από τις σπάνιες φορές που ένιωσα ότι της μεταφέρω ένα μη ξεκάθαρο μήνυμα. Από τη μια, προσπαθώ να την μάθω να αγαπάει τα ζώα και να φροντίζει όσο μπορεί, τα αδέσποτα, και από την άλλη την ταΐζω κρέας. «Μα μαμά κι αυτό ζωάκι δεν είναι; Τα γουρουνάκια και τις αγελαδίτσες δεν τα αγαπάμε;» Να ανοίξει η γη να με καταπιεί. Αυτό ήταν το συναίσθημα.
Πραγματικά, έχω διαβάσει σε πολλές μελέτες, ότι τα γουρουνάκια είναι εξίσου, αν όχι και πιο έξυπνα από τα σκυλάκια.
Έχω δει αγελάδες να δακρύζουν γιατί αισθάνονται τον κίνδυνο και τον βασανισμό.
Τελικά, πώς μεγαλώνουμε; Να αγαπάμε μόνο κάποια ζώα; Πόσο μπερδεμένα είναι όλα στο μυαλό μας σε σχέση με τους συγκάτοικούς μας στον πλανήτη;
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, διάβασα τη σύνδεση του φαινομένου του θερμοκηπίου, με την κτηνοτροφία.
Πόσο κακό κάνουμε, λοιπόν, στο περιβάλλον, όσο εμείς απολαμβάνουμε την ωραία μας μπριζόλα;
Συγκεκριμένα, ο Henning Steinfeld, ανώτατος αξιωματούχος του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Η.Ε. (FAO), έχει πει ότι: «Η εκτροφή ζώων είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες των σημερινών σοβαρότατων περιβαλλοντικών προβλημάτων» και ότι «απαιτείται άμεση δράση για να διορθωθεί η κατάσταση». Η κτηνοτροφία ευθύνεται για τις παρακάτω εκπομπές αερίων θερμοκηπίου: 1) 9% του διοξειδίου του άνθρακα, 2) 65% του οξειδίου του αζώτου το μεγαλύτερο μέρος του οποίου προέρχεται από την κοπριά και το οποίο είναι 296 φορές πιο επιβαρυντικό σε σχέση με το διοξείδιο του άνθρακα, 3) 37% του μεθανίου το οποίο παράγεται κατά ένα μεγάλο μέρος από το πεπτικό σύστημα των μηρυκαστικών και είναι 23 φορές πιο επιβαρυντικό σε σχέση με το διοξείδιο του άνθρακα, και 4) 64% της αμμωνίας που προκαλείται από τα ούρα των ζώων και συμβάλλει σημαντικά στην όξινη βροχή. Οι αριθμοί αυτοί, των παραπάνω αερίων, αφορούν αποκλειστικά στον ανθρώπινο παράγοντα.
Διάβασε τη συνέχεια στο missbloom.gr