Κατά τη διάρκεια μιας τυπικής σχολικής χρονιάς, υπάρχουν περίπου 525 ώρες μεταξύ 15:00 και 18:00 μ.μ. Ως επαγγελματίας εξωσχολικών δραστηριοτήτων, έχω δει αυτές τις ώρες να δαπανούνται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Έχω δει παιδιά να συμμετέχουν σε εξωσχολικές δραστηριότητες όπως αθλήματα, φροντιστήρια, εκπαιδευτικές εκδρομές και να μεταμορφώνονται μέσω τέτοιων προγραμμάτων ανάπτυξης.
Αυτές οι πολύτιμες 525 ώρες αντιπροσωπεύουν μια τεράστια ευκαιρία για τα παιδιά να μάθουν, ν’αναπτυχθούν, να δραστηριοποιηθούν. Οι εξωσχολικές δραστηριότητες έχουν πραγματικά πολύ σημαντικό αντίκτυπο στην εξέλιξή και την ανάπτυξή τους.
Μόλις ξεκαθαρίσετε τις διαθέσιμες εξωσχολικές δραστηριότητες, θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη σας τα παρακάτω ερωτήματα:
1. Αυτές οι εξωσχολικές δραστηριότητες έχουν συγκεκριμένους στόχους;
Οι στόχοι αυτοί ταιριάζουν με την ιδιοσυγκρασία του παιδιού σας; Πιστεύετε ότι θα τους πετύχουν; Είναι σημαντικό να το καταλάβετε πριν ξεκινήσετε να τις εξερευνείτε. Αναζητήστε εξωσχολικές δραστηριότητες που έχουν σαφείς στόχους. Αυξημένη σωματική δραστηριότητα, βελτιωμένες δεξιότητες ζωής ή βελτιώσεις στα ακαδημαϊκά αποτελέσματα. Μια εξωσχολική δραστηριότητα έχει καλή εφαρμογή όταν υπάρχει αλληλεπικάλυψη μεταξύ των στόχων σας και των στόχων του προγράμματος.
2. Θα έχει το παιδί μου ελεύθερο χρόνο;
Αφήνει αυτή η εξωσχολική δραστηριότητα ελεύθερο χρόνο στο παιδί μου; Πόσες ώρες πρέπει να διαθέτει σε αυτή; Ο ελεύθερος χρόνος αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα των παιδιών, δικαίωμα στην αυτενέργεια και την αυτοδιάθεση. Κατά τον ελεύθερο χρόνο τα παιδιά ξεδιπλώνουν τη δημιουργικότητά τους, αποκτούν πολύτιμες δεξιότητες, εξελίσσονται, κοινωνικοποιούνται. Ο ελεύθερος χρόνος των παιδιών έχει άρρηκτη σχέση με την ψυχική τους υγεία. Γι’ αυτό καλό είναι να αφήνουμε στα παιδιά μερικές ώρες μέσα στην μέρα που να μην κάνουν απολύτως ΤΙΠΟΤΑ!
3. Ποιος είναι υπεύθυνος αυτών των εξωσχολικών δραστηριοτήτων;
Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι οι εκπαιδευτικοί είναι καθοριστικοί σε οποιαδήποτε εξωσχολική δραστηριότητα. Το ιδανικό πρόγραμμα θα’ναι στελεχωμένο με επαγγελματίες που σκοπεύουν να δημιουργήσουν ουσιαστικές σχέσεις με τα παιδιά. Που σκοπεύουν να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις. Που θα βλέπουν το κάθε παιδί σαν ξεχωριστή οντότητα και θα εστιάζουν στην προσωπική του βελτίωση. Προτιμήστε ολιγομελή τμήματα για να εξασφαλίσετε ότι τα παιδιά θα πάρουν αυτό που χρειάζονται από κάθε είδους δραστηριότητα.
4. Τί θα αποκομίσει το παιδί μου από την συγκεκριμένη εξωσχολική δραστηριότητα;
Είναι μια ερώτηση που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας σκεπτόμενη το παιδί σας. Έχω γνωρίσει γονείς που δεν ήξεραν σε ποια δραστηριότητα να γράψουν το παιδί τους. Ρωτούσαν εμένα κι άλλους που ήρθαν σε μένα, λέγοντάς μου:
“Θέλουμε να κάνει πολεμικές τέχνες γιατί είναι άτολμος και ντροπαλός”.
Προσπαθήστε να κάνετε έναν συσχετισμό ανάμεσα στον χαρακτήρα του παιδιού σας και στα οφέλη που πιστεύετε ότι θα του παρέχει η εκάστοτε δραστηριότητα. Έτσι, θα σας είναι πιο εύκολο να καταλήξετε στην πιο σωστή επιλογή.
5. Θα αρέσει στο παιδί μου;
Τελευταίο, αλλά σίγουρα όχι λιγότερο σημαντικό, οι εξωσχολικές δραστηριότητες πρέπει να είναι διασκεδαστικές! Τα παιδιά παρακινούνται απ’τη διασκέδαση. Αν βρείτε ένα πρόγραμμα που το ενδιαφέρει πραγματικά, το παιδί σας θα ενθουσιαστεί και θα θέλει να συμμετάσχει. Μην υποχρεώσετε το παιδί σας να ακολουθήσει δραστηριότητες που δεν του αρέσουν επειδή τις κάνουν άλλα παιδιά της ηλικίας του. Ο καλύτερος τρόπος για να διαπιστώσετε αν του αρέσει η συγκεκριμένη δραστηριότητα είναι να επισκεφθείτε τις εγκαταστάσεις. Πόσο συμμετέχει; Δείχνουν να ασχολείται; Δείχνει να τους αρέσει; Χαμογελά και ενθουσιάζεται; Περιλαμβάνει το πρόγραμμα δημιουργικά και διασκεδαστικά στοιχεία; Και το πιο σημαντικό, τα παιδί λέει ότι διασκεδάζει;
Είτε έχετε στη διάθεσή σας μόνο 1 εξωσχολική δραστηριότητα είτε 10, αυτά τα ερωτήματα είναι πολύ σημαντικά. Πρέπει να τα λάβετε υπόψη σας, καθώς ξεκινάει η νέα σχολική χρονιά.
Το παιδί σας θα ξοδεύει περίπου 525 ώρες για αυτή την δραστηριότητα μέσα στο σχολικό έτος. Δεν πρέπει να είστε σίγουροι ότι αξίζει τον κόπο;