Η πνευματικότητα φαίνεται να οδηγεί στην ευτυχία και όχι τα επιτεύγματα
Παρά την προσοχή που έχει δοθεί την τελευταία δεκαετία στην ευτυχία και τα οφέλη της θετικής ψυχολογίας, υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό παιδιών και εφήβων που δηλώνουν δυστυχισμένα. Στατιστικές από το Πανεπιστήμιο του Cambridge δείχνουν ότι πέρα από το 20% – 25% των εφήβων με μείζονα κατάθλιψη είναι ένα άλλο 40% που αντιμετωπίζουν συμπτώματα κατάθλιψης σε κάποιο βαθμό, άγχους, καθώς επίσης κάνουν κατάχρηση ουσιών, αναφέρει σε άρθρο της στο Time, η Lisa Miller, Ph.D. Διευθύντρια Κλινικής Ψυχολογίας στοTeachers College του Columbia University και συγγραφέας του επερχόμενου βιβλίου The Spiritual Child; The New Science of Parenting for Health and Lifelong Thriving .
Τα παιδιά της μεσαίας τάξης, όπως επίσης και των πιο εύπορων οικογενειών, τα παιδιά που φαίνεται να έχουν τα πάντα, έχουν πολύ υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης, άγχους, κατάχρησης ουσιών και αντι-κοινωνικές τάσεις από τους λιγότερο προνομιούχους συνομηλίκους τους. Γιατί η πρωτοβουλία για μαζική ευτυχία απέτυχε στα παιδιά; Η επιστήμη βάζει το πρόβλημα στο μικροσκόπιο.
“Μία αυξανόμενη ναρκισσιστική κουλτούρα και η συνεχής ανταμοιβή για κάθε επίτευγμα, είτε πρόκειται για έναν αθλητικό αγώνα είτε για ένα τεστ στα μαθηματικά, δημιουργούν αυτό που ονομάζω στο βιβλίο μου ασύμμετρη ‘αυτό-επίδοση’ του παιδιού: Ένα παιδί που νιώθει ότι η αξία του βασίζεται στην ικανότητα και τα επιτεύγματα. Θέλουμε τα παιδιά μας να έχουν σθένος να επιμένουν και να κερδίσουν, αλλά πού θα οδηγήσει αυτό; Τα παιδιά έρχονται να πιστεύουν ότι δεν πήγαν καλύτερα από την τελευταία επιτυχία τους και σε περίπτωση ήττας ή ακόμα και μέτριας ανεπάρκειας υποφέρουν από μια αίσθηση αναξιότητας. Όταν η αγάπη εξαρτάται από τις επιδόσεις, τα παιδιά υποφέρουν”.
Μία νέα μελέτη…