Το Attachment parenting είναι μια θεωρία για το πώς να διαπαιδαγωγήσεις το παιδί σου με έναν «εναλλακτικό» τρόπο, ενάντια σε ό,τι ακούμε από το περιβάλλον μας. Η ακριβής μετάφραση του είναι «γονική προσκόλληση», αλλά δεν ακούγεται τόσο εύηχο ή και μερικοί το μεταφράζουν «ασφαλή προσκόλληση».
Το ap είναι ο τρόπος φροντίδας των παιδιών με σκοπό το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για το μωρό αλλά και το γονέα αφου το παιδί διαμορφώνει ένα ισχυρό συναισθηματικό δεσμό με τους γονείς κατά την παιδική ηλικία και τα αποτελέσματα το συνοδεύουν στην υπόλοιπη ζωή του και καθορίζουν την ανάπτυξη της προσωπικότητας του, αλλά και τις μετέπειτα κοινωνικές του σχέσεις. Attachment Parenting είναι τελικά αυτό που ενστικτωδώς θα έκαναν οι γονείς, ένας φυσικός τρόπος ανατροφής που βασίζεται στη φροντίδα της σχέσης γονέα-παιδιού, και ο γονέας καλείται να ανταποκριθεί με ευαισθησία και ενσυναίσθηση στις ανάγκες του.
Οι γονείς πρέπει να εμπιστεύονται το ένστικτό τους, να αναγνωρίζουν τις καταβολές τους και πώς έχουν επηρεάσει τον τρόπο που αναθρέφουν τα παιδιά τους και ο καθένας να κρατάει μόνο ό,τι λειτουργεί για τον ίδιο και την οικογένειά του. Κυριαρχεί τέλος, η Θετική Διαπαιδαγώγηση, δηλαδή «συμπεριφέρομαι στα παιδιά όπως θα ήθελα να μου συμπεριφέρονται και εμένα στη θέση τους». Αυτό ενθαρρύνει και ενδυναμώνει τον συναισθηματικό δεσμό παιδιού-γονέα και συνεπώς τα παιδιά μαθαίνουν να αυτορρυθμίζουν συναισθήματα συμπεριφορά.
Οι 7 βασικές αρχές
1. Birth bonding – Επαφή της μαμάς με το μωρό απο τη στιγμή της γέννας.
Η αρχική επαφή της μαμάς με το παιδί βοηθάει τη μελλοντική σχέση μεταξύ τους, η μαμά πρέπει να είναι κοντά με το μωρό της, σε στενή σωματική επαφή και έτσι δημιουργούνται και οι σωστές βάσεις για το θηλασμό.
2. Breastfeeding – Θηλασμός
Ο θηλασμός βοηθάει πολύ το δέσιμο. Θηλάζοντας το μωρό εκκρίνονται από τον υποθάλαμο του εγκεφάλου της μητέρας ορμόνες όπως η οξυτοκίνη που είναι η ορμόνη της αγάπης. Σημαντικό είναι να ταΐζουν οι μαμάδες το μωρό τους όποτε και όσο έχει ανάγκη και όχι ακολουθώντας πρόγραμμα συγκεκριμένων ωρών. Επίσης να το θηλάζουν μέχρι την ηλικία που εκείνο επιθυμεί.
3. Babywearing – να φοράς το μωρό σου σε μάρσιπο αγκαλιάς.
Το μωρό τον πρώτο καιρό της ζωής του δεν μπορεί να καταλάβει ότι είναι ανεξάρτητο άτομο. Πιστεύει ότι είναι προέκταση της μαμάς του. Για το λόγο αυτό θέλει να είναι συνέχεια στην αγκαλιά της μαμάς του. Είναι βάρβαρο από τη μια το μωρό να βρίσκεται για 9 μήνες στην κοιλιά της μαμάς του, να ακούει τον χτύπο της καρδιάς της, να νιώθει την κίνηση της, να ακούει τη φωνή της και μετά τη γέννηση να μένει σε ένα καρότσι. Στην αρχή της ζωής του έχει ανάγκη να νιώσει ασφάλεια και αγάπη και αργότερα να πάρει το δρόμο της ανεξαρτητοποίησης. Άρα θέλουμε την τοποθέτηση του μωρού στο μάρσιπο για τις πρώτες βόλτες ή όταν κινείστε μέσα στο σπίτι.
4. Bedding close to baby – Ύπνος μαζί ή έστω κοντά με το μωρό
«Family bed»: Είναι και αυτός ένας τρόπος επικοινωνίας, ειδικά σε γονείς που λείπουν πολλές ωρες από το σπίτι και έτσι μπορούν να αναπληρώσουν τις χαμένες ώρες με τον από- κοινού ύπνο. Όχι μόνο δεν κάνει κακό αλλά είναι ευεργετικό για το μωρό. Τα μωρά και τα παιδιά έχουν ανάγκες τη νύχτα ακριβώς όπως κατά τη διάρκεια της ημέρας.
5. Belief in the language value of your baby’s cry
Το κλάμα του μωρού είναι ο μοναδικός τρόπος επικοινωνίας του με το περιβάλλον του. Όταν κλαίει, κάτι χρειάζεται. Μπορεί να έχει ανάγκη να θηλάσει, να θέλει τη σωματική επαφή ή να ακούσει τη φωνή σου για να νιώσει ασφάλεια. Αν το άφήνεις μόνιμα να κλαίει θα σταματήσει κάποια στιγμή απογοητευμένο και λυπημένο τις προσπάθειες και θα πιστεύει ότι κανένας δεν του δίνει σημασία και θα χάσει την εμπιστοσύνη στον εαυτό του πριν καλά-καλά την αποκτήσει.
6. Beware of baby trainers
Να προσέχεις τους «ειδικούς» που αντιμετωπίζουν το μωρό σα να είναι κατοικίδιο και εσύ να πρέπει να το εκπαιδεύσεις γιατί αυτό ήρθε στον κόσμο να σε τυραννήσει. «Το σκυλί σου και το παιδί σου όπως το μάθεις». Οι νέες μαμάδες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα καχύποπτες με τους ειδικούς.
7. Balance – Iσορροπία
Ο ερχομός ενός μωρού είναι μια αλλαγή στην οικογένεια, μετά από ένα χρονικό διάστημα προσαρμογής της οικογένειας στις νέες συνθήκες, πρέπει οι γονείς να προσπαθήσουν να βρούν πάλι τις ισορροπίες τους. Ισορροπία ανάμεσα στις ανάγκες του παιδιού, στις ατομικές ανάγκες του κάθε γονέα και γενικά τις ισορροπίες της οικογένειας.
Το attachment parenting από κάποιους χαρακτηρίζεται ως νέα μόδα
Γυναίκες που επιλέγουν να θηλάζουν πολλά χρόνια τα παιδιά τους, να τα κουβαλούν συνεχώς στο μάρσιπο, να ζουν τους πρώτους μήνες κολλημένες με τα παιδιά τους, να κοιμούνται μαζί τους και γενικά να ανταποκρίνονται σε όλους τους τις ανάγκες άμεσα. Η πιο συνηθισμένες ατάκες που ακούνε όσοι κάνουν Attachment Parenting είναι «Έπρεπε να το βάλεις απ’ την αρχή στο κρεβάτι του, για να μάθει να κοιμάται μόνο του». «Αν το άφηνες να κλαίει τώρα δεν θα σε ταλαιπωρούσε στον ύπνο». «Αφου το παίρνεις όλη την ώρα αγκαλιά, θα κακομάθει». «Τα μωρά είναι χειριστικά, κλαίνε για να σε κάνουν να τους δώσεις σημασία» «Θηλασμός μέχρι τα έξι μήπως; »και πολλά άλλα. Η σημασία όμως του να ανταποκρινόμαστε με ευαισθησία στις ανάγκες των παιδιών τα βοηθάει στην εξέλιξή τους, σε όλα τα επίπεδα, ακόμα και στην ενήλική ζωή τους και όλες οι σύγχρονες έρευνες το υποστηρίζουν. Κακομαθαίνω το παιδί μου όταν του δίνω τα πάντα ανεξάρτητα με το τι έχει ανάγκη ή όχι. Οι γονείς που κακομαθαίνουν το παιδί, δίνουν παιχνίδια σε μια κρίση θυμού, παγωτό σαν ανταμοιβή που μάζεψε τα παιχνίδια. Οι γονείς που μεγαλώνουν τα παιδιά με ενσυναίσθηση δεν τους δίνουν ό,τι θέλουν αλλά αυτό που έχουν ανάγκη, δηλαδή απεριόριστη αγάπη και όχι απεριόριστα παιχνίδια. Με το attachment parenting γονείς και παιδί είναι σύμμαχοι και όχι αντίπαλοι! Εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον.
Ας μην φτάνουμε όμως στα άκρα…
Το Αp είναι μια προσέγγιση, παρά ένα αυστηρό σύνολο κανόνων. Για να θεωρηθεί οτι ένας γονιός ακολουθεί τη φιλοσοφία του attachment δεν είναι απαραίτητο να ακολουθεί όλα τα παραπάνω. Υιοθετεί ότι νιωθει ότι του ταιριάζε. Ό,τι όχι, το απορρίπτει. Μπορεί να υπάρχουν ιατρικοί ή οικογενειακοί λόγοι που να σας κάνουν να μην μπορείτε να ασκήσετε όλα αυτά.
Διάβασε τη συνέχεια στην επόμενη σελίδα