Πολλές φορές, πιάνω τον εαυτό μου να λέω κάτι και μετά από δευτερόλεπτα να το μετανιώνω… Και επειδή πάντα βοηθάει να ξέρουμε τι να αποφεύγουμε, προκειμένου να γίνουμε όσο πιο καλοί γονείς μπορούμε, σας γράφω αυτά που καλό θα ήταν να μην τα λέμε στα παιδιά μας.
«Μην μου αντιμιλάς»
Το παιδί έχει την ανάγκη να δείχνει την προσωπικότητά του και να βλέπει ότι γίνεται αποδεκτή. Συχνά, τα παιδιά διαφωνούν για να διαφωνήσουν. Θέλουν δηλαδή να αναγνωρίσουμε την δική τους προσωπική ταυτότητα. Το να τους επιβάλλουμε να μην μας αντιμιλούν, είναι σα να απορρίπτουμε την προσπάθειά τους και να τους λέμε ότι δεν πρέπει να εκφράζουν τις απόψεις τους, κάτι που δεν το θέλουμε να συμβαίνει στη ζωή τους. Αν το παιδί μιλάει προσβλητικά, τότε είναι καλύτερο να του πούμε ότι μας ενοχλεί ο τρόπος του και ότι του δίνουμε λίγο χρόνο να ηρεμήσει και να συζητήσουμε μετά γιατί μας ενδιαφέρει αυτό που θέλει να μας πει.
«Μόνο και το μάθει ο μπαμπάς σου (ή η γιαγιά σου ή ο παππούς σου)»
Αυτή η απειλή, εκτός από το ότι δεν έχει αποτέλεσμα, δημιουργεί αίσθημα φόβου και άγχους στο παιδί. περιμένει κάτι κακό να γίνει όταν δει τον μπαμπά για παράδειγμα και από την άλλη δημιουργεί το αίσθημα, ότι το άτομο που το λέει είναι ανίκανο να επικοινωνήσει μαζί του και άρα δημιουργεί απόσταση και αίσθημα ανασφάλειας.
«Το κάνεις λάθος»
Το παιδί ακούει «δεν μπορείς να τα καταφέρεις, δεν είσαι άξιο». Είναι πολύ καλύτερο να επισημαίνουμε στο παιδί τι καταφέρνει, παρά τι δεν καταφέρνει, γιατί αυτόν τον τρόπο σκέψης θέλουμε να υιοθετήσει και στην μετέπειτα ζωή του.
Διαβάστε τη συνέχεια στο missbloom.gr