Όλοι οι ψυχολόγοι διατείνονται πως τα παιδιά δεν θέλουν πολλά για να είναι ευτυχισμένα. Και είναι αλήθεια αυτό. Ένα σπιτικό που αντανακλά χαρά και αγάπη χαρίζει στο παιδί ηρεμία και ασφάλεια. Και για να δώσεις χαρά σε ένα παιδί, δεν χρειάζεται να έχεις χρήματα, ούτε μια ανέφελη ζωή. Το μόνο που χρειάζεται είναι χρόνο από μέρους σας και μια συμπεριφορά που αποπνέει τρυφερότητα, αποδοχή και αγάπη. Ακολουθούν 9 πράγματα που μπορείτε να κάνετε.
1) Αποδεχτείτε την προσωπικότητα του παιδιού σας
Κάθε παιδί γεννιέται με συγκεκριμένη χαρακτηρολογική προδιάθεση, την ιδιοσυγκρασία ή το ταπεραμέντο του, το οποίο φαίνεται από τα πρώτα χρόνια (σε αντίθεση με την προσωπικότητα, η οποία διαμορφώνεται σταδιακά). Υπάρχουν τέσσερις βασικές κατηγορίες παιδικού ταπεραμέντου: τα «εύκολα παιδιά», τα «δύσκολα παιδιά», τα «παιδιά που αργούν να ανταποκριθούν» και η «μικτή» κατηγορία. Είναι απαραίτητο να μάθετε να ανταποκρίνεστε στις ιδιαίτερες ανάγκες και το ιδιαίτερο ύφος του παιδιού σας.
2) Αφιερώστε χρόνο στο παιδί σας
Που αφιερώνετε τις ώρες σας κατά τη διάρκεια της ημέρας; Πόσο χρόνο διαθέτετε για την εργασία σας, για τις δουλειές, για τα διαδικαστικά, για το παιδί σας και τον εαυτό σας; Ποια πράγματα κατασπαταλούν τον χρόνο σας; Σκεφτείτε πόσο σημαντικό είναι για εσάς και το παιδί σας να περνάτε χρόνο μαζί. Τέτοιο χρόνο μπορεί να έχετε όταν κάνετε κάποια εργασία (π.χ. μαγείρεμα) και το παιδί είτε να σας βοηθάει, είτε να είναι δίπλα σας. Να λοιπόν μια ευκαιρία να του πείτε: «Τώρα που είμαστε παρεούλα, πες μου πώς ήταν η μέρα σου στο σχολείο». Μια επίσης καλή ευκαιρία είναι όταν είστε στο αυτοκίνητο για να πάτε σε κάποια δραστηριότητα. Ποιοτικός χρόνος είναι η ώρα που συζητάτε, που μαθαίνετε τι σκέφτεται, πως νιώθει, τι επιθυμεί, τι συμβαίνει στην ζωή του. Έτσι χτίζεται ψυχική εγγύτητα, εμπιστοσύνη, βαθύτερη κατανόηση και επικοινωνία.
3) Επενδύστε στην αφή
Το άγγιγμα μητέρας παιδιού είναι ο πιο απλός και ταυτόχρονα ο πιο βαθύς τρόπος δεσίματος. Το άγγιγμα έχει πολλές μορφές: αγκαλιές και φιλιά, γαργάλημα, κράτημα του χεριού, παιχνίδια με τα χέρια. Το φιλί για καληνύχτα και το χάδι στην πλάτη του παιδιού είναι σημαντικά για το ψυχικό δέσιμο μεταξύ σας.
4) Επενδύστε στην αυτογνωσία
Κάθε μητέρα θέλει να πιστεύει ότι το παιδί της είναι το καλύτερο. Η πραγματικότητα είναι ότι κάθε παιδί έχει δυνατά και αδύνατα σημεία. Ρόλος της μητέρας – Life coach είναι μέσα από παραδείγματα της καθημερινότητας να βοηθήσει το παιδί να καταλάβει ποια είναι τα δυνατά του σημεία και να «χτίσει» πάνω σε αυτά, να τα απολαμβάνει και να νιώθει περήφανο. Αντίστοιχα, θα πρέπει να το βοηθήσετε να δει τις αδυναμίες του και να αντιληφθεί ότι κάποιες διορθώνονται, ενώ κάποιες άλλες απλώς βελτιώνονται και θα πρέπει να τις αποδεχθεί και να ζει με αυτές. Σε κάθε περίπτωση όμως, του διδάσκετε ότι το σημαντικό είναι να νιώθει όμορφα με τον εαυτό του και να μην μειονεκτεί.
5) Διαχειριστείτε τα αρνητικά συναισθήματα
Διδάξτε στο παιδί πώς να διαχειρίζεται σωστά τα αρνητικά του συναισθήματα, χωρίς να τα καταπνίγει «είναι φυσικό να θυμώνεις όταν η μικρή σου αδερφή σου παίρνει τα πράγματα. Δεν χρειάζεται όμως να την χτυπάς. Μπορείς να της πεις ότι αυτό που έκανες δεν είναι σωστό κι ότι θύμωσες, να της ζητήσεις να σου δώσει πίσω αυτό που σου πήρε, να πεις ευχαριστώ και να το βάλεις στην θέση του».
6) Καλλιεργήστε την ψυχική ανθεκτικότητα
Δείξτε με το παράδειγμά σας ότι στην ζωή αντιμετωπίζουμε δυσκολίες αλλά δεν εγκαταλείπουμε, ότι το στρες είναι φυσιολογική αντίδραση στις πιέσεις, αλλά μπορούμε να το διαχειριστούμε. Βάλτε όρια και κανόνες στην οικογενειακή ζωή και δημιουργείστε ατμόσφαιρα αγάπης και χαράς στο σπίτι. Αυτά ισχύουν ακόμα κι όταν υπάρχουν οικονομικά προβλήματα. Το να γυρίσει το παιδί από το σχολείο και να το υποδεχτείτε με ένα χαμόγελο και μια αγκαλιά δεν κοστίζει τίποτα. Το να ρωτήσετε πως ήταν η μέρα του είναι επίσης ανέξοδο αλλά πολύτιμο για την ψυχική υγεία του παιδιού και το δέσιμο μαζί του.
7) Να θυμάστε ότι η γλώσσα κόκκαλα δεν έχει και κόκκαλα τσακίζει
Σε στιγμές ένστασης αποφύγετε να αποδώσετε χαρακτηρισμούς (π.χ. είσαι βλάκας) ή να κάνετε δηλώσεις χρησιμοποιώντας το ποτέ ή το πάντα, το όλα ή το τίποτα (ποτέ δεν τακτοποιείς τα πράγματά σου) γιατί έτσι κάνετε το παιδί να δει τον εαυτό του αρνητικά και να μην επικεντρωθεί στο ότι η συμπεριφορά του και μόνο είναι λανθασμένη. Επομένως, είναι διαφορετικό να πούμε είσαι «κακό παιδί» από το να πούμε «θύμωσες και δείχνεις κακή συμπεριφορά χτυπώντας την αδερφή σου».
8) Καθιερώστε τις δικές σας ιδιαίτερες συνήθειες που ευνοούν το συναισθηματικό δέσιμο
Για παράδειγμα, μια φορά την εβδομάδα, μετά το μπάσκετ μπορείτε να σταματήσετε στο περίπτερο και να αγοράσετε απλά τσίχλες ή να διαβάζετε κάθε βράδυ στο παιδί σας – ακόμη κι αν αυτό ξέρει ήδη να διαβάζει. Δημιουργήστε οικογενειακές παραδόσεις που ευνοούν το συναισθηματικό δέσιμο.
9) Τονίστε την μοναδικότητα του παιδιού σας
Ακόμη και αν έχετε τρία ή και τέσσερα παιδιά καθένα είναι μοναδικό κι αναντικατάστατο. Να θυμάστε να το λέτε αυτό συχνά σε κάθε παιδί σας, μαζί με το «σε αγαπάω». Αποδεχτείτε ότι το παιδί σας δεν είναι ίδιο με εσάς, μπορεί μάλιστα να είναι και τελείως διαφορετικό. Ωστόσο, βρείτε τρόπους επικοινωνίας και δεσίματος μεταξύ σας, που κάνουν και τους δυο σας να αισθάνεστε όμορφα.
Απόσπασμα από το βιβλίο «Καταπληκτική Μαμά» Δρ. Λίζα Βάρβογλη, Εκδ. Mamaya