Πολλές φορές δεν ξέρουμε πώς να συνδεθούμε με τα παιδιά μας. Και στην προσπάθειά μας γινόμαστε κουραστικοί και βαρετοί. Η ψυχολόγος και συγγραφέας Λίζα Βάρβογλη μας προτείνει 30 τρόπους που μας φέρουν πιο κοντά με το παιδί μας.
1. Μάθετε να ακούτε. Απλώς καθίστε και ακούστε τι έχει να σας πει το παιδί σας. Χωρίς σχόλια, χωρίς παρεμβάσεις. Προσπαθήστε να αντιληφθείτε τις λεπτές αποχρώσεις, παρατηρήστε τη γλώσσα του σώματος. Και έτσι θα μάθετε πολύ περισσότερα από το να τον/τη βομβαρδίσετε με ερωτήσεις.
2. Κάθε μέρα να ρωτάτε το παιδί σας πώς ήταν η μέρα του. Ακόμα και αν αυτό δε σας φαίνεται σπουδαίο, ωστόσο περνάει το μήνυμα στο παιδί σας ότι νοιάζεστε για το ίδιο και τη ζωή του. Μην κατακρίνετε, μην βομβαρδίζετε με ερωτήσεις, απλώς ακούστε. Προτιμήστε ερωτήσεις ανοιχτού τύπου, ώστε η απάντηση να μην είναι ναι/όχι και συγκεκριμένες ερωτήσεις που δείχνουν ότι θυμάστε αυτά που σας είπε σε προηγούμενες συζητήσεις.
3. Να είστε το σωσίβιο, αλλά όχι ο ναυαγοσώστης! Αν ακούτε με προσοχή, το έφηβο παιδί σας θα σας μιλάει. Όμως, δε θέλει να πάρετε τον έλεγχο και να του λύσετε τα προβλήματα, γιατί έτσι νιώθει ότι του στερείτε την ανεξαρτησία και την αυτονομία του και το κάνετε να νιώθει εξαρτημένο και άχρηστο! Κάντε στρατηγικές ερωτήσεις για να διαπιστώσετε πώς αισθάνεται το παιδί σας και να το κινητοποιήσετε να βρει τις καλύτερες λύσεις. Στο τέλος της συζήτησης θα νιώθει κοντά σας.
4. Στο αυτοκίνητο, δώστε στο έφηβο παιδί σας το ρόλο του DJ! Η μουσική είναι σημαντικό μέρος της εφηβικής ζωής και ταυτότητας. Στο αυτοκίνητο αφήστε το παιδί σας να διαλέξει ραδιοφωνικό σταθμό ή CD. Μην αρχίσετε τα αρνητικά σχόλια και τις συγκρίσεις με την εποχή σας! Σεβαστείτε το γούστο του παιδιού σας και αντιμετωπίστε τις μουσικές του προτιμήσεις σαν ένα παράθυρο που σας δείχνε τη θέα στο συναισθηματικό του κόσμο και στις σκέψεις του. Και γιατί όχι, ξεκινήστε μια συζήτηση για μουσική!
5. Δημιουργήστε το δικό σας οικογενειακό κλαμπ βιβλίου. Ζητήστε από το παιδί σας να επιλέξει ένα βιβλίο της αρεσκείας του ή διαλέξτε εσείς ένα και διαβάστε το παράλληλα. Βρείτε χρόνο να συζητήσετε αυτό που διαβάζετε: τι σας αρέσει, ποιος είναι ο αγαπημένος σας χαρακτήρας, τι επιλογές έκανε, εσείς θα κάνατε τις ίδιες επιλογές; Κλπ.
6. Διοργανώστε ένα ‘δείπνο’ για μερικούς φίλους του παιδιού σας και ζητήστε του να ασχοληθεί και το ίδιο με το μενού και το μαγείρεμα! Έτσι θα γνωρίσετε τους φίλους του, θα διδάξετε στο παιδί σας πώς να φτιάχνει απλά πιάτα,και θα του δείξετε ότι το αντιμετωπίζετε σαν μεγάλο άνθρωπο και ότι ενδιαφέρεστε για τη ζωή του.
7. Επιτρέψτε του να φέρει έναν φίλο σε μια οικογενειακή έξοδο ή διακοπές. Πολλοί γονείς θεωρούν ότι αν κάνουν κάτι τέτοιο αφαιρούν κάτι από την οικογενειακή ατμόσφαιρα: η πραγματικότητα όμως είναι ότι έτσι γλιτώνουν τα ‘μούτρα’ του εφήβου που δεν έχει κάποιον συνομήλικο μαζί του και υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να περάσει καλά το παιδί με τον φίλο και την οικογένειά του.
8. Γυμναστείτε μαζί. Δοκιμάστε να πάτε παρέα στο γυμναστήριο, σε μια τάξη χορού ή πολεμικών τεχνών, να κάνετε ποδήλατο ή να περπατήσετε παρέα. Ακόμα και χωρίς πολλά λόγια, ο βαθμός σύνδεσης είναι τεράστιος.
9. Δείτε παρέα μια ταινία ή ένα σόου κάθε εβδομάδα. Φτιάξτε ποπκόρν, καθίστε δίπλα και απολαύστε μια ταινία παρέα μια στο τόσο. Κυριακή βράδυ πριν ξεκινήσει το σχολείο είναι μια καλή επιλογή.
10. “Δεθείτε” κάνοντας δουλειές μαζί. Την ώρα που το παιδί σας κάνει τα μαθήματά του κάντε του παρέα κάνοντας κάποια δουλειά στο κομπιούτερ σας ή διαβάζοντας ένα βιβλίο. Ή ζητήστε του να σας βοηθήσει σε κάποια δουλειά του σπιτιού, δουλεύοντας δίπλα-δίπλα (πχ στρώνει το τραπέζι κι εσείς κόβετε σαλάτα) και κάνετε κάποιο θετικό σχόλιο που δείχνει ότι συνεργάζεστε για κάτι καλό.
11. Παρακολουθήστε τις δραστηριότητές του. Δείξτε ενδιαφέρον και πηγαίνετε να δείτε το παιδί σας στις διάφορες δραστηριότητές του: μην υποθέτετε ότι δε θέλει ή ότι θα ντραπεί αν είστε εκεί.
12. Γκρινιάξτε παρέα για το πόσο πολλά και δύσκολα μαθήματα έχει για το σπίτι! Έτσι του ελαφρώνετε συναισθηματικά τουλάχιστον το φορτίο και του δείχνετε ότι κατανοείτε τα προβλήματά του και τη δουλειά που κάνει καθημερινά. Προσφερθείτε να βοηθήσετε όπου μπορείτε (αλλά όχι να κάνετε εσείς τη δουλειά του παιδιού!). Προσφέρετέ παράλληλα του ένα αγαπημένο του σνακ.
13. Αγκαλιάστε το παιδί σας καθημερινά. Η αγκαλιά είναι μια ένδειξη αγάπης και νιαξίματος και τη χρειαζόμαστε όλοι, ανεξαρτήτως ηλικίας. Πέστε «σε αγαπώ»χωρίς να φοβάστε.
14. Και αν δε θέλει αγκαλιές, κάντε του μασάζ στο σβέρκο (την ώρα που διαβάζει) ή στα πόδια (την ώρα που ξεκουράζεται).
15. Δημιουργήστε τις δικές σας μικρές καλές συνήθειες. Μια βόλτα στα μαγαζιά παρέα, πίτσα από ένα αγαπημένο μέρος κάθε Κυριακή, θέατρο μια φορά το μήνα, κλπ. Βρείτε κάτι που αρέσει στο παιδί σας και εντάξτε το στο πρόγραμμα με συχνότητα. Το έφηβο παιδί σας θα το περιμένει και θα βασίζεται σε αυτές τις στιγμές σύνδεσης μαζί σας.