Έρευνα – από την πολλή ενσυναίσθηση μπορεί να πάθουν τα νεύρα μας

Πολλή ενσυναίσθηση

Είναι αποδεδειγμένο πως τα παιδιά που απολαμβάνουν την αμέριστη κατανόηση τον γονιών τους έχουν λιγότερη κατάθλιψη, είναι λιγότερο επιθετικά και γίνονται ενήλικες με έντονη ενσυναίσθηση. Οι γονείς απο την άλλη αναφέρουν πως νιώθουν μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση όταν προσπαθούν να κατανοήσουν τα συναισθήματα των παιδιών τους.

Μια έρευνα, ωστόσο, ήρθε να ανατρέψει πολλά απ’ όσα πιστεύαμε όσον αφορά την “εξάσκηση” της ενσυναίσθησης από την πλευρά των γονέων. Σύμφωνα λοιπόν με μια ομάδα του Πανεπιστημίου Northwestern, η γονική ενσυναίσθηση έχει κάποιο “κόστος” για τους γονείς, εν αντιθέσει με τα παιδιά. Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως πράγματι τα παιδιά που έχουν την τύχη να ανήκουν σε μια οικογένεια με κατανόηση και ενσυναίσθηση βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση σωματικά και συναισθηματικά απ’ όσα δεν ήταν τόσο τυχερά. Από την άλλη, όμως, τα κύτταρα των γονέων που έκαναν τα πάντα για να κατανοήσουν τα παιδιά τους, αποκαλύπτουν χρόνια, χαμηλού βαθμού φλεγμονή, ενώ κάθε φορά που τα παιδιά αυτών των γονέων υποφέρουν ψυχολογικά, αυτό επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα των συγκεκριμένων γονέων σε τεράστιο βαθμό.

Τα συγκεκριμένα ευρήματα είναι παρεμφερή με αυτά προηγούμενων ερευνών που δείχνουν ότι οι φροντιστές των ατόμων με χρόνιες ασθένειες αναπτύσσουν χρόνια φλεγμονή και αυξημένες ορμόνες του στρες με την πάροδο του χρόνου.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Η ενσυναίσθηση, απαιτεί από εμάς τους γονείς να βάλουμε τα δικά μας συναισθήματα στην άκρη προκειμένου να επικεντρωθούμε σε κάποιον άλλον. Όλη αυτή η προσπάθεια δημιουργεί αυξημένο στρες. Οι γονείς με υψηλή ενσυναίσθηση συνήθως είναι πιο πρόθυμοι να θυσιάσουν την υγεία τους για το καλό των παιδιών τους, παραλείποντας την σωματική τους άσκηση, επειδή δεν έχουν χρόνο λόγω των παιδιών, μειώνοντας τις ώρες ύπνου και συρρικνώνοντας όλες εκείνες τις δραστηριότητες που τους δίνουν προσωπική χαρά και μειώνουν το στρες.

Οι οικογενειακοί σύμβουλοι συνήθως προτείνουν στους γονείς να ακολουθούν τον δρόμο της ενσυναίσθησης. Η επικεφαλής των συγκεκριμένων μελετών, Erika M. Manczak λέει:
– Αν, όμως, αυτή η συναισθηματική προσπάθεια έχει αρνητικό αντίκτυπο στην σωματική τους υγεία, καλό θα’ταν να μην παραμελούν τον εαυτό τους.

Το να μην κοιμάσαι αρκετά και να μην ασκείσαι για παράδειγμα βλάπτει το ανοσοποιητικό σου. Δεν είναι καθόλου εγωιστικό αν οι γονείς δεν εγκαταλείψουν συνήθειες που μόνο σωματική και πνευματική υγεία και αντοχή μπορούν να τους προσφέρουν.

Απόδοση Λία Τσαρούχη

Ακολούθησε το TheMamagers στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα

Best of network