Πέμπτη δημοτικού, η ψηλή της τάξης με γυαλί πατομπούκαλο και μαλλί αφάνα.
Τα 80s…
Δώρα, συγγενείς και φίλοι φέρνανε σε γιορτές και γενέθλια για το σχολείο: γόμες, μολύβια, ξύστρες, χάρακες. Κάποια χρησιμοποιούνταν… κάποια άλλα σκέφτηκα μία μέρα να αρχίσω να τα πουλάω στους συμμαθητές μου, μία δραχμή, δύο δραχμές ανάλογα μέχρι που μετά από δύο-τρείς φορές το ανακάλυψε η μητέρα μου και μου είπε ότι δεν είναι σωστό αυτό, και πώς το σκέφτηκες, και μη το ξανακάνεις. Δεν είχα που δεν είχα την εμφάνιση τότε (τρελό μαλλί και γυαλί σας λέω), έπρεπε κάτι να κάνω και εγώ…και μου άρεσε να πουλάω.
Θυμάμαι τους τα έδειχνα, τους έπειθα φυσικά ότι είναι καινούρια, και δεν έχουν χρησιμοποιηθεί και ότι από μένα θα τα αγοράσουν πολύ πιο φθηνά από ότι στα μαγαζιά. Και σήμερα που το θυμάμαι και γελάω, αναρωτιέμαι: ήταν αυτή η πρώτη ένδειξη μίας επιχειρηματικής δραστηριότητας; Για «μαύρη αγορά» δεν ήξερα τίποτα φυσικά στην Πέμπτη δημοτικού.
Τα χρόνια πέρασαν και η ιστορία ξεχάστηκε. Μεγαλώνοντας ο τίτλος «επιχειρηματίας» είχε πάντα μία αρνητική χροιά. Το «λαμόγιο», ο «ανήθικος»… Ευτυχώς βλέποντας, μαθαίνοντας και ζώντας σε ένα περιβάλλον υποστηρικτικό σε επιχειρήσεις και καινοτόμες ιδέες, έμαθα ότι το κάνεις μία μικρή επιχείριση δεν είναι κακό. Και μάλιστα αν η επιχείρησή σου έχει και social impact στην ουσία βοηθάς και λύνεις ένα πρόβλημα που μία κυβέρνηση δεν κατάφερε να λύσει και βελτιώνεις τις συνθήκες διαβίωσης πολλών ανθρώπων. Στα αγγλικά λέγεται social entrepreneurship.
Έγινε όμως και κάτι άλλο στο Λουξεμβούργο που μου έμαθε ότι όταν οι γυναίκες και δη μαμάδες στηρίζουν η μία την άλλη, όλα είναι δυνατά.
Ακόμα και η επιχειρηματικότητα.
Φτάνω αργοπορημένη στη συνάντηση, στην είσοδο του κτηρίου χαμογελαστές κάποιες κοπέλες μου προτείνουν να πάρουν το παλτό μου και με οδηγούν στην αίθουσα που θα γίνονταν οι ομιλίες.
Παντού γυναίκες διαφορών ηλικιών, εθνικοτήτων αλλά με μία κοινή αγάπη «γυναικεία επιχειρηματικότητα».
Σήμερα είναι το launching day των mumpreneurs. Μία ομάδα γυναικών και ταυτόχρονα και μαμάδων, αποφάσισε να δημιουργήσει έναν οργανισμό για να εμπνεύσει, να καθοδηγήσει και να υποστηρίξει μαμάδες που έχουν ή θέλουν να ξεκινήσουν τη δική τους δουλειά, τη δική τους μικρή ή μεγάλη επιχείρηση.
Σημασία δεν έχουν όμως οι τύποι και η θεωρία, σημασία έχει να ακουστεί η φωνή όσων γυναικών αποφάσισαν για κάποιο λόγο να αφήσουν μία ασφαλή και καλοπληρωμένη δουλειά και να ξεκινήσουν το δικό τους όνειρο και να χαράξουν τη δική τους πορεία.
Οι περισσότερες γυναίκες που γνώρισα εκείνο το βράδυ είχαν να αφηγηθούν ιστορίες που σε ενέπνεαν. Μία μαμά τριών παιδιών, χωρισμένη, δούλευε σε κάποιο ινστιτούτο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μία δουλειά με πολύ καλό μισθό, σταθερότητα και αρκετές εβδομάδες άδεια το χρόνο. Ένα πρωί δε σηκώθηκε να πάει στη δουλειά. Έμεινε ακινητοποιημένη στο κρεβάτι. Της ήταν αδύνατον. Διεγνώσθη με burn out. Και…ευτυχώς που συνέβη.
Μου λέει συγκινημένη ότι αυτό ήταν το καμπανάκι ότι κάτι δε πάει καλά. Δε μου άρεσε η δουλειά μου, δε μου άρεσε να εργάζομαι 12-15 ώρες την ημέρα και να μην έχω χρόνο να δω τα παιδιά μου, δε μου άρεσε να ζω χωρίς να ζω. Αποφάσισα να παραιτηθώ και να ξεκινήσω να κάνω αυτό που ήθελα πάντα. Φοβόμουν πολύ, ήταν πολύ δύσκολα στην αρχή άλλα δε το έβαζα κάτω. Σήμερα είναι πετυχημένη σε αυτό που επέλεξε να κάνει, είναι χαρούμενη, έχει νόημα η ζωή της και επειδή κάνει αυτό που της αρέσει είναι σαν να μην εργάζεται.
Θα μου πείτε, σε έναν κόσμο που όλα αλλάζουν τόσο γρήγορα, που όλα είναι τόσο ρευστά, ποιος να σκεφτεί να κάνει δική του επιχείρηση και πώς;
Να λοιπόν πως οι mumpreneurs προσπαθούν να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα:
- Έχουν ένα δίκτυο εθελοντριών (νομικών, επιχειρηματιών, λογιστριών,κλπ) που δίνει συμβουλές σε γυναίκες στην αρχή της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας και της καθοδηγεί στα βήματα τους.
- Διοργανώνουν σεμινάρια με θεματολογία σχετική με την επιχειρηματικότητα
- Βρίσκονται για καφέ για networking
- Στηρίζει η μία την άλλη
- Οργανώνουν δράσεις και άλλες συναντήσεις με σκοπό την ανταλλαγή εμπειριών, απόψεων και συμβουλών.
- Και φυσικά αποδαιμονοποιούν την γυναικεία επιχειρηματικότητα. Και αν είσαι και μαμά ακόμα καλύτερα.
Για την πετυχημένη δράση τους πάντως, συμβάλλει και το ότι το κράτος του Λουξεμβούργου έχει δημιουργήσει ένα πάρα πολύ υποστηρικτικό περιβάλλον ειδικά για γυναικεία επιχειρηματικότητα και δηλώνει απλά και ξεκάθαρα: Το Λουξεμβούργο θέλει περισσότερες γυναίκες επιχειρηματίες.
Οι διαδικασίες είναι πολύ πιο απλές. Υπάρχει μεγάλη καθοδήγηση και στήριξη από οργανισμούς, πιο εύκολη χρηματοδότηση και γενικότερα ένα περιβάλλον υποστηρικτικό σε γυναίκες.
Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι θα δημιουργηθεί κοινός εργασιακός χώρος για γυναίκες (co-working space) και δη μητέρες που θέλουν να ξεκινήσουν τη δική τους δραστηριότητα δίπλα στον οποίο θα υπάρχει παιδικός σταθμός που θα μπορούν να αφήνουν τα παιδάκια τους όταν εκείνες θα εργάζονται στο επιχειρηματικό τους σχέδιο.
Στο Λουξεμβούργο υπάρχουν επίσης τα λεγόμενα incubators. Οργανισμοί που θα ακούσουν την επιχειρηματική ιδέα που έχετε, θα σας καθοδηγήσουν, θα σας φέρουν σε επαφή με ανθρώπους που θα μπορούν να σας βοηθήσουν και σε επαφή με επενδυτές. Δωρεάν σεμινάρια, επιμορφώσεις και το νεοσύστατο House of Entrepreneurship είναι εκεί για να σας βοηθήσει σε κάθε σας βήμα. Και όταν λέμε επιχειρηματίες, μη φανταστείτε πολυεθνικές, φανταστείτε μαμάδες που έχουν ένα χόμπι π.χ τους αρέσει το πλέξιμο.
Φτιάξανε μία μικρή εταιρεία και βοηθήσανε γυναίκες μεγαλύτερες σε ηλικία, να πλέκουν ρούχα και αξεσουάρ για μωρά και να κάνουν μαθήματα πλεκτικής.
Κάποιες άλλες γυναίκες έφτιαξαν το πρώτο παντοπωλείο όπου δεν υπάρχει πλαστική συσκευσία (zero waste).
Ό,τι αγοράζεις είναι σε συσκευασία που επαναχρησιμοποείται, όλα τα υλικά είναι ανακυκλώσιμα και γενικώς τίποτα πλαστικό δεν υπάρχει μέσα στο κατάστημα.
Οι περισσότερες ιδέες ξεκίνησαν ή πήραν καλύτερα μορφή μέσα από συναντήσεις γυναικών που μιλούν για επιχειρηματικότητα. Οι mumpreneurs είναι μία κοινότητα έμπνευσης, αλληλεγγύης και καθοδήγησης, ένας χώρος ανταλλαγής ιδεών, απόψεων και στήριξης.
Η επιχειρηματικότητα δεν είναι εύκολη και δεν είναι για όλους. Για όσους όμως θέλουν να το τολμήσουν καλό είναι να ενημερώνονται για δράσεις στο εξωτερικό και σίγουρα θα υπάρχουν παρόμοιες δράσεις και στην Ελλάδα και αν όχι να τις τολμούν.
Μαμάδες στην Ελλάδα, όλες έχετε ένα ταλέντο, ένα χόμπι ή και περισσότερα. Τώρα στην κρίση είναι ευκαιρία να οργανωθείτε και να δημιουργήσετε. Αφού μπορούν οι μαμάδες στο Λουξεμβούργο, γιατί όχι και εσείς;
ΥΓ: Στην Aθήνα από όσο γνωρίζω υπάρχει το HUB DOT ATHENS, a inspiring community for women through story telling. Aξίζει να το ανακάλυψετε!
Γράφει η Έλφη Κουφογιώργου