Θυμάμαι ακόμα και σήμερα τα τηλεφωνήματα με τη μητέρα μου όταν έλειπε ώρες στη δουλειά. Κάθε φορά που κλείναμε το τηλέφωνο, ένιωθα σαν να την είχα στο διπλανό δωμάτιο. Μια απίστευτη ανακούφιση και γαλήνη. Και εκείνη από την πλευρά της φρόντιζε πάντα να “μπορεί” να μου μιλήσει όσο και απασχολημένη κι αν ήταν.
Επειδή έχει μείνει ανεξίτηλη στη μνήμη μου αυτή η αίσθηση, όταν λείπω από το σπίτι πολλές ώρες φροντίζω να τηλεφωνώ στα παιδιά μου (7 και 9 ετών αντίστοιχα) συχνά μέσα στη μέρα. Όχι για να τα ελέγξω αλλά για να δηλώσω με τον δικό μου τρόπο ότι “είμαι εδώ για εσάς”.
Νόμιζα ότι μόνο εγώ είχα αυτή την εντύπωση μέχρι που έπεσα σε μια έρευνα που επιβεβαίωνε όλα αυτό που σκεφτόμουν και που δικαίωσε το ένστικτό μου για το τι είναι σωστό για τα παιδιά μου.
Σύμφωνα λοιπόν με τη συγκεκριμένη έρευνα,
ακόμα και το άκουσμα της μητρικής φωνής από το ακουστικό μπορεί να έχει στο παιδί την ίδια ευεργετική επίδραση που έχει η αγκαλιά της. Οι ερευνητές κατά τη διάρκεια των πειραμάτων τους μέτρησαν το επίπεδο της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες δηλαδή και της ωκυτοκίνης, της ορμόνης της αγάπη σε 60 παιδιά από 7 έως 12 ετών. Τα παιδιά αυτά έπρεπε να περάσουν από ένα ιδιαίτερα στρεσογόνο τεστ μαθηματικών. Όταν τελείωσε το τεστ το ένα τρίτο των παιδιών έτρεξε στην αγκαλιά της μαμάς του, το ένα τρίτο μίλησε μαζί της στο τηλέφωνο και η τελευταία κατηγορία είδε μια ταινία.
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως η ορμόνη της αγάπης, η ωκυτοκίνη των παιδιών που μίλησαν τηλεφωνικά με τη μητέρα τους παρέμεινε σε εξίσου υψηλά επίπεδα με τα παιδιά εκείνα που χώθηκαν στην αγκαλιά της. Αντίθετα, στα παιδιά είδαν απλά την ταινία και δεν είχαν καμία επαφή με τη μητέρα τους, η ωκυτοκίνη παρέμεινε χαμηλή.
Λίγα παραπάνω λόγια για την “ορμόνη της αγκαλιάς”
Η ωκυτοκίνη είναι γνωστή και ως «η ορμόνη της αγκαλιάς» καθώς έχει αποδειχθεί ότι λειτουργεί σαν ένα κουκούλι που δίνει το αίσθημα της ασφάλειας και της “ζεστασιάς”. Είναι αυτή η μαγική βιοχημική ουσία που κάνει πιο εύκολους και πιο “σφιχτούς” τους δεσμούς αγάπης ανάμεσα σε γονείς και παιδιά, σε ερωτικά ζευγάρια αλλά και μεταξύ των ανθρώπων γενικότερα. Μάλιστα πρόσφατες έρευνες διατείνονται ότι η ωκυτοκίνη “πολλαπλασιάζεται” με την φυσική επαφή, ενώ μπορεί ανεβάσει επίπεδα απλώς και μόνο με τον ήχο της φωνής, όπως ένα απλό τηλεφώνημα με τη μαμά.
Γράφει η Λίνα Παπαδοπούλου